INTERVIU: Valeriu Iftime, totul despre meciul anului cu Steaua, bilete si viitorul celor de la FC Botosani

INTERVIU: Valeriu Iftime, totul despre meciul anului cu Steaua, bilete si viitorul celor de la FC Botosani

 Valeriu Iftime  Ionut Tabultoc

"Suntem pregatiti ca in razboiul de 100 de ani, cu toate pistoalele incarcate, cu toate radarele deschise si poate ii surprindem cumva. Sansele noastre sunt de 30 % sa facem un rezultat bun. Nu pot sa ma duc la un meci si sa ma gandesc dinainte ca Botosaniul ia bataie, nu pot. Ma duc ca la cel mai important meci al vietii mele. Daca iese un egal e bine, daca va fi o victorie ar fi extraordinar, daca pierdem nu e o tragedie". (Valeriu Iftime)

Fotbal Club Botosani - Steaua Bucuresti este meciul anului in judetul Botosani, meciul meciurilor in istoria fotbalului botosanean. Un meci in care orice jucator nascut in Botosani visa sa joace, iar unii dintre ei vor avea aceasta mare ocazie: Acsinte, Patache, Matei. 

FC Botosani - Steaua Bucuresti este un meci asteptat de ani de zile, asta pentru ca se stie ca echipa din  Ghencea are cei mai multi suporteri in toata tara si botosanenii isi vor vedea favoritii chiar pe Stadionul "Municipal". 

Stiri.Botosani a realizat un interviu cu omul care va avea cele mai mari emotii in acest meci, omul care a cheltuit milioane de euro pentru a duce echipa FC Botosani in Liga 1, chiar daca gurile rele spun ca nu este deloc asa. Finantatorul FC Botosani, Valeriu Iftime, este, totusi, personajul fara de care fotbalul botosanean la nivel superior nu putea exista si poate ca nici nu va mai exista, daca el s-ar retrage. 

Am incercat sa aflam de la Valeriu Iftime toate detaliile despre meci, sansele noastre si ale lor. Sa aflam parerea lui despre acest "scandal" al preturilor biletelor si ce se va intampla cu FC Botosani in viitor. 

Urmariti mai jos un interviu acordat de Valeriu Iftime pentru Stiri.Botosani.
 
Reporter: In primul rand, vreau sa va intreb daca ati vazut meciul de miercuri dintre Schalke si Steaua si cum vi s-a parut?

 Valeriu Iftime: L-am vazut. Imi pare rau pentru ei. Au muncit mult stelistii. Steaua este o echipa buna si am sentimentul ca in Romania o sa fie Steaua si restul. Este mult pentru nivelul campionatului nostru, pentru ca au un alt tip de a juca, sunt primii la minge, sunt preocupati de joc. E greu sa le tii piept si chiar ma gandeam, la cat alearga, trebuie sa alergi tu mai mult decat ei, pentru ca alte calitati nu ai.
 
- Cum explicati acea gafa la primul gol primit de Steaua?

- Se intampla la portari si la fundasi mari. Nu au comunicat. Gafa este una prosteasca, chiar copilareasca, sa fim seriosi. In Champions League se vad putine din astea, insa nauci sunt peste tot. Au fost doi nauci (n.r. Tatarusanu si Szulaka), au gresit amandoi. Nu cred ca acel gol trebuia sa-i destabilizeze. Cred ca daca Steaua se descoperea din prima si iesea la atac, ca ii bateau oricum. Si cu nemtii nu te joci. Ei nu te bat in minutul 10, ei te bat in minutul 95. 

- Este valabil acest lucru si la FC Botosani? Daca se descopera si iese la atac, incaseaza un gol, va incasa mai multe?

- Daca incasam un gol, mai incasam vreo doua. Daca Steaua a plecat acolo sa bata, sau cel putin asa au anuntat, si am vazut ca dupa ce au luat golul au inceput sa iasa si i-au surprins. Daca noi jucam cu Steaua si ne aparam 90 de minute putem sa facem 0-0 si facem un bocaj acolo. Exista si varianta ca daca ei au un gol in fata si noi vrem sa egalam, sa ramane descoperit si atunci Steaua iti da goluri. Steaua pentru Romania este un exemplu, o echipa minunata. Chiar daca nu mai iubesc eu Steaua asa ca in tinerete sau oricare dintre noi, nu poate sa nu-i placa Steaua. Chiar daca au luat bataie, au avut si ei ocazii, nu a fost o dominare din aia prosteasca, cum era inainte, cand venea Real Madrid si ne multumeam ca e 5-0.


"Sansele noastre sunt de 30 %"



- Sincer, sperati la un egal cu Steaua?

