Cate defecte inventeaza mecanicii la o masina cu un simplu furtun decuplat. "Costa 8.000 de lei"

Cate defecte inventeaza mecanicii la o masina cu un simplu furtun decuplat. "Costa 8.000 de lei"
In Romania ai la fel de multe sanse sa gasesti un constructor, un reparator sau un mecanic bun ca atunci cand speri la marele premiu de la loto. Si asta pentru ca asistam la o criza de specialisti.

Cei talentati au plecat din tara, iar noi am ramas cu cei care fac lucrari de mantuiala. Si nu o data s-a intamplat ca nepriceperea unora sa vina la pachet cu aroganta lor. 

Vorbim despre mecanici incorecti sau nepriceputi! Va vom arata cat de usor puteti fi inselat intr-un service daca nu stiti nimic despre motoare si masini. Va sfatuim sa alegeti service-ul in functie de autorizatiile pe care le are si va recomandam sa cereti o a doua opinie atunci cand aveti dubii. Numarul clientilor pacaliti ar putea sa scada daca oamenii ar cere o diagnoza a masinii, un deviz estimativ de lucrari si dovezi privind provenienta pieselor.

Urmariti un reportaj realizat de ProTV cu camera ascunsa! VIDEO AICI!

Mecanic: "Ia tureaza-mi-o si mie! Da, asa lung. E pa-pa turbo."
Clienta: "Ce?"
Mecanic: "S-a dus turbo, turbina. Ai inteles?"
Clienta: "Ce inseamna asta?"
Mecanic: "Adica schimbat de turbina."

Acest mecanic decide dintr-o privire - fara sa urce masina pe rampa si fara sa faca diagnoza - ca trebuie schimbata o piesa care costa minimum 3.000 de lei. Nici nu vreti sa stiti cati procedeaza asa! Ca sa va demonstram ca e usor sa fiti pacaliti intr-un service, va prezentam un experiment.

Masinii din imagine i-au fost generate intr-un service autorizat doua defecte simple, care ar fi trebuit observate de orice mecanic priceput si de buna credinta. Practic, au fost decuplate doua piese: un furtun si un senzor, care au scazut puterea motorului.

Mecanicul care a decuplat piesele: "Masina intra in limited power in care nu iti permite sa turezi mai mult de 3000. Si merge neregulat." 
Reporter: "Defect care ar trebui rezolvat de ei din bun simt sau cu niste bani?" 
Mecanic: "Din punctul meu de vedere asta chiar nu ar trebui taxat."
Am mers apoi in mai multe service-uri, alese la intamplare. Haideti sa vedeti ce a iesit.
Mecanic: "Daca vreti sa fiti ferm convinsa ca am dreptate pot sa va bag pe laptop si va iau 50 de lei. Vreti asa ? Am si laptop si va spun ce si cum. In afara de turbo mai gasiti si altceva, va garantez eu."
Mecanic: "Uite, zice defect filtru de particule, nu apare turbo."
Clienta: "Deci nu mai trebuie sa cumpar turbo?!"
Mecanic: "Stai linistita ca e mai nasol." 
Clienta: "Adica?"
Mecanic: "Adica nu mai e 27 ca e 60 de milioane."

Asadar in mai putin de 10 minute costul reparatiei a sarit de la 3.000 de lei la 6.000 de lei. Mecanicul a incercat sa profite din plin de nepriceperea clientului. Am verificat corectitudinea mecanicului cu presedintele Asociatiei Specialistilor Auto din Romania.

Victor Balas, presedinte ASAR: "E clar. Deci vede furtunul scos de la senzorul de presiune de la filtrul de particule. Tu schimbai turbina, el nu iti punea furtunul la loc sau poate ca ti-l punea nu avem de unde sa stim, dar in ipoteza in care nu ti-ar fi pus acel furtun la loc, nu erau 30 de milioane aruncati degeaba? Sau variant B: Iti cumpara o turbina, ti-o arata, iti punea furtunul la loc si iti lua 30 de milioane. Aici nu stiu daca putem sa vorbim despre incompetenta sau despre rea intentie."

Citeste material complet!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Ghidul complet pentru amenajarea unei bucătării noi

astăzi, 09:07

Amenajarea unei bucătării noi este un proiect plin de provocări și potențial creativ. Fie că te pregătești să construiești de la zero sau să renovezi complet, fiecare aspect al amenajării ...

Poliția din Vatra Dornei, în stare de alertă maximă: Bebeluș găsit mort într-o mașină de spălat!

astăzi, 09:00
50

Mama, în vârstă de 32 de ani, și-ar fi învelit copilul și ar fi încercat să-l ascundă. Tânăra născuse pe 14 martie, acasă, și nu apărea în evidențele med...

Rareș Prisacariu s-a mutat din Botoșani. ”Părinții mei au făcut cel mai mare sacrificiu din viața lor!” (Foto)

astăzi, 08:12
1769

Premiul câștigat la ”Românii au talent” i-a adus notorietate, dar și dorința de a face mult mai mult pentru a-și îndeplini visul, acela de a deveni actor. Copilul din...