Cum alegi cea mai sănătoasă apă de băut

Apa e aceeaşi indiferent de sursa din care provine. Diferenţa o fac substanţele conţinute pe lângă hidrogen şi oxigen. Află cum recunoşti cea mai sănătoasă apă.

Apă îmbuteliată sau de la robinet?

Decizia este grea, fiindcă şi specialiştii au păreri împărţite. În timp ce unii consideră apa de la robinet periculoasă, alţii spun că cea îmbuteliată este una din marile escrocherii ale secolului.

Teoretic, apa de la robinet este perfect sigură, fiind tratată şi verificată permanent. Numai că în drumul ei de la statia de tratare şi până în bucătăriile noastre, apa trece prin conducte care pot fi vechi sau deteriorate, conţinând plumb, rugină, sau alte substanţe periculoase. Acest lucru se poate rezolva cu ajutorul unui filtru special.

În ce priveşte clorul, adăugat pentru a distruge microorganismele periculoase, acesta se evaporă din apa aflată în recipiente deschise. Dacă pui apa în frigider, într-o sticlă fără dop, clorul se evaporă în 24 de ore.

Apa îmbuteliată – cum o alegi pe cea mai sănătoasă

Câteva scandaluri recente şi atenţionări ale ANPC ne-au dovedit că nici apa îmbuteliată nu este mereu sigură. Deci dacă o preferi în locul celei de la robinet trebuie să citeşti cu atenţie eticheta şi să alegi o marcă de încredere, fie că alegi apă minerală naturală, apă de izvor sau apă de masă.

Chiar şi ambalajul contează. Cea mai sigură este sticla de sticlă, dar cum aceasta nu e deloc practică, alege apa la ambalaj PET. Alte tipuri de sticle – de obicei cele din plastic rigid – pot conţine bisfenol A, o substanţă periculoasă, care în anumite condiţii contaminează apa.

În ce priveşte apa în sine, nu te încrede în ambalajele care promit "cea mai pură apă" sau "cea mai sănătoasă apă". Un control recent al ANPC a arătat că nu toţi producătorii pot demonstra aceste afirmaţii.

Când citeşti eticheta, verific-o şi pe cea de pe spatele sticlei. Urmăreşte măcar cantitatea de reziduu uscat, care se referă la conţinutul de minerale, măsurat în miligrame pe litru. Acesta este 0 în apa distilată, iar în apele puternic mineralizate poate ajunge până la peste 3000 miligrame pe litru.

Ideală este apa cu un conţinut moderat de minerale, care are valoarea reziduului uscat sub 500 mg/l. În funcţie de starea sănătăţii tale alege apa cu o cantitate potrivită din fiecare mineral. Dacă ai o carenţă de calciu, caută produsul bogat în calciu, dacă ai hipertensiune caută apa săracă în sodiu, etc.

Cât de periculoasă este apa carbonatată

Se spune că apa carbonatată este periculoasă pentru oase, dinţi sau stomac fiindcă este acidă. Apa carbonatată este obţinută prin dizolvarea de dioxid de carbon în apa plată – mai rar, apa este natural carbonatată - proces în cadrul căruia se formează acid carbonic, însă nu îndeajuns de mult pentru a avea efect negative. Studiile au arătat că apa carbonatată nu afectează smalţul dinţilor şi nici nu fragilizează oasele . Periculoase din acest puncte de vedere sunt doar sucurile, care sunt mult mai acide căci conţin multe alte substanţe pe lângă apă şi dioxid de carbon.

De asemenea, apa carbonatată este de ajutor în caz de indigestie sau constipaţie.


unica.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cinstim, începând de mâine, 16 sfinți tămăduitori, de mare folos credincioșilor!

astăzi, 18:48

Viețile sfinților tămăduitori, cinstiți în prima parte a lunii noiembrie sunt interesante din perspectiva faptului că au trăit provocările secolului XX, au trecut prin mari greutăți, d...

Invitatul de la Știri cu Florin Danalache, inițiator Fun Run și voluntar Invictus! (Foto, Video)

astăzi, 18:00

Vorbim în această săptămână cu Florin Danalache despre sport și despre Fun Run, un fenomen inițiat de o mână de oameni simpli în orașul Botoșani. Invitatul de la Ș...

Protecția Consumatorilor: Atențe la ce produse cumpărați copiilor de Halloween!

astăzi, 17:45

Pe măsură ce Halloween-ul se apropie, magazinele sunt pline de produse tematice care atrag copiii și părinții – costume, decorațiuni și diverse cosmetice. Totuși, o parte semnificativă ...