Povestea tulburătoare a unei campioane din Botoșani, care la doar 22 de ani cucerea titlul olimpic la Los Angeles! (Foto)

Născută într-o zi de 7 ianuarie la Copălău, în județul Botoșani. La trei ani de la cucerirea titlului olimpic,  și-a întrerupt cariera din cauza unei meningite. S-a stins în urma unui cancer galopant, la doar 52 de ani. Astăzi ar fi împlinit 62 de ani.

Povestea tulburătoare a unei campioane din Botoșani, care la doar 22 de ani cucerea titlul olimpic la Los Angeles! (Foto)

 Echipa de canotaj care a câștigat aurul olimpic  

Canotoarea plecată din Copălău a activat la cluburile sportive Onești, Viitorul, Steaua București, iar în perioada 1982–1987 a fost componentă a lotului național feminin de canotaj al României.

Florica Lavric a devenit campioană olimpică la Los Angeles, de două ori vicecampioană mondială şi de nenumărate ori pe podiumul balcanic şi naţional. A fost componenta unei echipe extraordinare, alături de Maria Fricioiu, Chira Apostol, Olga Bularda şi Viorica Ioja. Florica Lavric şi-a încheiat cariera în 1987, din cauza unei meningite, iar ulterior s-a îmbolnăvit de cancer pulmonar. S-a stins pe 20 iunie 2014, după o lungă luptă cu boala.

Suferința sportivei a fost una greu de imaginat. Cu trei ani înainte de a murit a fost operată. Timp de șase luni a avut speranțe că totul va fi bine, tratamentul dădea rezultate. Însă brusc starea de sănătate s-a deteriorat, iar tratamentele nu şi-au mai făcut efectul. Cancerul s-a extins la ficat, apoi ca cap.

1984. Jocurile de legendă!

August 1984, Jocurile Olimpice de la Los Angeles. Pentru prima dată în istoria canotajului românesc, fetele din România câștigau TOT: Simplu şi dublu vâsle, patru vâsle şi 4+1 rame. În barca de 4+1 se aflau Maria Fricioiu, Chira Apostol, Olga Bularda, Viorica Ioja şi Florica Lavric.

Când a fost selectată în lotul clubului sportiv de la Oneşti, Florica nici măcar nu ştia să înoate. Atunci erau 80 de fete. Au rămas doar şase. Titlul suprem avea să vină greu, după ani întregi dedicaţi sportului. Ani în care Florica ar fi vrut să se oprească. Şi nu o dată. Ceva mai presus de durere şi de oboseală a oprit-o.

Poate destinul care ştia mai bine decât ea că numele de Florica Lavric trebuia să fie legendă. Una încă vie atunci, dar uitată de timp şi de timpuri. În trei minute, 19 secunde şi 30 de sutimi, pe 4 august 1984, s-a consumat o viaţă, s-a scris o pagină de istorie.

Uitată la Botoșani!

Din nefericire, numele Florica Lavric este astăzi necunoscut acasă, la Botoșani. Un județ care a dat țării campioni de talie mondială, de la Sanda Toma, Elisabeta Lipă sau Doina Ignat, până la tânăra și nu mai puțin excepționala Simona Radeș, nu își mai amintește astăzi de cea care, în urmă cu 40 de ani, scria istoria sportului românesc: Florica Lavric.


(Florica Lavric ar fi împlinit astăzi, 7 ianuarie, 62 de ani)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția din Botoșani în alertă: O fată de 14 ani a dispărut de acasă, sunați la 112 dacă știți ceva despre ea!

Marţi, 7 Mai 2024
123

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care marți, în jurul orei 16:00, a părăsit domic...

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

Marţi, 7 Mai 2024
66

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

Marţi, 7 Mai 2024
70

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...