Chinul lui Andrei, băiatul cu sindrom Down care a înotat la Paris. "Pentru antrenamente mergem la Suceava, la bazin", spune tatăl copilului!

Chinul lui Andrei, băiatul cu sindrom Down care a înotat la Paris. "Pentru antrenamente mergem la Suceava, la bazin", spune tatăl copilului!

 Dan Pălimariu, tatăl lui Andrei  

Cazul lui Andrei, copilul cu sindrom Down, a ajuns în atenția țării întregi, atunci când părinții săi au reclamat că fiul lor este discriminat într-o unitate școlară din municipiul Botoșani! Însă a depășit problemele și, cu multă concentrare și muncă, băiatul a început să practice înotul.

Cu ajutorul familiei, cu răbdare și determinare, Andrei Pălimariu a ajuns în echipa paralimpică a României, cu care a reușit să participe la Campionatul European de la Paris.

Neajunsuri sunt încă multe. Cel mai important, distanța până la un bazin de înot, Andrei fiind nevoit să meargă până la Suceava pentru a se antrena, întrucât în Botoșani nu există nici un bazin optim pentru performanță.

„La Botoşani încă nu avem condiţii pentru a face antrenamente pe cât de dese şi multe ar trebui, pentru a încerca o performanţă. Lui Andrei îi place foarte mult înotul, dar pentru antrenamente mergem la Suceava, la bazin, unde fie trebuie să ajungem seara, fie dimineaţa la 7”, a precizat cu amărăciune Dan Pălimariu, tatăl lui Andrei.

Campionatul European de Înot a fost organizat la, Paris, între 28 Octombrie - 4 noiembrie 2017, de către Organizaţia Internaţională de Înot al Persoanelor cu Sindromul Down. În competiție au intrat 20 de ţări, cu 130 de înotători. România a fost reprezentată de trei sportivi care s-au înscris în barem: Pălimariu Andrei Constantin (din Botoșani), Badea Bogdan Valentin şi Veress Erna. Au fost nouă sportivi juniori în total, România înscriind doi: Badea Bogdan şi Pălimariu Andrei.

Țara noastră a participat la 5 probe: 50 m spate M, 50 m bras F, 50 m fluture M, 50 şi 100 m liber M.

21 Martie marchează Ziua Mondială a Sindromului Down şi reprezintă o zi de conștientizare la nivel mondial a persoanelor cu Sindrom Down ce a fost recunoscută oficial de către Organizația Națiunilor Unite în 2012. Această dată -21/3- semnifică 3 copii ale cromozomului 21, caracteristică unică a persoanelor cu Sindrom Down. Prezenţa unui cromozom 21 suplimentar duce la existenţa a 47 cromozomi, faţă de 46 cât are un om în mod normal. Gradul de dizabilitate diferă de la o persoană la alta, având nevoie de o îngrijire corespunzătoare pentru a duce o viaţă normală. Cu toate acestea, dacă astfel de persoane au parte de un mediu adecvat pot practica sportul, dansul, pot lucra şi realiza obiecte artistice precum și alte activități care le permit să progreseze în diverse domenii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
760

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
245

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
202

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...