Pompierul maratonist a primit o plachetă din partea Instituţiei Prefectului, o diplomă de excelenţă din partea Consiliului Judeţean, şi a devenit membru permanent şi de onoare al echipei FC Botoşani.
Cu modestia ce îl caracterizează, Iulian Rotariu a spus că premiile obţinute nu sunt doar ale lui, ci ale tuturor românilor şi ale celor care îl susţin financiar să îşi îndeplinească visul de a participa la aceste competiţii. Iulian Rotariu poartă mereu în gând şi în inimă familia, la care se întoarce de fiecare dată cu mult drag şi spune că “acasă este Raiul”.
“Mulţumesc lui Dumnezeu că m-am întors sănătos acasă, că am avut o gură de apă şi o bucăţică de pâine, chiar dacă nu a fost pâine ci baton pentru sportivi. Ţin să mulţumesc tuturor, nu ştiu care ar fi ordinea firească, dar aş vrea să încep cu sponsorii care mi-au dat posibilitatea să ajung la această competiţie, care nu mi-au tăiat aripile şi mi-au dat putere să pot reprezenta cu cinste şi onoare România, instituţia în care lucrez, judeţul în care locuiesc. Toţi organizatorii de la Patru Deşerturi ştiu că e o maşină de luptă a pompierilor de la Botoşani, şi m-au rugat să le arăt unde este Botoşaniul pe hartă, care niciodată nu s-a stricat. În serile în care povesteam cu ei m-au întrebat cu ce fel de motor este dotată maşina mea de pompieri. Le-am spus că maşina a fost dotată cu un motor electric pentru că este un motor puternic, silenţioas şi de viitor. Mulţumesc minunatei mele familii, două candele ard mereu la noi în casă, iar soţia şi copiii au mereu grijă să nu se stingă şi la mama acasă candela arde mereu, ca să văd cele două lumini să mă întorc acasă, pentru că tot timpul am zis că acasă este Raiul”, a spus Iulian Rotariu.
Acesta a povestit că la maratonul din Patagonia a avut alături o familie de români care în fiecare zi au avut grijă să îl îndulcească.
“Am avut cu cine vorbi româneşte şi doamna a avut în fiecare dimineaţă câte o bucăţică de ciocolată ca să-mi îndulcească ziua. Vreau să mulţumesc tuturor celor care au fost alături de mine. Nimic nu aş fi putut face singur. Exact cum maşina de intervenţie nu merge doar cu şofer ci cu întreg echipajul nici eu nu aş fi putut ajunge acolo dacă nu aţi fi fost dumneavoastră, dacă nu mi-aţi fi transmis dragoste, gânduri bune, bucurie”, a mai spus Iulian Rotariu.
Iulian Rotariu se va pregăti pentru o nouă competiţie, la anul, în Antarctica, acesta beneficiind de tot sprijinul colegilor şi al superiorilor.
“La toate competiţiile la care el a participat a fost cunoscut ca un reprezentant al structurilor de pompieri din România, din Botoşani. Nici la ora actuală ei nu sunt convinşi că Iulian Rotariu reprezintă o altă instituţie pentru că nu înţeleg de unde are atâta energie şi un nivel de pregătire atât de ridicat pentru că să obţii locul IV din câteva sute de concurenţi, mare parte dintre ei merg cu un staff propriu la competiţii, respectiv nutriţionişit, kinetoterapeuţi, iar Iulian se deplasează singur cu un rucsac şi cu un mod de a relaţiona cu ceilalţi ajutat de mâini şi de câteva cuvinte din limbile străine pe care încearcă să le desluşească la locul competiţiei. Noi, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul Generale pentru Situaţii de Urgenţă, îl susţinem în acest demers al lui. Ultimul obiectiv pe care şi l-a propus şi este cel mai măreţ este competiţia din Antarctica, dar nu putea ajunge la această competiţie dacă nu trecea prin etapele intermediare”, a spus col. Cristian Amarandei, ISU Botoşani.