UTIL: Din experienta bunicii pentru casa si bucatarie

Bunica va impartaseste cateva dintre tainele descoperite de ea in timpul orelor petrecute in bucatarie si in casa. Aceste sfaturi ale bunicii sunt atat pentru preparate cat si pentru partea de intretinere si curatenie a casei.

Iata cateva dintre secretele care au ajutat-o pe bunica in gospodarie:

Ceapa folosita pentru salate isi pierde iuteala daca inainte de a prepara salata, se taie sub forma de pestisori si se freca cu putina sare. De asemenea, sarea in salate se pune inainte de adauga uleiul deoarece sarea nu se dizolva in ulei.

Pentru mancarea de varza aceeasi reteta, se freaca cu putina sare pentru a fi mai frageda.

Conopida isi va pastra culoarea alba daca in apa care fierbe se pune o lingurita de sare. Pentru a indeparta insectele din conopida, inainte de fierbere se tine circa o ora in apa rece.

Pastele fainoase nu se prind de fundul vasului daca in timpul fierberii se adauga putina sare.

Cand se fierb legumele proaspete, sarea se pune intotdeauna la inceput, la legumele uscate sarea se pune cu cateva minute inainte de a fi gata fierte, pentru a nu se intari.

Stiati ca friptura nu se sareaza inainte de a fi pusa pe gratar, pentru ca substantele nutritive din ea, sub influenta sarii, se elimina?

Sticlele si borcanele nu se vor crapa atunci cand turnati in ele lichide fierbinti, daca asezati sub ele lame de cutit.

Paharele puse unul intr-altul care s-au intepenit, nu trebuiesc fortate, pentru a nu se crapa, mai simplu turnati in paharul din interior apa rece, iar paharul din exterior asezati-l intr-un vas cu apa calda (nu fierbinte).

Focul care este pe cale sa se stinga, se reaprinde daca aruncati in el un pumn se sare de bucatarie.

Bijuteriile din aur sau argint se curata foarte bine daca le introduceti intr-un vas cu apa calda in care turnati o lingura amoniac. Merge si cu pasta de dinti.

Florile de camp se pastreaza mai bine daca in apa se dizolva un varf de cutit de sare, florile ofilite isi revin daca le asezati intr-un vas cu apa in care ati dizolvat o aspirina, garoafele, muscatele prefera dulciurile, in apa se dizolva o lingurita de zahar (se pune o data la 2 zile).

Pantofii noi care va strang "isi vor da drumul" daca frecati pielea cu un tampon de vata imbibat in alcool medicinal, atat in interior cat si in exterior, apoi framantati cu degetele pielea umezita.

Sarea de bucatarie (un varf de cutit) si o lingura de otet puse in apa de spalare impiedica decolorarea puloverelor de lana.

Incaltamintea alba din piele se curata cu spuma de albus de ou pe care o intindeti cu un tampon de vata, apoi se freca cu o bucata de flanel pentru luciu.

Poseta de piele a bunicii daca era uda de la ploaie, se scotea tot din interior si se umplea cu ziare, apoi se lasa la temperatura camerei sa se usuce. Sa nu o tineti niciodata langa o sursa de caldura daca e uda.

O picatura de amoniac turnata pe piele in locul unde v-au intepat tantarii, viespile sau albinele, domoleste pe loc durerea.

Amoniacul indeparteaza izul de peste de pe maini.

Soarecii fug de locurile in care se gasesc flori de tei sau menta.

Usa care se inchidea greu se repare ungand-o cu sapun de rufe (pe atunci facut in casa).

Pieptenele si-l curata cu bicarbonat de sodiu, simplu si foarte eficient.

Bulionul ramas in cutie se pastreaza mai bine daca este transferat intr-un pahar, acoperind bulionul cu un strat subtire de ulei


Alte trucuri cu efect garantat pentru a reusi mancarurile:


•zeama de varza murata, atunci cand este folosita la acritul ciorbei, mai intai se fierbe separat intr-un vas cu o ceapa, se spumeaza, abia apoi adaugandu-se la ciorba;

•legumele verzi se fierb in vase descoperite, in acest fel pastrandu-si culoarea;

•la fierberea legumelor verzi, sarea se adauga intotdeauna la inceput, pentru a nu se pierde vitaminele si sarurile minerale;

•atunci cand se soteaza legume, sararea se va face la sfarsit, pentru a se evita pierderea sucului acestora, umezirea si pentru a se putea rumeni mai repede;

•dupa ce se scurge prima apa de la fasole, se adauga la fiert 2-3 catei de usturoi;

•pentru ca ardeii sa-si pastreze culoarea si dupa preparare, li se adauga putina zeama de lamaie;

•usturoiul nu se pastreaza la frigider deoarece capata un gust amarui;

•la prepararea dulceturilor se folosesc numai vase emailate; pentru prepararea siropului, se pune zaharul sa se dizolve in apa rece si numai dupa aceea se da la fiert;

•amestecat in salate, hreanul le va conferi acestora un gust deosebit. aluaturile de orice fel vor fi mai pufoase daca vor fi lasate la rece timp de o ora

•ciorba de fasole verde sau uscata va fi mai aromata dacai se adauga o lingurita de zaharmamaliga nu va mai face cocoloase daca, inainte de a pune malaiul la fiert, se stropeste cu apa rece;

•salata de vinete va avea o savoare deosebita daca incorporam in ea usturoi in loc de ceapa.


De asemenea bunica v-a invatat ca atunci cand gatesti nu trebuie sa te grabesti. Asa ca mancarea se face intodeauna la foc mic(nu trebuie sa "bolboroseasca"), in mancare se amesteca intotdeauna cu lingura de lemn (nu de metal),iar supa ca sa fie limpede trebuie se fiarba descoperita si la foc mic.

gastronomie.ele.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(Și) Transportatorii au fost verificați în trafic de polițiștii botoșăneni! (Foto,Video)!

astăzi, 12:03

Polițiștii rutieri verifică și legalitatea transportatorilor, utilizând aparatele Tachoscan din dotare. Această aparatură oferă informațiile existente pe cardul tahograf al conducăto...

Ești gata să îți crești afacerea și să îți extinzi rețeaua de contacte? Atunci nu rata cel mai important eveniment de networking din Botoșani! (video invitat)

astăzi, 11:18

Alina Cristina Sava, CEO BIZZ CLUB Botoșani și Cosmin Sava, coach, trainer & speaker te invită la un eveniment unic de networking, dezvoltare personală și antreprenorială! 9 Noiembrie, Casa...

Părintele plecat în veșnicie la doar 37 de ani. ”Este de foarte mare trebuință să ne rugăm unii pentru alții!” (Foto)

astăzi, 11:17

Miercuri, 30 octombrie, părintele Andrei Berbeci de la Parohia Dămideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani, a trecut în veșnicie la vârsta de 37 de ani. El a păstorit Parohia &...