Sala Polivalenta ELISABETA LIPA, un altar al sportului in Botosani!

Sala Polivalenta ELISABETA LIPA, un altar al sportului in Botosani!

 Inaugurarea Salii Polivalente, Botosani, 25 octombrie 2008  

Elisabeta Lipa a implinit, duminica, 44 de ani! Botosanenii i-au facut un cadou pe masura muncii sale uriase, in semn de pretuire pentru un botosanean care a dus sportul romanesc pe culmile cele mai inalte.

Sala Polivalenta din Botosani, inaugurata sambata, va purta numele multiplei campioane olimpice, cea care s-a nascut in judetul Botosani.

Sportivi si antrenori din elita Romaniei au fost sambata la Botosani. Octavian Belu, Georgeta Damian Andrunache, Doina Ignat, Simona Strimbeschi Musat au venit la inaugurarea Salii Polivalente, dar si pentru a fi alaturi de Elisabeta Lipa.

 

ELISABETA LIPA: Cu trecerea timpului, gloria devine o cruce greu de dus!

Conjunctura a facut ca inaugurarea Salii Polivalente sa aiba loc cu o zi inainte de data de 26 octombrie, cand Elisabeta Lipa a implinit 44 de ani.

Ziua de astazi este importanta pentru mine, pentru ca, pana acum, eu am dat nume victoriei, dar de astazi aceasta sala de sport, o casa primitoare a sportului romanesc, imi va purta numele. Cu trecerea timpului constat ca gloria este o cruce greu de dus. Mi-a fost mult mai usor sa muncesc pentru o medalie, sa concurez cu celelalte canotoare, iar la sfarsitul concursului, indiferent de rezultat, sa redevenim prietene, a spus Elisabeta Lipa.

Imi doresc ca aceasta sala sa fie binecuvantata si din aceasta sala sa plece generatii de campioni, pentru ca Botosaniul a demonstrat ca este in stare sa creasca campioni, nu numai in sport, ci si in celelalte domenii. In fiecare zi de acum inainte un copil, doi, trei imi vor pronunta numele, fie ca vrea, fie ca nu vrea. Pentru mine este si un moment trist, pentru ca din acest moment am devenit istorie. Sunt doar nascuta in judetul Botosani. Aici mi-am facut scoala, de aici am plecat, de aici mi-am ales o meserie. Maine este ziua mea de nastere (n.r. duminica) si un cadou mai frumos ca acesta nu puteam sa primesc, a spus, in fata intregii audiente, Elisabeta Lipa.

 

OCTAVINA BELU: Lasati copiii sa vina la sala!

Acesta a fost mesajul sefului ANS, Octavian Belu, care a mai vorbit si despre potentialul pe care il are judetul Botosani, spunand ca trebuie avuta mare grija de copiii care peste ani ar putea reprezenta Romania la marile competitii internationale.

Administratia de la Botosani a inteles ceea ce ar trebui sa inteleaga si altii, ca efortul pe viitor, pentru a administra, a gestiona si a propune investitii pe plan local, revine in proportie din ce in ce mai mare comunitatii si mai putin celor care pot ordona de la centru astfel de realizari. Este o sala de sport, o sala de sport care inca de la plecare are o amprenta, Sala Elisabeta Lipa, a precizat Octavian Belu.

Sper sa nu devina un obiect de muzeu, ci sa devina un spatiu de socializare, sa poarta catre performanta si un motiv de mandrie pentru comunitatea locala. Lasati copiii la sala, aduceti-le instructori specializati si cu siguranta performantele nu vor intarzia sa apara si in jocurile sportive si in celelalte ramuri de sport. Aici, la Botosani, trebuie sa profitati la modul pozitiv de talentul copiilor din aceasta zona, de determinarea de care au dat intotdeauna dovada sportivii plecati de aici si sa ii sprijiniti in efortul lor de a se indrepta nu neaparat spre sportul de performanta, ci spre acele activitati care sa ii dezvolte armonios din punct de vedere fizic, a atentionat Octavian Belu.

 

Construita in aproape sase cicluri olimpice!

