Problemele lui Ponta legate de gazele de sist!

Ce stim despre avantajele economice ale Romaniei ca urmare a exploatarii gazelor de sist?

Ce stim despre avantajele economice ale Romaniei ca urmare a exploatarii gazelor de sist ?

Firmele care exploateaza gaze de sist in Romania ar urma sa plateasca statului redevente intre 3,5 și 13% din ceea ce extrag. De asemenea, mai datoreaza tot statului inca 16% ca impozit pe profit.

In SUA este vorba despre 12.5-30% redevente (care merg catre proprietarul pamântului, spre deosebire de tarile europene unde statul ia totul) si 35% impozit pe profit.

In Norvegia, este vorba despre 50% redevente si 28% impozit pe profit.

In Romania, Victor Ponta planuieste sa mareasca redeventele incepând din 2014. Are cel putin trei probleme pe care nu stie sa le rezolve.

a) Contractele deja existente (inclusiv cel cu Chevron) nu mentioneaza nimic despre schimbarea redeventelor.

b) Exemplul polonez nu-l ajuta. Polonia s-a deschis exploatarii gazelor de sist dar in acelasi timp a marit si taxele pe hidrocarburi la 40%. In aceste conditii, ExxonMobil (care deja avea rezultate slabe la foraj) a renuntat la concesiunile din Polonia. Chevron a avertizat ca ar putea face acelasi lucru daca apar piedici legislative. Polonia a amanat aplicarea noilor  taxe pana in 2020

c) Potrivit lui Alexandru Pătruți, cel care a semnat contractele cu Chevron, în calitate de președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale redeventele pentru gaze conventionale ar trebui sa fie mai mici pentru ca acestea sunt mai dificil de exploatat (AICI)

*****

Ce stim despre cum s-a format opinia lui Victor Ponta  despre gazele de sist ?

Gandirea premierului in materie de gaze de sist s-a dezvoltat surprinzator de mult in ultimul an si jumatate. Urmariti mai jos cateva momente semnificative.

22 martie 2012:

Are loc protestul de la Bârlad contra gazelor, susținut de autoritățile locale PSD. In urma acestor proteste, PSD propune chiar o lege de interzicere a fracturării hidraulice. Puteti vedea aici cum erau prezentate aceste manifestatii de protest in 29 martie 2012:  VIDEO

Liderii politici locali pe care ii vedeti  foarte fermi contra gazelor de sist sunt aceiasi care astazi trebuie sa convinga populatia sa accepte ca Chevron sa-si inceapa lucrul. Cat de legitimi mai sunt acestia ?

27 aprilie 2012: Moțiune de cenzură USL, p.3

"De ce au fost aprobate acordurile ce permit Chevron exploatarea gazelor de sist, in conditiile in care nu existau studii si nici cadrul legislativ specific care sa  reglementeze conditiile tehnice de explorare-exploatare care sa evite riscurile geologice, de mediu, de poluare a apelor freatice?"

7 mai 2012

Programul de guvernare al guvernului condus de Victor Ponta, p. 49:

"Instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derularea la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica"

5 iunie 2012

Victor Ponta primeste premiul "Tânăra sperantă ecologistă" în cadrul Galei Green Awards 2012, desfăsurat la Green Hours.

21 iunie 2012

Senatul controlat de USL respinge propunerea de lege pentru interzicerea explorarilor si exploatarilor gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Propunerea initiata de 11 parlamentari PSD a intrunit 53 de voturi impotriva, 11 voturi pentru si 9 abtineri 

22 iunie 2012

Victor Ponta spune: "Nu dorim sa fim nici singurii care accepta si nici singurii care se opun gazelor de șist"

5 iulie 2012

Victor Ponta anunță că are un nou consilier. Este vorba despreWesley Clark, directorul unei companii cu concesiuni de gaze de șist în Polonia, co-președinte într-un puternic grup de lobby pentru industria etanolului, Growth Energy și director la BNK Petroleum.

5 ianuarie 2013

Victor Ponta declara urmatoarele la Antena 3:

"Ideea gazelor de sist trebuie tratata serios pozitiv"

"Stiu ca nu voi fi prea popular prin aceste afirmatii, dar sa ne gandim ca Romania plateste in continuare cel mai mare pret pentru gaz fata de Bulgaria, Ungaria, Polonia etc. Nici nu mai vorbesc de Statele Unite care au ajuns exportatori d egaze datorita exploatarii gazelor de sist. Sa ne gandim ca noi vorbim in prima faza de explorarea gazelor de sist si nu de exploatarea acestora"

24 ianuarie 2013

Victor Ponta spune:

"Explorare, da. Dupa confirmarea existentei sau inexistentei resurselor de gaz vom lua o decizie finala care presupune da, exploatam gaze de sist, cu respectarea tuturor standardelor europene si mondiale de protectia mediului"

29 mai 2013

Victor Ponta il avertizeaza pe ministrul mediului:

"Trebuie să mergem mai departe pe drumul corect pe care au mers Statele Unite ale Americii [...] fără a ne lăsa totuşi influenţaţi indiferent de ce fel de campanii şi indiferent de unde sunt aceste campanii purtate"

13 iunie 2013

Victor Ponta declara:

"Acum mă bat pentru gazele de șist și cred că fac bine"

11 iulie 2013

Chevron primește acordul de a fora trei sonde de explorare în perimetrul Bârlad 

21 octombrie 2013

Victor Ponta afirma ca:

"Guvernul pe care il conduc e decis sa continue toate explorarile de gaze neconventionale, atat timp cat sunt indeplinite si respectate toate standardele de mediu"

 
Sursa: Contributors.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(A) Anunț - COMUNA MIHAI EMINESCU

astăzi, 11:36

COMUNA MIHAI EMINESCU titular al proiectului „EXTINDERE REȚELE DE APĂ ȘI APĂ UZATĂ ÎN COMUNA MIHAI EMINESCU, JUDEȚUL BOTOȘANI”, anunţă publicul interesat asupra luării deci...

Infracțiuni la regimul rutier descoperite de polițiștii botoșăneni în urma controalelor!

astăzi, 11:35

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani au oprit pentru control, pe strada Ștefan Luchian, un autoturism condus de un bărbat, de 56 de ani, din municipiul Botoșani. Întruc...

Încă un manager de la Mavromati ridicat de DNA!

astăzi, 10:56

Ghinionul continuă la cea mai mare unitate medicală din județul Botoșani. După ce, în ultimii ani, manageri și medici s-au confruntat cu rețineri și anchete la DNA, a venit rândul ...