Frâna de mână mecanică, pe cale de dispariție: se regăsește doar la 37% dintre mașinile noi

Frâna de mână mecanică, pe cale de dispariție: se regăsește doar la 37% dintre mașinile noi

   Foto: 123RF.com

Un studiu realizat de CarGurus, site britanic de vânzări auto, arată că frâna de mână mecanică este pe cale de dispariție. Statisticile culese pe piața din Regatul Unit ilustrează cât se poate de sugestiv această concluzie.

Conform CarGurus, frâna de mână mecanică este o dotare de domeniul trecutului. Doar 37% dintre automobilele noi comercializate în Marea Britanie au frână de mână operată cu manetă, restul optând pentru versiunea electrică.

Chiar mai surprinzător este numărul constructorilor auto care rămân fideli variantei mecanice: doar doi, din totalul de 32 care operează pe piața din Regatul Unit, arata auto-bild.ro.

Este vorba despre Suzuki și Dacia, care utilizează în continuare frâna de mână tradițională pentru a menține costurile scăzute. Pe de altă parte, producători precum Audi, Lexus, Porsche, Mercedes, Jaguar sau Land Rover au renunțat complet la frâna de parcare operată clasic.

„Este oficial: moartea frânei de mână se apropie, pe măsură ce tot mai mulți constructori o înlocuiesc cu frâna de parcare operată electric", anunță Chris Knapman, editor la CarGurus. "Ne așteptăm ca, în următorii ani, numărul mașinilor de vânzare dotate cu frână de mână tradițională să scadă în continuare. Probabil că dotarea se va mai regăsi doar la câteva modele de nișă".

Versiunea modernă oferă o serie de avantaje, precum acționarea ei fără efort fizic sau economisirea spațiului în habitaclu, dar aduce și un cost suplimentar pe care clienții sunt nevoiți să-l achite, fără a avea opțiunea de a renunța la această cheltuială. Criticii sistemului se plâng și de creșterea complexității vehiculelor, precum și de reducerea posibilităților de servisare în regie proprie.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

ROAMING INVOLUNTAR: Botoșani, printre județele în care semnalul e "furat", iar costurile sunt uriașe!

Luni, 24 Iunie 2019
818

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), le atrage atenția tuturor utilizatorilor de telefonie și internet mobil, care au serviciul de roaming acti...

Un sucevean a primit ficatul unui botoșănean aflat în moarte cerebrală

Vineri, 14 Iunie 2019
617

Echipa de la Centrul de transplant Iaşi a efectuat, în noaptea de miercuri spre joi, o prelevare de organe de la un donator din Botoşani aflat în moarte cerebrală, care era internat pe ...

Sute de mii de angajaţi ar putea profita după o decizie prin care un procuror a obţinut în instanţă daune morale uriaşe!

Joi, 13 Iunie 2019
2386

Un procuror a câştigat în instanţă daune morale de 14.400 de euro, după ce a dat în judecată instituția pentru nerespectarea condițiilor minimale de lucru. De asemenea, el va primi și o s...