Zile negre pentru ţiganii din Europa. Îngrijorări şi în România

Zile negre pentru ţiganii din Europa. Îngrijorări şi în România
Revoltele violente împotriva rromilor din Bulgaria sunt doar continuarea unei serii lungi de acţiuni care-i vizează pe ţiganii din Slovacia, Cehia, Ungaria şi România.

Cel puţin 120 de oameni au fost reţinuţi de poliţie în urma violenţelor împotriva rromilor care au izbucnit zilele trecute în mai multe localităţi din sudul Bulgariei. Dintre aceştia, 29 s-au ales cu dosare penale pentru acte de vandalism şi huliganism, fiind obligaţi să plătească amenzi usturătoare. Violenţele au izbucnit vineri în satul Katuniţa, după ce nepotul unui lider al ţiganilor, Kiril Raşkov, a călcat intenţionat cu maşina un tânăr de 19 ani, acesta din urmă decedând. Vila "Ţarului Kiro", cum este supranumit liderul rrom, şi mai multe vile ale rudelor sale au fost incendiate de o mulţime furioasă.

Autorităţile bulgare au format o celulă de criză la Plovdiv pentru gestionarea situaţiei din satul Katuniţa. Pompierii şi poliţia patrulează în continuare în zonele unde au izbucnit conflictele interet­nice. Svetlin Raikov, liderul unei organizaţii din Bulgaria, care luptă pentru diversitate etnică, el însuşi rrom bulgar, avertizează că violenţele ar putea escalada dacă autorităţile locale nu iau măsuri.

Pregătiţi să se apere

"Rromii din Sofia s-au mobilizat, unii s-au înarmat. Sunt gata să iasă în stradă să-şi apere drepturile. Dacă autorităţile nu intervin, ar putea deveni o situaţie urâtă", a declarat Raikov, pentru Adevărul. "Nu ne este teamă, rromii bulgari nu vor să plece din ţara lor. Vrem doar ca poliţia şi justiţia să-şi facă treaba. Dacă cineva e vinovat, să fie pedepsit, aşa cum o cere legea", a adăugat el, cerând şi Uniunii Europene să intervină.

"Vrem ca UE să transmită un mesaj clar guvernului şi politicienilor de la Sofia să nu folosească rromii ca instrument în campania electorală", a mai spus el. Raikov a amintit că Bulgaria este în plină campanie electorală pentru prezidenţiale şi locale. "Politicienii folosesc deja discursuri naţionaliste, împotriva rromilor, ca să atragă votanţii. Nu vrem să fim folosiţi ca instrument electoral. Dacă bulgarii îi urau pe ţigani, acum îi urăsc şi mai mult", susţine Raikov. El crede că revoltele antiţigăneşti din Katuniţa au fost organizate. "Îţi trebuie mii de euro să mobilizezi peste 2.000 de oameni, să-i transporţi zeci de kilometri doar ca să protesteze", a explicat bulgarul. Oficial, în Bulgaria trăiesc 250.000 de etnici rromi, însă neoficial, spune Raiko, numărul lor ajunge la circa 800.000.

Ghetouri şi sterilizare

Sentimentele şi acţiunile care vizează ţiganii sunt însă un fenomen în Europa Centrală şi de Est. Un eveniment similar celui din Bulgaria a avut loc luna trecută în Cehia, unde un grup de ţigani a bătut nişte tineri cehi, într-o discotecă. Incidentul a revoltat populaţia, care se pregătea să ia cu asalt mai multe clădiri în care locuiau rromi. Liderul de la Praga, Vaclav Klaus, a cerut poliţiei să acţioneze "fără milă", astfel încât situaţia să nu escaladeze. În ciuda mesajului echilibrat, există informaţii că preşedintele Klaus va înfiinţa un partid naţionalist, eurosceptic, după terminarea mandatului, în 2013.

Nu rar, în Cehia, rromii sunt evacuaţi din casele lor şi mutaţi în locuinţe ieftine, la marginea localităţilor. The Economist notează că, într‑un an şi jumătate, 2.360 de ţigani evacuaţi au fost "mutaţi" în oraşul Rumburk, la graniţa cu Germania. În 1999, autorităţile au împrejmuit ghetourile ţigăneşti cu un zid. Acţiuni similare au existat şi în Slovacia, unde guvernul a propus o lege prin care femeilor rrome le era oferită "sterilizarea gratuită".

Retorica extremistă prinde şi în Slovenia, unde Jan Slota, liderul unui partid naţionalist, a declarat că ar trebui înfiinţat un stat pentru ţigani. Premierul ungar¨, Viktor Orban, a declarat vara aceasta, la Tuşnad, că rromii ar trebui "să devină o forţă de muncă, şi să nu mai apeleze doar la mila publică". Guvernul de la Budapesta are deja un plan de încartiruire a "asistaţilor social" în lagăre de muncă. 

Îngrijorări în România

Deputatul Mădălin Voicu speră ca situaţia din Bulgaria să nu se întâmple şi în România. El aminteşte că întotdeauna "sărăcia şi momentele de criză duc la convulsii etnice şi interetnice". "Am o problemă cu rromii când nu sunt aliniaţi la regulile sociale. Admit că etnia are probleme grave de educaţie, dar sper ca majoritarii să nu aplice o răzbunare generalizată pentru greşeala unui individ", a declarat el pentru Adevărul.

Gruia Bumbu, preşedinte al organizaţiei pentru rromi "Pakiv Romania", susţine că incidentele din Bulgaria sunt un fenomen generalizat. "Acţiuni împotriva rromilor se întâmplă în Cehia, în Ungaria, Slovacia. Pe vremuri de criză sentimentele naţionaliste cresc, oamenii caută un ţap ispăşitor", a declarat el pentru Adevărul. "Văzând ce se întâmplă în Bulgaria şi în alte ţări europene, suntem îngrijoraţi că fenomenul s-ar putea extinde (n.r - şi în România)", a mai spus Bumbu.


Adevarul

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţiţi Mc. Marcu, Episcopul Aretuselor, şi Chiril diaconul

astăzi, 06:54

Sfântul Marcu (sec. 4) s-a născut în zilele împăratului Constantin cel Mare (306-337), cel care a oprit prigoanele împotriva creştinilor, dând deplină libertate Biser...

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
155

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
109

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...