Cadrele din invatamantul botosanean, pregatite de un conflict din cauza salariilor!

Cadrele din invatamantul botosanean, pregatite de un conflict din cauza salariilor!

 LIVIU AXINTE  

Desi de pe data de 5 noiembrie ar trebui sa se plateasca salariile cadrelor didactice, nici pana la aceasta ora nu a fost rezolvata problema banilor.

Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Invatamant, sustine ca ar exista doua variante pentru asigurarea necesarului de fonduri pentru salariile din educatie. Una ar fi rectificarea bugetara, iar a doua alocarea de fonduri din fondul de rezerva al Guvernului.

Sindicalistii trag si un semnal de alarma si spun ca in cazul in care se va ajunge la un nou conflict de munca, din cauza neplatii salariilor, consecintele asupra actului de invatamant ar fi mult mai grave decat in primavara.

"Asteptam sa se rezolve aceasta problema de la o zi la alta, dar eu nu pot garanta ca se va intampla acest lucru. Doar autoritatile locale, in colaborare cu cele centrale, pot sa rezolve aceasta problema. Atat de mult asteptata rectificare de la sfarsitul lunii octombrie nu a avut loc, deci una din variantele de rezolvare din punctul acesta de vedere a cazut pentru luna octombrie. Asta nu inseamna ca nu s-ar putea face rectificare in luna noiembrie. Situatia ar fi mult mai grea  decat in primavara daca s-ar ajunge la un conflict spontan, in sensul opririi lucrului si al activitatii, pentru neplata salariilor. Daca am spune ca termenul limita este 14 noiembrie pentru plata salariilor si atunci am constata ca nu s-au platit salariile si s-ar ajunge la forme de proteste, ar da peste cap intregul program scolar cu consecinte mult mai grave, avand in vedere ca scolile se afla in perioada de teze, iar in jurul datei de 20 decembrie trebuie finalizat primul semestru", a spus Liviu Axinte, presedintele LSI.

Reprezentantii Primariei Botosani sustin ca au facut toate demersurile necesare in vederea alocarii de fonduri pentru plata salariilor pana la sfarsitul anului, dar pana acum nu au primit niciun raspuns. In cursul zilei de astazi va fi inaintata o noua adresa catre Directia de Finante si Prefectura, in vederea alocarii de fonduri.

Pentru plata cadrelor didactice din municipiul Botosani, necesarul de fonduri este acoperit doar in procent de 10%, ceea ce inseamna in jur de 1,3 milioane de lei. Aceeasi situatie se inregistreaza si la Primaria Dorohoi, unde necesarul este acoperit intr-un procent foarte mic.
 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Semințele recunoștinței” plantate de elevi și persoane cu dizabilități din Botoșani! (foto, video)

astăzi, 14:58
28

Două activități de suflet au avut loc în cursul zilei de luni la Liceul „Alexandru cel Bun” din municipiul Botoșani în cadrul unui proiect inițiat de preotul Ioan Iordachi...

Scandal într-o agenție loto din Botoșani, au fost chemați polițiștii locali!

astăzi, 14:32
106

În cursul zilei de 23 aprilie, în jurul orei 16.25, polițiștii locali care acționau în zona Centrului Istoric din municipiul Botoșani au fost sesizați de către reprezentantul u...

Carla`s Dreams și Ștefan Bănică printre artiștii care vor urca pe scenă de Zilele municipiului Botoșani! (foto)

astăzi, 14:16
62

Artiști cunoscuți și iubiți de publicul larg vor urca pe scenă de Zilele municipiului Botoșani. Printre cei care vor încânta publicul se numără Carla`s Dreams, Ștefan Bănică, An...