REPORTAJ | NIMENI nu mai vrea să se facă arbitru! De ce se tem tinerii sa arbitreze?

Arbitrajul, domeniu virusat de spagi si arestari sau o meserie frumoasa si o sursa de venit pentru viitor? Şefii şcolii susţin că meseria nu mai e interesantă pentru că puştii vor acum să cîştige mult, cu efort minimal. In plus, tinerilor le este frica sa se apuce de arbitraj cand vad ce se intampla cu arbitrii din Liga 1.

Sfarsitul lunii noiembrie e pentru arbitraj ce e 15 septembrie pentru învăţămînt. Încep cursurile şcolilor de arbitri în toată ţara. Inclusiv în Botosani, la Asociaţia Judeteana de Fotbal, acolo unde presedintele CJA Botosani, Bogdan Zanfirescu, ii va pregati pe viitorii arbitri. "In aceasta seara o sa decidem exact data cand vom incepe cursurile de arbitraj. In general incep iarna pentru ca atunci nu avem meciuri si ne putem pregati", a declarat Bogdan Zanfirescu.

Numai ca arbitrajul nu mai atrage,iar în acest ritm chiar riscă să moară în următorii 10 ani. Care sînt motivele?

1. Comoditatea

Cine credeţi că mai renunţă în ziua de azi la calculator şi la bairamul de peste miezul nopţii, pentru a se trezi la 9 dimineaţa ca peste două ore să arbitreze în Ungureni, Sendriceni sau la Flamanzi?
28 de tineri au început cursurile şcolii de arbitru la Botosani anul trecut şi au terminat doar 11, acestia susţinand examenul de arbitru-stagiar.

2. Banii "oficiali" nu atrag la început

Drumul ce trebuie parcurs pentru a deveni arbitru n-ar dura mult. Cursurile durează maximum 4 luni, apoi dai un examen şi primeşti categoria de arbitru stagiar. Cu această titulatură poţi arbitra la liga a 5-a, la minifotbal, la copii şi la juniori. Peste alte 6 luni dai examen pentru divizia D, unde ai nevoie de minimum doi-trei ani de experienţă pentru a promova la C. Deci, cu totul, cam 3-4 ani în care baremurile nu numai că nu sînt atractive, dar un tînăr trebuie să aducă bani de acasă pentru a face arbitraj. "Singura motivatie pentru un tanar ca sa se apuce de arbitraj ar fi partea financiara. Este dureros, dar acesta este adevarul", ne-a spus presedinte CJA Botosani.

3. Teama de bataie

Multi tineri botosaneni evita de a se inscrie la cursurile de arbitraj pentru ca sunt deja celebre bataile din campionatele judetene. Ultima bataia a incasat-o Andrei Baciu la Frumusica, incident prezentat de intreaga presa din Romania. Trebuie de precizat faptul ca in cazul unei batai incasate te poti imbogati, asta in cazul in care dai in judecata jucatorul care te-a lovit. Asa a facut si Andrei Baciu, care i-a chemat in tribunal pe batausii de la Frumusica iar surse din cadrul AJF spun ca tanarul arbitru este decis sa nu se lase intimidat si cere ca justitia sa-i faca dreptate. Asadar, stimati jucatori, mare atentie pentru ca o palma data la nervi te poate costa foarte scump.

Citeste continuarea pe Sport.Botosani.Ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanțele profesionale ale funcționarilor publici ar putea fi evaluate anual!

Sunday, 23 February 2025

Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de...

Poliția Română: Atenție la solicitările de a vota diverși concurenți la anumite competiții!

Sunday, 23 February 2025

În special, una dintre aplicațiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea și naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al &b...

În această dimineață: Incendiu izbucnit în podul unei case dintr-o localitate din Botoșani!

Sunday, 23 February 2025

Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta în podul casei, unde ardeau câteva grinzi din lemn și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la între...