- Sunt foarte, foarte curios cum trateaza Popovici si baietii jocul. Este foarte important cat de motivata vine Steaua. Daca vine ca la un meci de Liga Campionilor, nu cred ca avem sansa, poate doar cu noroc. E greu sa fugi mai mult decat Bourceanu. S-au speriat si nemtii de cat a alergat nebunul asta. Dar, pe de alta parte, asa cum ei aseara au fost ultra-motivati cu nemtii s-ar putea sa fie mai putin in meciul cu noi. Oricum ei vin la o distractie la noi, fiti linistiti, adica ei vin intr-o excursie in Moldova sa ia repede trei puncte si sa plece acasa. Noi suntem pregatiti ca in razboiul de 100 de ani, cu toate pistoalele incarcate, cu toate radarele deschise si poate ii surprindem cumva. Sansele noastre sunt de 30 % sa facem un rezultat bun. Nu pot sa ma duc la un meci si sa ma gandesc dinainte ca Botosaniul ia bataie, nu pot. Ma duc ca la cel mai important meci al vietii mele. Daca iese un egal e bine, daca va fi o victorie ar fi extraordinar, daca pierdem nu e o tragedie. Ar fi foarte interesant sa vad o echipa ca o tine pe Steaua in joc. 
 
- S-a intamplat la Medias...

- Exact. Starea aia e greu sa o mai prinzi la Steaua. Adica ei s-au dus acasa la mort, sa le dea condoleante, sa ia punctele si sa plece acasa, cam asta au gandit ei. In repriza a doua cand au intrat ceilalti jucatori, era o frica in gazde, bine, au jucat si in 10 oameni.Cu Steaua nu te poti relaxa, ca si cu orice echipa mare. N-ati vazut Dortmund cum in 10 oameni a dat gol celor de la Napoli? Echipele mari nu te lasa, iar Steaua, din fericire pentru fotbalul romanesc si din nefericire pentru fotbalul botosanean, este o echipa mare.

 
- Spuneati ca daca ne aparam 90 de minute putem scoate un 0-0. Deja echipele din Liga 1 spun ca suntem noua autobaza a fotbalului romanesc. Nu va deranjeaza?

- Nu suna bine "autobaza" si asta pentru ca are o conotatie istorica proasta, adica aia care stau in poarta si suteaza mingea in tribuna. Noi nu facem asa. Eu cred ca Botosaniul nu joaca prost. E adevarat ca suferim in atac, nu avem un joc spectaculos, dar jucam ce stim cel mai bine, ne aparam foarte exact si iesim pe contraatac atunci cand avem posibilitatea. Exista si multa invidie si rautate, adica nu cade nimanui bine cand vede Botosaniul pe locul trei. Nu numai ca nu cade bine, va spun eu ca este o greata si o durere de ficat pentru toti cei mari din fotbalul romanesc, de zici ca au baut acid sulfuric. In general mintea unui om de fotbal e putin patrata, Steaua, Dinamo, sunt buni, ala e bun. Cand apare un outsider ca Botosani, care nici nu stiu multi ce-i cu noi, normal ca-i deranjeaza. Ei si-ar dori sa cadem acolo pe locul 16 si sa ramanem acolo. Eu sper sa nu fie asa. Ca sa contruiesti o istorie trebuie sa faci sacrificii enorme. E bine acum, te stie lumea. Daca reusim sa terminam in primele cinci, atunci este o realizare. Bine, sa nu dispara ca Urziceniul, sa ramana acolo ca un bulgare de foc, de care nu te poti apropia usor. Pana cand vom reusi sa contruim asta, vom avea aceste caracterizari: autobaza, moldovenii, jocul care nu a spus nimic, jocul de adormit copiii, asta este. Eu la Viitorul voiam 0-0, pentru ca oamenii aia erau disperati, eu cred ca prima repriza si arbitrul a inteles ca trebuie sa castige Viitorul si pana la urma au iesit bine. 


"Fara Elsaco, fotbal nu era. Daca plec eu, pleaca si Sfaiter"
 


- Cum vedeti o eventuala retrogradare a echipei FC Botosani? Mai poate trai fotbalul botosanean?

- O retrogradare inseamna o punere la masa a energiilor noastre, teribila. Adica a finantatorului principal. O retrogradare din punctul meu de vedere nu mai are niciun viitor, doar o alta reconstructie, un  alt finantator. Fara niciun fel de modestie, fara Elsaco nu era fotbal. Eu tin cont de toti factorii, Consiliul Local si alti factori care au ajutat, dar grosul banilor pentru a promova a venit de la Elsaco. Sunt milioane de euro. Noi am ajuns aici dintr-o ambitie, pentru ca nu avem nimic de castigat. Cand am vazut ca se poate promovarea, am zis hai sa incercam si s-a putut. In mod cert daca eu plec, pleaca si Sfaiter, cel putin asa a fost legamantul asta de dragoste spusa si nescrisa. Fara indoiala da prost la imaginea publica, ramane asa ca un fulger care s-a dus si am uitat de el. Daca exista o constructie, si la nivel politic ma refer, adica eu cred ca fotbalul este un vector de imagine teribil pentru Botosani. Eu le-am spus celor din administratia locala, primar si presedinte CJ, domnule echipa nu este a mea, este a acestei comunitati, chiar daca ma injura lumea pe mine ca am pus bilete scumpe la meciul cu Steaua. Nu este echipa mea si nu castig nimic din asta. Poate doar putina popularitate sau o anumita imagine. Desi mie nu-mi trebuie ca nu ma bag in politica, am ce face la Elsaco, dar lumea nu intelege asta. In ultimii doi ani eu puteam sa ma las in fiecare zi si va garantam ca in trei saptamani fotbalul murea. Banii care vin de autoritate sunt foarte putini, fata de puterea acestui brand numit FC Botosani.
 
