Carmen Dan, la inundaţii: "Ne mai trebuie mult timp până când nu vom mai vedea birturile pline..."

Carmen Dan, la inundaţii: "Ne mai trebuie mult timp până când nu vom mai vedea birturile pline..."

Ministrul de Interne, Carmen Dan, spune că o problemă a autorităţilor o reprezintă educaţia preventivă şi atrage atenţia că românilor le lipseşte conştientizarea riscului şi interesul de a fi informat.

''Ne mai trebuie mult timp până când nu vom mai vedea birturile pline atunci când în jurul nostru comunitatea este confruntată cu o situaţie de urgenţă. Azi am vorbit cu câteva persoane, probabil unii sărbătoreau 15 martie, alţii nu. Erau totuşi solidari, iar asta e important. (...) Avem o adevărată problemă care ţine de educaţia preventivă, iar de data asta, noi, ca autorităţi, avem responsabilitatea noastră. Lipseşte conştientizarea riscului şi interesul de a fi informat. Oamenii se bazează pe experienţele lor trecute, mai vechi sau mai noi, ori pe acel sentiment fals că 'mie nu mi se poate întâmpla''', a scris ministrul, joi, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Carmen Dan a fost prezentă joi în localităţile Comăna şi Augustin din judeţul Braşov, precum şi în localitatea Căpeni din judeţul Covasna, locul unde în noaptea de miercuri spre joi a existat riscul ca apele Oltului să se reverse în localitate peste casele oamenilor.

''Am survolat din elicopter toată zona afectată, iar asta ne-a dat posibilitatea să apreciem asupra dimensiunii reale a situaţiei cu care ne confruntăm. În situaţii de urgenţă, măsura de evacuare preventivă a celor aflaţi în situaţie de risc aparţine primarului sau prefectului (adică preşedintelui comitetului local/judeţean pentru situaţii de urgenţă). Pentru că primarii şi consilierii locali, cei aleşi de comunitate, se bucură de încredere din partea celor care i-au ales, această decizie ar trebui să fie uşor de aplicat. În Căpeni nu a fost deloc aşa, iar celor care se gândesc că este o problemă generală de încredere în autorităţi, le reamintesc că pompierii sunt cea mai de încredere instituţie, iar jandarmeria se află şi ea pe un loc bun în acest top'', a mai scris Carmen Dan.

Totodată, ea adaugă că ''oamenii în uniformă'', ''indiferent de culoarea uniformei lor'', probabil sunt cei mai conectaţi la ceea ce se întâmplă. "Nu pot decât să le transmit acelaşi respect şi apreciere pentru munca lor. Dacă am plecat oarecum liniştită din acea localitate, este pentru că ştiu că ei sunt acolo'', conchide ministrul de Interne.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...