Lucrarile la Sala Polivalenta au inceput la doi ani dupa ce Elisabeta Lipa avea sa cucereasca primul titlu olimpic, la Los Angeles 1984, si s-au finalizat la patru ani dupa ultima mare performanta a canotoarei botosanene, medalia de aur la Atena 2004. Au fost 22 de ani in care mai mult nu s-a lucrat decat s-a lucrat. Din fericire, in sfarsit, municipiul Botosani are o Sala Polivalenta.

 

CATALIN FLUTUR: Suntem onorati ca aceasta sala poarta numele Elisabetei Lipa!

22 de ani pentru o investitie inseamna extraordinar de mult. Nu cred ca mai exista in Romania o investitie care s-a finalizat in 22 de ani. La realizarea acestui obiectiv au contribuit in ani, prin lobby, prin influenta, mai multi parlamentari, administratiile locale, primarii si consiliile locale. S-au straduit si au cerut fonduri pentru ca aceasta sala sa o vedem terminata. In ultimii patru ani, cu cat puneam mai mult noi, Consiliul Local, cu atat primeam mai mult de la Compania Nationala de Investitii. Municipalitatea a investit in ultimii patru ani peste 30 de miliarde de lei vechi, iar diferenta a venit de la Compania Nationala de Investitii. Foarte multi sportivi s-au ridicat de pe meleaguri botosanene, cu rezultate absolut deosebite. Consiliul Local a hotarat ca aceasta Sala Polivalenta sa poarte numele de Elisabeta Lipa si suntem absolut convinsi ca nu am facut nicio greseala, ba din contra, suntem onorati ca Sala Polivalenta din Botosani sa poarte acest nume. Dar putea sa poarte numele Doinei Melinte sau a celei mai titrate sportive actuale, Georgeta Andrunache, a spus primarul Catalin Flutur.

 

GEORGETA ANDRUNACHE: Ma bucur ca sunt alaturi de Elisabeta Lipa!

Dupa Sala Polivalenta Elisabeta Lipa, va urma baza de canotaj Georgeta Damian Andrunache. Cel putin aceasta este dorinta campioanei olimpice plecata de la Dracsani si care a ajuns ca in acest an sa egaleze performantele nasei sale, Elisabeta Lipa.

Nu mi-as dori ca urmatoarea sala sa se numeasca Georgeta Andrunache, ci o baza de canotaj, care sa se numeasca oricum, numai sa fie o baza de canotaj la Botosani si sa nu mai plece sportivii botosaneni la alte cluburi din tara. Ma bucur ca sunt alaturi de Elisabeta Lipa si ca aceasta sala ii poarta numele. As dori ca macar un singur sportiv din Botosani sa mai aiba performantele Elisabetei Lipa, a spus Georgeta Andrunache, cea care, la fel ca si nasa sa, a anuntat ca se va retrage din canotaj daca in continuare nu va exista o baza in care sportivii ce sa se pregateasca.

 

OCTAVIAN BELU: Oferiti-ne posibilitatea sa organizam competitii de mare anvergura aici!

Fostul antrenor al lotului national de gimnastica, in prezent seful ANS, Octavian Belu, a spus ca noua Sala Polivalenta din Botosani ar putea gazdui pe viitor competitii de mare anvergura, chiar daca distanta este ceva mai mare.

Sper ca, odata terminata aceasta sala, sa aveti un calendar competitional pe masura. Dorinta noastra si super mediatizata perspectiva de a avea sali de 10.000 de 20.000 de locuri ramane o perspectiva, dar aceste sali cum este cea de la Botosani sunt cele care pot avea rentabilitatea si pot asigura conditii foarte bune de pregatire. Oferiti-ne posibilitatea sa organizam competitii de mare anvergura aici si cu siguranta Botosaniul va fi si mai cunoscut pentru ca are niste minuni de aratat celor care vin din intreaga lume. M-am speriat de distanta de la Bucuresti la Botosani, dar va spun ca nu imi pare rau. Daca ar fi de doua ori aceeasi distanta, as veni cu mare placere la Botosani, a spus Octavian Belu.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
334

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
357

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
216

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...