Deputații au votat: Anumiți români vor fi nevoiți să-și schimbe actele personale!

Deputații au votat: Anumiți români vor fi nevoiți să-și schimbe actele personale!
Cetățenii din anumite localități sau persoanele care au domiciliul pe o stradă ce poartă anumite nume de orașe din România ar putea fi obligați să se adreseze autorităților pentru modificarea anumitor informații din documentele personale.

Este vorba, mai exact, despre cei care trăiesc în localități care ar trebui să-și schimbe denumirea, prin înlocuirea literei „î” cu litera „â”. Măsura este prezentă într-un proiect legislativ ce a primit recent aprobarea deputaților.
 
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României, ce a fost adoptată miercuri de Camera Deputaților, prevede, printre altele, modificări privind denumirile anumitor localități din țara noastră. Pentru a intra în vigoare, acest proiect are nevoie și de aprobarea Senatului, de promulgarea prin decret prezidențial și de publicarea în Monitorul Oficial.
 
Proiectul legislativ urmărește corectarea denumirilor localităților din România, prin aplicarea prevederilor Hotărârii Adunării generale a Academiei Române, din 17 februarie 1993, privind revenirea la "â" și "sunt" în grafia limbii române. Mai exact, se dorește schimbarea denumirilor unităților administrativ-teritoriale (comune, oraşe, municipii şi judeţe), astfel încât să se respecte regulile de scriere trasate de către Academia Română.
 
Dacă acest proiect va intra în vigoare, persoanele care domiciliază în localitățile vizate de aceste modificări vor fi nevoite să-și schimbe o serie de documente, inclusiv actul de identitate, permisul de conducere și pașaportul. Vizate de aceste schimbări vor fi și persoanele care locuiesc la adrese ce conțin denumirea localităților amintite mai sus.
 
Pentru a nu genera aglomerea instituțiilor statului, inițiatorii acestui proiect propun ca modificarea denumirii localității din actele persoanelor ce locuiesc în acestea să se facă doar la expirarea documentelor. Astfel, românii care locuiesc în localitățile ce-și vor schimba numele nu vor fi nevoiți să preschimbe actele personale înainte de expirarea valabilității acestora. Totodată, toate actele oficiale emise până la data la care intră această propunere legislativă în vigoare își vor păstra valabilitatea.
 
Atenţie! Prevederile proiectului legislativ NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta mai trebuie adoptat de Senat, promulgat de către președintele României şi publicat în Monitorul Oficial.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiect de lege: Minorii de 17 ani, cu permis, ar putea conduce alături de un însoțitor cu experiență!

Miercuri, 24 Aprilie 2024
65

Comisiile juridică și pentru apărare din Senat au aprobat un proiect de lege care permite minorilor de 17 ani, cu permis categoriile B și BE, să conducă cu un însoțitor cu experiență de...

Polițiștii dintr-o localitate din Botoșani au discutat cu elevii pe tema siguranței online! (Foto)

Miercuri, 24 Aprilie 2024
72

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi” din localitate. Prin intermediul activităților educa...

Elevi ai unui liceu tehnologic din județ au învățat, alături de alți colegi din țară, cum să combată șomajul

Miercuri, 24 Aprilie 2024
68

106 elevi de la 13 licee din 11 localități au lucrat în echipe, în cadrul workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, organizat de Junior Achievement (JA) România ca parte a p...