Artistul botoșănean Mirel Manea a primit distincția militară „Sabia lui Ștefan Cel Mare”

Artistul botoșănean Mirel Manea a primit distincția militară „Sabia lui Ștefan Cel Mare”

Comandamentul Logistic Întrunit al Statului Major General din cadrul Ministerului Apărării Naționale, prin General-Locotenent dr. Cătălin Zisu, a acordat prim-trompetistului Filarmonicii de Stat din Botoșani – Mirel Manea, distincția „Sabia lui Ștefan cel Mare” în semn de recunoștință pentru contribuția adusă Culturii Române, distincție oferită personalităților pentru activități și merite deosebite, pentru buna colaborare cu structurile Armatei.

După ce a fost premiat la Vatican și a primit titlul de ambasador al culturii și artelor muzicale pentru amiciția dintre popoare, artistul care ne-a încântat audiția de nenumărate ori cu „instrumentul îngerilor”, asa cum îi place să-i spună, acum se simte recompensat pentru activitatea culturală, eveniment care a avut loc în maiestuoasa Sala de Marmură a Palatului Național al Armatei Române din București, moment unic și pentru artist dar și pentru Botoșani.

Mirel Manea, căci despre el este vorba, este Prim Trompetist și Consilier Artistic al Filarmonicii de Stat din Botoșani-România, Prima Tromba la Grande Orchestra di Fiatti Lirico-Sinfonica Bracigliano-Italia și conduce o orchestră din care fac parte 13 muzicieni de excepție. În 2005 a interpretat la Vatican “Il Silenzio” în fața Papei Ioan Paul al II-lea, iar în 2016 a fost invitat din nou să concerteze in fața a 186 de ambasadori din întreaga lume acreditați la Sfântul Scaun, eveniment in cadrul căruia i s-a oferit titlul de Ambasador al Culturii și Artelor Muzicale, titulatură atribuită de Prof. Alfredo Luciani, președintele Carita Politica și Cardinalul Kurt Kock, președintele Consiliului Pontifical. A fost protagonistul unor evenimente muzicale de exceptie. În 30 Noiembrie 2015, pentru a marca 135 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României, în urma unei invitatii inedite venite din partea Guvernatorului Mugur Isărescu, susține un recital alături de Nicolae Voiculet la Banca Natională a Romaniei. În 24 August 2014 a cântat în fața a 5000 de oameni, fiind solistul concertului “Simfonii de Toamnă” editia a III-a, eveniment organizat de Club Rotary Suceava si Filarmonica de Stat Botoșani. În 2 martie 2016 performează alături de artiștii din Mirel Manea Orchestra pe cea mai importantă scenă muzicală din țară, cea a Ateneului Român în cadrul Galei Femeilor Liberale, eveniment la care a fost omagiat istoricul Neagu Djuvara.       

Botoșănenii vor avea ocazia să-i aprecieze din nou muzica, în 23 februarie 2018, când Mirel Manea Orchestra va oferi momente muzicale pline de eleganță în cadrul Balului Caritabil “Botoșaniul iubește Excelența!”, organizat pentru susținerea programul bursier inițiat de Rotary Club Botoșani sub numele “Bursele școlare prof. dr. Constantin Manolache”, aflat deja in cel de-al 4-lea an de derulare, prin care sunt susținuti elevi de liceu cu performanțe deosebite dar cu posibilități materiale reduse.

Cu o carieră națională deja consolidată și cu o expunere internațională în plină ascensiune, Mirel Manea și celebra sa trompeta de aur care a scris povestea unor concerte și turnee memorabile în toată lumea, pentru prima dată vor fi la Teatrul Național Timișoara pentru a concerta alături de Orchestra sa pe data de 21 Iunie 2018.