Limba română ar putea DISPĂREA din spaţiul digital

Un studiu realizat de Meta-Net arată că limba română se numără printre limbile europene cu un risc ridicat de dispariţie din spaţiul digital, din motive de slabă susţinere tehnologică.

Studiul a analizat nivelul de dezvoltare a tehnologiei limbajului pentru 30 dintre cele aproximativ 80 de limbi europene. Expertii au ajuns la concluzia ca sustinerea digitala pentru 21 dintre cele 30 de limbi este "inexistenta" sau, in cel mai bun caz, "slaba".

Studiul, elaborat de peste 200 de experti si documentat in 30 de volume ale Seriei de studii META-NET, a evaluat nivelul actual de sustinere a tehnologiei limbajului pentru fiecare limba in patru domenii diferite: traducerea automata, interactiune prin vorbire, analiza de text si disponibilitatea resurselor lingvistice.

Un numar de 21 de limbi din totalul de 30 analizate (70%) au fost plasate de catre experti in cea mai slaba categorie, cu "sustinere slaba sau inexistenta", la cel putin unul dintre cele patru domenii. Multe dintre limbi, precum islandeza, letona, lituaniana si malteza, au primit acest scor slab la toate cele patru domenii. La celalalt capat al spectrului, nicio limba nu a fost considerata ca avand "sustinere excelenta", doar limba engleza a fost evaluata ca avand "sustinere buna", urmata de limbi precum franceza, germana, italiana, olandeza si spaniola cu "sustinere moderata". Limbi precum basca, bulgara, catalana, greaca, maghiara si polona au "sustinere fragmentara", ceea ce le plaseaza printre limbile cu risc ridicat.

Limba romana are "sustinere fragmentara" la trei dintre cele patru domenii evaluate. Este vorba despre traducerea automata, analiza de text si disponibilitatea resurselor lingvistice. Pentru domeniul interactiune prin vorbire, limba romana a fost inclusa la categoria "sustinere slaba".

"Rezultatele studiului nostru sunt deosebit de alarmante. Majoritatea limbilor europene au foarte putine resurse, iar unele sunt complet neglijate. In acest sens, existenta multora dintre limbile noastre nu este garantata pentru viitor", a declarat profesorul Hans Uszkoreit, coordonatorul META-NET, director stiintific al Centrului de Cercetare in Inteligenta Artificiala din Saarbrucken, Germania, si co-editor al studiului.


realitatea.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fenomene spectaculoase pe cer: Când va putea fi văzută prima ploaie de stele din acest an!

astăzi, 16:45

În perioada 2-4 ianuarie 2025, prima ploaia de stele din acest an, intitulată Quadrantide, va fi vizibilă pe cer. O ploaie de meteoriţi va lumina cerul zilele acestea. Fenomenul poartă nu...

Botoșaniul pe lista județelor cu alertă de viscol până sâmbătă!

astăzi, 15:42

Meteorologii au emis, joi, o avertizare Cod portocaliu de viscol, valabilă până vineri dimineaţa în zone montane din zece judeţe, precum şi două Coduri galbene de intensificări ale ...

Un mare sportiv cu rădăcini botoșănene a plecat la ceruri: „Un om care a trăit cu pasiune și dăruire”

astăzi, 15:00

Spiridon Herghiligiu, unul dintre cei mai mari halterofili s-a stins din viață. Familia sportivului a fost cea care a făcut tristul anunț. Marele sportiv s-a născut în satul Chișcăreni...