Care sunt facultățile care aduc bani și asigură o slujbă

Un studiu al unei agenÅ£ii guvernamentale arată prăpastia dintre învăţământ ÅŸi piaÅ£a muncii. Mai mult de un sfert dintre cei care au absolvit o facultate în ultimii cinci ani nu ÅŸi-au găsit loc de muncă, iar jumătate dintre aceÅŸtia se declară ÅŸomeri.

Åžansele pe care le are un tânăr să obÅ£ină un job conform pregătirii din facultate depind de specializarea urmată.

♦ Cei mai avantajaÅ£i din acest punct de vedere sunt absolvenÅ£ii de IT, matematică, medicină veterinară, construcÅ£ii civile ÅŸi teologie pastorală, din rândurile cărora 60% lucrează în posturi direct legate de cursurile urmate. O altă categorie, pentru care studiile din facultate sunt de ajutor, însă într-o proporÅ£ie mai mică este cea a absolvenÅ£ilor de ÅŸtiinÅ£e politice, comunicare ÅŸi relaÅ£ii publice, relaÅ£ii internaÅ£ionale ÅŸi administrarea afacerilor. AbsolvenÅ£ii acestor specializări lucrează în proporÅ£ie de 30-45% în domenii conexe celui aprofundat.

♦ Într-o situaÅ£ie mai puÅ£in avantajată se află cei de la litere, istorie, geografia turismului, studii europene ÅŸi administraÅ£ie publică, 40% dintre aceÅŸtia urmând să înveÅ£e de la zero prima lor meserie. Dacă specializarea are o mare importanţă în momentul angajării, prestigiul universităţii este ignorat. ReputaÅ£ia facultăţii ÅŸi nota de la licenţă sunt ultimele criterii pe care angajatorul ÅŸi candidatul le iau în calcul. AtenÅ£ia celor două tabere se diferenÅ£iază însă în privinÅ£a a ceea ce cred că e important la angajare.

♦ În timp ce firmele pun pe primele locuri cunoaÅŸterea de limbi străine ÅŸi utilizarea calculatorului, candidaÅ£ii cred că jobul se obÅ£ine mai întâi de toate în funcÅ£ie de personalitate ÅŸi de modul în care te prezinÅ£i la interviu.

♦ AngajaÅ£i, majoritatea tinerilor români dau peste prima dezamăgire: salariul. Cei mai mulÅ£i aÅŸteaptă o leafă de cel puÅ£in 1500 de lei. Statistica le taie din aÅŸteptări: venitul lunar mediu net al absolvenÅ£ilor de studii superioare din ultimii cinci ani este de 1087 de lei. Există ÅŸi la acest capitol diferenÅ£e între specializări: absolvenÅ£ii de educaÅ£ie fizică au cele mai mici venituri medii (826 de lei), iar arhitecÅ£ii ÅŸi inginerii, cele mai mari venituri medii (1877 de lei, respectiv 1220 de lei).


CITESTE MAI MULT PE gandul.info

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Clara și botezul focului. Salvatoarea curajoasă care a luptat cu flăcările, cot la cot cu colegii!

Tuesday, 8 April 2025

Incendiu casă, sat Dragalina. AcoperiÈ™ cuprins de flăcări. Se pleacă! - VeniÈ›i È™i voi, elevii aflaÈ›i în practică! - Carla! Și tu mergi cu noi!, a spus È™eful gărzii de intervenÈ...

Marcel Ciolacu anunță că a fost depus la Parlament proiectul de lege pentru pensionarea magistraților la 65 de ani!

Tuesday, 8 April 2025

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, marți, că liderii Coaliției au depus la Parlament proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați. Prim-ministrul a spus că Rom&acir...

Cei doi primari și omul de afaceri puși în libertate de instanța de la Suceava! Ce restricții li se impun!

Tuesday, 8 April 2025

Verginel Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu, Dan Oloeriu, primarul oraÈ™ului Flămânzi, precum È™i omul de afaceri Marcel Bârsan au fost plasaÈ›i sub control judiciar, magistraÈ›ii ...