Gratuitatea la tren pentru studenți nu e cu limită de vârstă, dar UNSR spune că s-ar fi introdus una

UNSR a transmis că, începând cu anul universitar 2017-2018, studenții cu vârsta peste 26 de ani nu mai beneficiază de gratuitate pe căile feroviare.

Gratuitatea la tren pentru studenți nu e cu limită de vârstă, dar UNSR spune că s-ar fi introdus una

Studenții, masteranzii și doctoranzii pot călători gratis cu trenul începând din luna februarie a acestui an, iar asta fără limitare de vârstă, potrivit actului care a introdus această facilitate. Recent însă, Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR) ne-a atras atenția că, în anul universitar în desfășurare, cei peste 26 de ani nu ar mai beneficia de gratuitate la tren, ca urmare a unei decizii ministeriale, scrie avocatnet.ro.

De la 1 februarie 2017, studenții, masteranzii și doctoranzii pot călători gratis cu trenul. Gratuitatea a fost introdusă prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 2/2017 și detaliată prin normele de punere în aplicare prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 42/2017. Au existat ceva neînțelegeri la început cu privire la modul de aplicare a gratuității, dar lucrurile s-au lămurit, beneficiarii au înțeles că trebuie totuși să-și procure bilete ca să meargă gratis cu trenul, altfel putând fi amendați ș.a.m.d.

Pe site-ul propriu, CFR Călători explică și cum anume se procedează pentru a obține titlurile de călătorie, ce acte sunt necesare, de la caz la caz etc.

De când s-a introdus gratuitatea, nu au mai fost făcute modificări la nivel normativ în privința sa. Adică nu a fost pus în dezbatere, adoptat și publicat vreun act normativ care să schimbe condițiile acestei gratuități la tren.

În prezent, nu există limitare de vârstă pentru obținerea gratuității la tren în HG nr. 42/2017. Așa se face că inclusiv un doctorand de 37 de ani poate beneficia de ea. „(...) în tot cursul anului calendaristic, studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a”, potrivit ordonanței.

Totuși, recent, UNSR a transmis printr-un comunicat de presă că, începând cu anul universitar 2017-2018, studenții cu vârsta peste 26 de ani nu mai beneficiază de gratuitate pe căile feroviare și invocă faptul că s-ar fi luat niște măsuri pentru limitarea gratuității la nivelul Executivului, mai exact, la nivelul Ministerului Educației Naționale.

Trebuie să subliniem însă că o limitare a gratuității la tren în sensul vârstei maxime admisibile nu ar putea fi făcută decât printr-un act normativ care să modifice modul cum se aplică această gratuitate (o modificare a ordonanței sau a hotărârii care cuprinde normele de punere în aplicare). Dacă, într-adevăr, în fapt, se practică o astfel de limitare, ea nu are un fundament juridic într-un act normativ, arata avocatnet.ro.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...