Cum ne putem proteja de vipere – sfaturi oferite de un medic veterinar botoșănean

Cum ne putem proteja de vipere – sfaturi oferite de un medic veterinar botoșănean

Doctorii veterinari susțin că apariția în număr mai mare a șerpilor, printre care chiar a viperelor, în județul Botoșani, nu trebuie să stârnească panică în rândul cetățenilor, pentru că aceste reptile nu atacă, ci doar se apără. Deci, cel mai bun lucru pe care îl poți face, este să le eviți fără panică.

Doctorul veterinar Răzvan Caeru a adus precizări referitoare la modul în care ne putem proteja în situația în care am putea avea o întâlnire neplăcută cu aceste reptile.

Deși vipera este singura specie de șerpi veninoși care populează teritoriul țării noastre, ea intră în categoria animalelor periculoase. Extrem de dureroasă, mușcătura sa este rareori mortală pentru un adult sau un copil mai mare de 7-8 ani ani , în funcție de doza de venin administrată.

Întâlnirile cu acești șerpi nu sunt niciodată o plăcere, ci mai degrabă o teroare, însă dacă întâmplarea face să vă iasă în cale, medicul veterinar botoșănean Răzvan Caeru vine cu câteva sfaturi:

„Vipera are mediul ei natural din care rareori iese. În special vor fi active pe perioade de secetă și căldură intensă. Nu vor ataca decât în scop de apărare. Este important în cazul în care întâlnim un exemplar să nu o deranjam și să păstrăm distanța. Nu vor ataca singure nimic din ce nu pot înghiți decât în scop de apărare. Păstrarea distanței, dacă întâlnim un exemplar, este cel mai bun mod de a ne apară într-o situație dificilă. Sunt fascinante, frumoase însă păstrarea distantei este cel mai bun mod de protecție. Nu vom arunca în ele cu obiecte pentru a le îndepărta deoarece asta le poate stresa și se pot apăra”, precizează medicul veterinar.

Chiar dacă răspândirea lor în zonele urbane este mai puțin probabilă acest lucru nu este și imposibil.

“Răspândirea lor este puțin probabilă în zonele urbane deoarece viperele evită zonele zgomotoase însă nu este exclusă. În mediul lor natural înmulțirea lor face parte din echilibrul natural al mediului din care provin, în special zone de pădure și stepă. Numărul lor este ținut sub control de către dușmanii lor naturali cum ar fi bursucul, mistreții, jderii și alte reptile”, a mai adăugat Răzvan Caeru.

 

Vezi alte știri publicate de Anca Savel

Ți se rupe sufletul. Gândurile asistentei medicale cu câteva zile înainte de a-și pierde viața: “Lupt pentru copilul și familia mea”

Duminică, 24 Mai 2020
15014

Cazul Lenuței Buta, asistenta medicală de la Botoșani care a decedat în cursul zilei de sâmbătă la un spital din Iași a demonstrat, poate pentru prima dată la nivel local,...

Altar de lumânări și flori dedicat asistentei decedate din cadrul Spitalului de Infecțioase Botoșani ridicat de cadrele medicale

Duminică, 24 Mai 2020
3327

Cadrele medicale din cadrul Spitalului de Infecțioase Botoșani sunt înmărmurite de dispariția fulgerătoare a colegei lor, care, la doar 46 de ani, s-a stins în lupta cu Covid-19....

Dreptul la viața pentru un botoșănean costă 3000 euro

Duminică, 24 Mai 2020
1902

Cazul lui Paul Amortoae a fost prezentat de redacția Stiri.Botoșani.ro în urmă cu ceva timp, atunci când soția sa, Daniela Amortoae avea nevoie disperată de ajutor pentru a-și salva ...