Frâna de mână mecanică, pe cale de dispariție: se regăsește doar la 37% dintre mașinile noi

Frâna de mână mecanică, pe cale de dispariție: se regăsește doar la 37% dintre mașinile noi

   Foto: 123RF.com

Un studiu realizat de CarGurus, site britanic de vânzări auto, arată că frâna de mână mecanică este pe cale de dispariție. Statisticile culese pe piața din Regatul Unit ilustrează cât se poate de sugestiv această concluzie.

Conform CarGurus, frâna de mână mecanică este o dotare de domeniul trecutului. Doar 37% dintre automobilele noi comercializate în Marea Britanie au frână de mână operată cu manetă, restul optând pentru versiunea electrică.

Chiar mai surprinzător este numărul constructorilor auto care rămân fideli variantei mecanice: doar doi, din totalul de 32 care operează pe piața din Regatul Unit, arata auto-bild.ro.

Este vorba despre Suzuki și Dacia, care utilizează în continuare frâna de mână tradițională pentru a menține costurile scăzute. Pe de altă parte, producători precum Audi, Lexus, Porsche, Mercedes, Jaguar sau Land Rover au renunțat complet la frâna de parcare operată clasic.

„Este oficial: moartea frânei de mână se apropie, pe măsură ce tot mai mulți constructori o înlocuiesc cu frâna de parcare operată electric", anunță Chris Knapman, editor la CarGurus. "Ne așteptăm ca, în următorii ani, numărul mașinilor de vânzare dotate cu frână de mână tradițională să scadă în continuare. Probabil că dotarea se va mai regăsi doar la câteva modele de nișă".

Versiunea modernă oferă o serie de avantaje, precum acționarea ei fără efort fizic sau economisirea spațiului în habitaclu, dar aduce și un cost suplimentar pe care clienții sunt nevoiți să-l achite, fără a avea opțiunea de a renunța la această cheltuială. Criticii sistemului se plâng și de creșterea complexității vehiculelor, precum și de reducerea posibilităților de servisare în regie proprie.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Scoaterea Informaticii de la BAC generează reacția dură a celor mai bune universități!

Miercuri, 24 Aprilie 2019
151

Scoaterea informaticii de la bacalaureat - așa cum prevede viziunea pe educație lansată de Ecaterina Andronescu - generează reacția dură a celor mai bune universități*. Profesorii de...

"Îi îndemn pe toţi părinţii să-şi ia copilaşii de mână şi să vină cu ei la denii"

Miercuri, 24 Aprilie 2019
357

Suntem în săptămâna premergătoare marelui praznic al Învierii Domnului, a Sfintelor Pătimiri, pe care o trăim intens din punct de vedere duhovnicesc. Postim mai aspru, ne rugăm...

Percheziții la Academia de Poliție în cazul amenințărilor la adresa unei jurnaliste. A fost prins principalul suspect

Miercuri, 24 Aprilie 2019
674

Mai multe percheziții au loc miercuri dimineață la Academia de Poliție în legătură cu amenințările cu moartea vizând-o pe jurnalista Emilia Șercan, au declarat pentru HotNews.ro s...