Salbă de medalii pentru CS DAO Botoșani la Campionatul Național de Qwan Ki Do cu arme tradiționale (video)

Salbă de medalii pentru CS DAO Botoșani la Campionatul Național de Qwan Ki Do cu arme tradiționale (video)

Clubul Sportiv DAO Botoșani a obținut cinci medalii de aur, șase de argint și 12 de bronz în cadrul Campionatului Național de Qwan Ki Do cu arme tradiționale, desfășurat în perioada 26 – 27 noiembrie a.c., la Complexul de Agrement „Trotus” din localitatea Comănești, județul Bacău.

Competiția a reunit 26 de cluburi din 11 județe, însumând 240 de sportivi pe 28 de categorii. CS DAO Botoșani a participat cu 15 sportivi și cinci arbitri, cu sprijin acordat de două companii private și Primărie.

„În Qwan Ki Do se studiază numeroase arme tradiționale: de lemn (baston lung, bastoane scurte, tonfa/ moc can, sabie de lemn), arme articulate (long gian cu 2 elemente, tam thiet gian cu 3 elemente și long gian cu 9 elemente) și arme cu lama (paloș vietnamez, sabie, halebardă, cuțite „fluture”, cuțite „rândunică”, topor, trident, lance). Accesul la informațiile privind studiul unei arme se face gradual, în funcție de nivelul de cunoaștere și stăpânire de sine dobândite în anii de pregătire”, arată reprezentanții CS DAO Botoșani.

Această varietate a armelor tradiționale determină o lungă perioadă de învățare a tehnicilor de mânuire, care stau la baza mișcărilor codificate de maestrul fondator Pham Xuan Tong.

„În timp, se aprofundează exercițiile 2 la 2, care de necesită o perioadă de timp pentru a sincroniza evoluția celor doi sportivi. Practica armelor tăietoare se face după centură neagră, când practicantul are minim 18 ani și poate începe cu paloș vietnamez. Pentru halebardă, topor, lance, trident, se impune obligatoriu minim centură neagră 2 dang, iar pentru studiul sabiei minim centură neagră 3 dang”, mai explică reprezentanții clubului.

CS DAO Botoșani a impus următorii câștigători:

Andrei Epureanu a ocupat locul II la proba individuală Thao Lo, iar împreună cu Matei Corduneanu locul II la proba tehnică „2 la 2” Song Luyen, la categoria 16-17 ani masculin.

Thedor Damian s-a clasat pe locul III și Alexandru Damian pe locul III la proba Thao Lo, iar împreună au obținut premiul secund la Song Luyen, la categoria 18-39 ani grade masculin.

Narcis Agachi s-a clasat pe locul I la Thao Lo cu arme de lamă și pe locul III la Thao Lo long gian, la categoria 18-39 grade centuri negre.

Perechile Narcis Agachi și Ciprian Coruț, Andreea Mănescu și Iuliana Obreja, respectiv Andreea Mănescu și Coruț Ciprian s-au poziționat pe locul al treilea la probe de Song Luyen, pe aceeași categorie.

Florin Jâjâie a ocupat locul I la Thao Lo cu arme cu lamă și arme articulate și locul II cu arme de lemn, la categoria de peste 40 de ani – centuri negre 5 dang. De asemenea, el și Dănuț Turansche au revendicat premiul al doilea la Song Luyen cu alte arme, iar Mirela Anisie și Petronela Damian s-au clasat pe locul III la proba bong.

La categoria de peste 50 de ani – centuri negre 5 dang, Dănuț Turansche a obținut premiile III și II la Thao Lo cu lama și arme articulate și Giao Dau

La categoria 18-39 ani – grade masculin, sportivii botoșăneni Theodor Damian și Alexandru Damian au ocupat locurile I și III. La categoria 18-39 ani – centuri negre 4 dang masculin, Narcis Agache a revendicat prima poziție. La categoria peste 40 ani – centuri negre 5 dang, Florin Jâjâie a ocupat primul loc, Ioan Vasilache locul III și Petronela Damian locul III. La categoria peste 50 de ani – centuri negre 5 dang, Dănuț Turansche s-a clasat pe locul III.

„La acest concurs s-au obținut rezultate remarcabile, seniorii reușind sa performeze la cele mai înalte standarde, ducând prestigiul clubului pe cea mai înalta treaptă a podiumului. Apreciem efortul depus de toți membrii delegației noastre la acest Campionat Național, salba de medalii stând mărturie că munca continuă, tenacitatea, perseverența, coroborate cu tehnica și talentul, duc la rezultate spectaculoase la nivel de Qwan Ki Do pentru seniori în municipiul Botoșani”, a declarat Marian Ungureanu, președintele CS DAO Botoșani.

Sportivii Narcis Agachi și Florin Jâjâie sunt membri ai lotului național de seniori care va participa la Campionatul European din Germania, în aprilie 2023.

 



















 

 

Spune-ne opinia ta