Tragerea la sorți a avut loc la Zurich, vineri, 13 decembrie. Tricolorii au fost repartizați în urna a doua valorică, iar la turneul final se califică prima clasată în fiecare grupă, iar cele 12 echipe clasate pe locul 2, alături de cele mai bine clasate 4 câștigătoare de grupe din Nations League (ediția 2024-25), care nu s-au calificat direct sau nu au intrat deja în baraj de pe locul 2 din preliminarii, vor disputa un play-off care va avea patru câștigătoare.
UEFA a anunțat programul meciurilor din preliminariile pentru CM 2026, competiție ce se va desfăşura în Statele Unite ale Americii, Mexic şi Canada. Tricolorii vor debuta în data de 21 martie, pe teren propriu, împotriva naționalei din Bosnia şi Herțegovina, şi vor încheia preliminariile la 18 noiembrie, tot pe teren propriu, cu San Marino.
În calendarul echipei naționale sunt, după anunţarea programului, două datele libere, unde România va fi nevoită să dispute două meciuri amicale: 6 septembrie şi 9 octombrie. scrie romaniatv.net
Programul grupei H:
21 martie
21:45 – Cipru – San Marino
21:45 – ROMÂNIA – Bosnia şi Herțegovina
24 martie
21:45 – Bosnia şi Herțegovina – Cipru
21:45 – San Marino – ROMÂNIA
ADVERTISING
7 iunie
16:00 – Bosnia şi Herțegovina – San Marino
21:45 – Austria – ROMÂNIA
10 iunie
21:45 – ROMÂNIA – Cipru
21:45 – San Marino – Austria
6 septembrie
21:45 – Austria – Cipru
21:45 – San Marino – Bosnia şi Herțegovina
9 septembrie
21:45 – Bosnia şi Herțegovina – Austria
21:45 – Cipru – ROMÂNIA
9 octombrie
21:45 – Austria – San Marino
21:45 – Cipru – Bosnia şi Herțegovina
12 octombrie
16:00 – San Marino – Cipru
21:45 – ROMÂNIA – Austria
15 noiembrie
19:00 – Cipru – Austria
21:45 – Bosnia şi Herțegovina – ROMÂNIA
18 noiembrie
21:45 – Austria – Bosnia şi Herțegovina
21:45 – ROMÂNIA – San Marino
Ediţia din 2026 a Campionatului Mondial va fi găzduită de trei țări: Statele Unite ale Americii, Mexic şi Canada.Finala se va disputa la New York, New Jersey, duminică, 19 iulie 2026, iar meciul de deschidere, în care va evolua echipa națională a Mexicului, este programat să se joace pe “Estadio Azteca”, în Mexico City, joi, 11 iunie 2026.
Tragere la sorți CM 2026.
Cele 54 de naționale se vor afla în urne la tragere la sorți, însă trebuie ținut cont că 24 dintre acestea vor disputa, în martie 2025, meciuri în Liga Națiunilor, fie în sferturile de finală ale competiției, fie în meciurile de promovare / retrogradare. Cele patru câștigătoare ale „sferturilor” vor juca, în iunie 2025, la turneul final al Ligii Națiunilor (semifinale-finale).
Preliminariile CM 2026 vor avea 12 grupe, jumătate dintre ele cu câte 4 echipe (A-F), iar cealaltă jumătate (G-L) cu câte 5 echipe. Cele opt reprezentative care vor evolua în sferturile de finală ale Ligii Națiunilor vor face parte din urna 1, iar la tragerea la sorți vor fi repartizate în grupe împreună cu perechea lor, urmând ca învingătoarele din „sferturi” să rămână în grupele de 4. În prima urnă se regăsesc și următoarele patru naționale cel mai bine clasate în clasamentul FIFA. Următoarele urne au fost completate în baza aceleiași ierarhii, România (locul 38 în lume) fiind în a doua urnă valorică.
GRUPELE PRELIMINARE
GRUPA A: învingătoare GERMANIA – ITALIA, SLOVACIA, IRLANDA DE NORD, LUXEMBURG
GRUPA B: ELVEŢIA, SUEDIA, SLOVENIA, KOSOVO
GRUPA C: învinsa PORTUGALIA – DANEMARCA, GRECIA, SCOŢIA, BELARUS
GRUPA D: învingătoare FRANŢA – CROAŢIA, UCRAINA, ISLANDA, AZERBAIDJAN
GRUPA E: învingătoare SPANIA – OLANDA, TURCIA, GEORGIA, BULGARIA
GRUPA F: învingătoare PORTUGALIA – DANEMARCA, UNGARIA, IRLANDA, ARMENIA
GRUPA G: învinsa SPANIA – OLANDA, POLONIA, FINLANDA, LITUANIA, MALTA
GRUPA H: AUSTRIA, ROMÂNIA, BONSIA-HERŢEGOVINA, CIPRU, SAN MARINO
GRUPA I: învinsa GERMANIA – ITALIA, NORVEGIA, ISRAEL, ESTONIA, MOLDOVA
GRUPA J: BELGIA, ŢARA GALILOR, MACEDONIA DE NORD; KAZAHSTAN, ANDORRA
GRUPA K: ANGLIA, SERBIA, ALBANIA, LETONIA, ANDORRA
GRUPA L: învinsa FRANŢA – CROAŢIA, CEHIA, MUNTENEGRU, INSULELE FEROE, GIBRALTAR
Meciurile se vor disputa în perioada martie 2025 – noiembrie 2025, iar câștigătoarele grupelor se vor califica direct la Cupa Mondială. Cele patru locuri rămase vor fi decise printr-un baraj între 16 echipe: cele 12 echipe clasate pe locul 2 în grupele de calificare și cele mai bine clasate 4 câștigătoare de grupe din UEFA Nations League (ediția 2024-25), care nu s-au calificat direct sau nu au intrat deja în baraj de pe locul 2 din preliminarii.
Urnele la tragerea la sorți
Urna 1: Franța* (sau Croația), Spania* (sau Țările de Jos), Anglia, Portugalia* (sau Danemarca), Țările de Jos* (sau Spania), Belgia**, Italia* (sau Germania), Germania* (sau Italia), Croația* (sau Franța), Elveția, Danemarca* (sau Portugalia), Austria**
Urna 2: Ucraina**, Suedia, Turcia**, Țara Galilor, Ungaria**, Serbia**, Polonia, România, Grecia**, Slovacia**, Cehia, Norvegia
Urna 3: Scoția**, Slovenia**, Irlanda**, Albania, Macedonia de Nord, Georgia**, Finlanda, Islanda**, Irlanda de Nord, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina, Israel
Urna 4: Bulgaria**, Luxemburg, Belarus, Kosovo**, Armenia**, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Insulele Feroe, Letonia, Lituania
Urna 5: Moldova, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein, San Marino
- echipe care vor juca în „sferturile” Ligii Națiunilor și vor fi repartizate în grupe în funcție de rezultat
- echipe care în martie 2025 vor juca în meciurile de promovare/retrogradare din Liga Națiunilor
CM 2026 și 2030 vor fi transmise în România de Antena 1. În 2026, Campionatul Mondial se va juca în SUA, Mexic și Canada.
În 2030, CM se va disputa în șase țări: va începe în Uruguay, Argentina și Paraguay, apoi se va muta în Spania, Portugalia și Maroc. Începând din 2026, la CM vor participa 48 de echipe, față de 32 câte erau până la ediția din 2022.