Pensionari purtati pe drumuri de fostii angajatori!

Pensionari purtati pe drumuri de fostii angajatori!

NARCIS DRETCANU, director adjunct CJP Botosani

Aproape 500 de dosare de pensionare au fost reverificate de reprezentantii Casei Judetene de Pensii, in urma unor adrese venite de la Casa Nationala de Pensii. Aceaste verificari au fost dispuse dupa ce in urma confruntarii bazei de date a Casei Nationale de Pensii cu cea a REVISAL (registrul national de evidenta al salariatilor) s-a constatat ca o parte dintre beneficiarii de pensie anticipata partial si pensie anticipata, precum si beneficiari de pensie de invaliditate, figurau cu contracte de munca active dupa data punerii in plata a pensiei.

In urma verificarilor efectuate s-a constatat ca, in unele cazuri, pensionarii figurau ca si angajati, pentru ca angajatorii nu au notificat Inspectoratul Teritorial de Munca despre incetarea raporturilor de munca, cu persoanele in cauza.

“Această verificare urmareste eliminarea datelor incorecte continute de baza de date de plata nationala a C.N.P.P. si cele continute de Registrul electronic de evidenta a salariatilor, in scopul interconectarii acestora. In cadrul acestei verificări, au fost notificaţi 310 pensionari beneficiari de pensie anticipată parţială şi de pensie anticipată, precum şi 173 pensionari beneficiari de pensie de invaliditate care figurau cu contracte de muncă active după data punerii în plată a pensiei. Pentru punerea în plată a pensiei, mai ales pentru cazurile de pensie anticipată parţială şi pensie anticipată, pensionarul trebuia să prezinte încetarea raporturilor de muncă, aşa cum prevedea legislaţia în vigoare la data pensionării, pentru fiecare caz în parte, doar că această încetare nu a fost comunicată electronic în Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor la I.T.M.. Ori scopul acestor verificări este eliminarea erorilor din cele două baze de date", a declarat Narcis Dretcanu, director adjunct al Casei Judetene de Pensii Botosani.

Desi sarcina depunerii modificărilor în Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor la I.T.M. revine angajatorilor, au fost notificaţi si pensionarii, deoarece ei sunt beneficiarii direcţi ai drepturilor de pensie.

In urma confruntarii celor doua baze de date, a rezultat că pentru un număr de 32 de pensionari a fost depusă încetarea contractului de muncă în Revisal la I.T.M., de la sfârşitul lunii februarie 2011 până la data 27 iunie 2011, pentru un număr de 299 de pensionari nu s-a depus această încetare, iar în 129 de cazuri pensionarii care fac obiectul verificării, figurau cu două contracte de muncă în evidenţa REVISAL, unul încetat şi unul activ, ambele cu acelaşi număr de înregistrare.

Potrivit reprezentantilor Casei Judetene de Pensii, celelalte cazuri se află în curs de clarificare, angajatorii fiind din alte judeţe sau aceştia s-au desfiinţat între timp.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au respins 2.650 euro mită de la un conducător auto prins beat la volan! (Video)

astăzi, 10:34

Duminică, 27 octombrie, în jurul orei 2.30, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au fost sesizați de către...

Andrei Tcaciuc, un spectacol despre ”oamenii care se grăbesc” într-un oraș al energiilor culturale (Video)

astăzi, 09:58

Coregraf și performer botoșănean de origine ucraineană, Andrei Tcaciuc a urmat cursurile programului Coregrafie din cadrul Universității Națională de Arte „George Enescu” din Iași...

Peste o sută de locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European: oferta AJOFM

astăzi, 09:56

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 142 locuri de muncă vacante, după cum urmează: Germania 60 locuri de mun...