Bun şi pentru Botoşani: Sprijinul financiar pentru producţia de usturoi ar putea creşte la 3.000 de euro pe hectar

Autorităţile intenţionează să majoreze la 3.000 de euro/hectar sprijinul financiar acordat pentru susţinerea producţiei de usturoi în condiţiile în care cuantumul de 1.000 de euro/ha acordat până în prezent reprezintă aproximativ 10% din totalul cheltuielilor, un procent insuficient pentru susţinerea cheltuielilor legate de tehnologiile aplicate în cultivarea usturoiului.

Bun şi pentru Botoşani: Sprijinul financiar pentru producţia de usturoi ar putea creşte la 3.000 de euro pe hectar

Potrivit unui proiect de hotărâre publicat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor va fi de 13.950 lei/hectar, echivalentul în lei a 3.000 euro/hectar, fără a depăşi valoarea maximă de 15.000 euro/trei exerciţii financiare/beneficiar, prevăzută în Regulamentul de minimis în sectorul agricol.

"Cultura de usturoi are un potenţial nevalorificat pe deplin în sensul existenţei unor premise care să ofere producătorilor posibilitatea funcţionării în condiţii de piaţă echitabile în context concurenţial. În România, suprafaţa cultivată cu usturoi, în anul 2017, a fost de 9.974 hectare, obţinându-se o producţie de 55.673 tone. Majoritatea suprafeţelor sunt exploatate de către micii fermieri constituiţi în ferme de familie. În perioada 2010-2017, trendul general al producţiei a fost descrescător. În anii 2016 şi 2017 producţia de usturoi a înregistrat un declin. Comparativ cu anul 2010, în anul 2017 producţia de usturoi a scăzut cu 11,5 mii tone", se arată în Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de hotărâre.

Judeţele cu cele mai mari suprafeţe cultivate cu usturoi sunt: Botoşani, Dolj, Iaşi, Mehedinţi, Suceava, Teleorman şi Timiş.

Circa 62% din totalul exploataţiilor cultivate cu usturoi au dimensiuni cuprinse între 0.004 hectar şi un hectar. În România, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 155,9 kg, din care consumul de usturoi anual/cap de locuitor reprezintă 2,2 kg, respectiv 1,41% din consumul total de legume.

Conform MADR, deficitul de producţie la cultura de usturoi cultivat în câmp este cauzat de costurile mari de producţie, deficitul de sămânţă din soiuri autohtone, lipsa gamei de maşini şi utilaje necesare aplicării tehnologiei precum şi slaba asociere a producătorilor agricoli. În plus, lipsa spaţiilor destinate condiţionării (sortare, ambalare etc.) şi păstrării corespunzătoare a usturoiului a creat dificultăţi în valorificarea producţiei către piaţă, ceea ce a condus la creşterea importului de usturoi.

Sursa: Agerpres

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Un sucevean a primit ficatul unui botoșănean aflat în moarte cerebrală

Vineri, 14 Iunie 2019
594

Echipa de la Centrul de transplant Iaşi a efectuat, în noaptea de miercuri spre joi, o prelevare de organe de la un donator din Botoşani aflat în moarte cerebrală, care era internat pe ...

Sute de mii de angajaţi ar putea profita după o decizie prin care un procuror a obţinut în instanţă daune morale uriaşe!

Joi, 13 Iunie 2019
2078

Un procuror a câştigat în instanţă daune morale de 14.400 de euro, după ce a dat în judecată instituția pentru nerespectarea condițiilor minimale de lucru. De asemenea, el va primi și o s...

IMPORTANT: Ce teste genetice sunt recomandate înainte de a rămâne însărcinată și în timpul sarcinii

Miercuri, 12 Iunie 2019
389

Când spunem set de analize uzuale pentru gravide, nu ne gândim automat și la testări genetice. Pe acestea le privim cumva cu teamă și ne dorim să nu ajungem să le vedem prescrise de ...