Basescu: "Va respect pentru ca ati declansat o procedura constitutionala, as vrea sa fie si corecta"

Basescu: "Va respect pentru ca ati declansat o procedura constitutionala, as vrea sa fie si corecta"
Procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu a fost demarata in mod oficial. La ora 10.00, presedintele Traian Basescu a ajuns la Parlament. Seful statului a fost intampinat de presedintele Senatului, Crin Antonescu, si de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

USL a depus miercuri, la Birourile Permanente ale celor doua Camere, documentul elaborat de juristii Uniunii prin care se cere suspendarea sefului statului. Cererea de suspendare va fi citita joi in plenul Parlamentului, incepand cu ora 10:00, iar vineri se va da votul.

La ora 10.00, presedintele Traian Basescu a ajuns in Parlament. Intrebat de jurnalisti despre demersul de suspendare, Basescu a spus:  "tot ce-i constitutional e justificat".

Putin dupa ora 10.00, Toni Grebla, presedintele Comisiei juridice din Senat, a inceput sa citeasca documentul elaborat de juristii USL prin care se cere suspendarea sefului statului.

"Consideram ca se impune convocarea cat mai rapida a unui referendum popular prin care romanii sa spuna daca sunt de acord cu actiunile presedintelui Traian Basescu. Referendumul popular este necesar pentru ca exista o lista importanta de incalcari ale Constitutiei", a spus Toni Grebla.

Victor Ponta nu participa la sedinta. Premierul se afla la o reuniune cu oamenii de afaceri, care are loc la Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

VEZI AICI CEREREA DE SUSPENDARE A PRESEDINTELUI

Ora 11.00: A inceput discursul presedintelui Traian Basescu, ca raspuns la cererea de suspendare: "Inteleg ca astazi nu este dezbaterea documentului prezentat si, asa cum am discutat cu reprezentantii celor doua Camere, eu doresc sa particip la dezbatere. Astazi voi face o scurta prezentare, iar la dezbatere voi reveni in Parlament. Marturisesc ca sunt si intr-o oarecare dificultate, am primit documentul aseara la 19.30, ar fi fost imposibil sa pregatesc o dezbatere si o atacare a celor 20 de pagini ale documentului. Va multumesc anticipat pentru invitarea mea la dezbatarea in Parlament a doumentului prezentat anterior. Nu contest dreptul Parlamentului de a initia procedura de suspendare a presedintelui, e un drept constituitional de a-l trimite pe presedinte in fata poporului". 

Ora 11.15: Presedintele Traian Basescu si-a terminat discursul, in final seful statului exprimandu-si speranta ca actuala putere va lua in calcul, la un eventual referendum, si modificarea Constitutiei: 

"Sper ca voi avea ocazia sa raspund punct cu punct in sesizarea facuta de PSD si PNL. Pana atunci vreau sa va mai atentionez: nimeni nu va veni sa ne faca ordine in Romania. Avem obligatia sa ne facem noi ordine in functionarea institutiilor statului. Prin procedurile pe care Guvernul si majoritatea parlamentara le-au aplicat in ultimele 45 de zile arata ca sunt gata sa dea lovituri consistente institutiilor si statului roman. Fac un apel! Continuati si finalizati procedura de suspendare a presedintelui Romaniei respectand toate institutiile statului, toate procedurile si Constitutia Romaniei si atunci nu veti avea din partea mea niciun fel de repros. Dimpotriva, voi spune: Multumesc, mi-ati creat conditiile legale sa merg in fata poporului!".

 "Apropo, nu ati vrea, cu ocazia referendumului de validare sau invalidare a presedintelui, sa organizati si referendum pentru parlament unicameral? Acum va respect pentru ca ati declansat o procedura constitutionala, as vrea sa fie si corecta. Dar v-as respecta de doua ori daca veti supune votului poporului si modificarea la Constitutie: Parlament unicameral si 300 de parlamentari"; a incheiat Traian Basescu discursul in Parlamentul Romaniei.  
 

 
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
193

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...

Risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, Cod Galben până astăzi la ora 24.00, anunță hidrologii!

Luni, 6 Mai 2024
405

În acest context, ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.Evoluţia fenomenelor hidrologice prognozate es...

Universitatea Craiova - FCSB, astăzi de la ora 21:00

Luni, 6 Mai 2024
115

Universitatea Craiova și FCSB se întâlnesc în această seară în etapa a opta a play-off-ului Superligii.Verifică aici cotele Superbet pentru meciurile din SuperLiga!...