- Referitor la preturile biletelor, au existat foarte multe nemultumiri. Multi dintre spectatori spun ca Iftime castiga bani grei la FC Botosani, cum comentati?

- Da, da. Am auzit si eu. Cum, domnule, sa iau bani de la FC Botosani, daca FC Botosani a consumat aproape 7-8 milioane de euro? A consumat, nu a produs nimic. A produs vanzarea lui Papp, Tiganasu si bilete, dar care au intrat inapoi in club. Diferenta dintre venituri si cheltuieli este un deficit, acest deficit de unde a venit? Cum sa iei bani din FC Botosani, ca inebunesc! Mai aud si eu pe unii: "Lasa, domnule, ca stiu eu cum e acolo!". Da de unde stii, mai, cand FC Botosani in anul 2013 are o cheltuiala reala de 2,2 milioane de euro. Vin 310.000 de euro de la Federatie, atat vin anul asta, pentru ca cei 860.000 de euro, cum socotesc colegii tai, sunt bani cu TVA, impozit, 9%, 6 % si alte prostii. Curat la FC Botosani sunt 310.000 de euro, fara TVA pe 2013, diferenta va fi in martie anul viitor. Mai sunt 350.000 de euro pe care i-au platit CJ plus CL, sunt 660.000 de euro, mai sunt maximum 400.000 de euro din bilete, ajungem la 1 milion de euro. Dar pana la 2,2 milioane de euro? Astia cine ii da? Sunt platile la zi, am imprumutat bani.

- Ati luat in calcul si eventuale prime de joc pentru victorii?

- (Rade) Nu sunt sute de mii de euro, desi pana acum o victorie era 20.000 de euro prima de joc. Dar daca ai 10 victorii ai de dat 200.000 de euro. E o imensa bucurie sa castigi in Liga 1, chiar daca trebuie sa dam prime de joc. 
 
- Revenim la biletele cu Steaua...

- Da, i-am auzi si eu pe unii, "domnule, nu se poate ca noi, botosanenii, sa nu putem merge la meci". Daca voi, botosanenii, iubiti FC Botosani, cumparati un abonament, care va iesea 23 de lei pe meci pe tot sezonul, dar voi iubiti Steaua, de fapt. Adica vine Steaua la Botosani si toti iubesc acum Botosaniul si vin la stadion cu 20 de lei biletul, nu se poate. Cererea este imensa. Eu am primit 50 de telefoane de la tot felul de oameni, "va rog frumos, 10 bilete", din Iasi, din sate. Daca iubesti FC Botosani iti luai un abonament in rate, daca nu ai bani. Dar daca tu vii la stadion doar pentru Steaua, pardon. Iar ca sa tii echipa ca sa mai vina Steaua la Botosani iti trebuie bani multi. Cand esti la coada acolo mai uiti sa le platesti o prima la jucatori, mai lasa, ca iti dau salariul mai tarziu, acum nu e asa. Trebuie sa fim foarte atenti, pentru ca merita. Eu le-am zis "mai, copii, cat timp sunteti acolo, eu caut o solutie financiara sa va platesc".


"Nu-mi permit sa-i dau lectii lui Popovici"
 
- Ce parere aveti despre Ionut Matei si Marian Tanasa, ca fotbalisti la FC Botosani? Adica, daca ne uitam de exemplu la ultimul meci, in care nu prea au atins mingea. 

- Nici nu prea au avut timp. Ionut Matei isi poate reveni, pentru ca la ultimul meci din Liga a II-a, Ionut a plecat plangand de la Botosani. Avea o oferta din Liga 1 si el a vrut la Botosani in Liga a II-a, si pentru asta am inchis capitolul Ionut Matei.
 
- Asta nu inseamna ca orice jucator care plange la poarta stadionului...

- Nu, dar el plangea in momentul in care era bun. A vrut sa ramana la Botosani. Matei era fotbalist pe val. Acum nu este util echipei, dar Popovici spune ca va deveni. L-am vazut si eu acum ca e subtire. Iar la Marian Tanasa eu spun ca este in progres. L-am vazut in pregatire si i-am zis "ce facem cu baiatul asta?", dar o sa fie util.
 
- Nu ar fi mai bine daca am aduce doi jucatori tineri, de 18, 19 ani, pe care sa-i fortam pe final de meci?

- Poti sa ai dreptate. Dar acum sa-i dau lectii lui Popovici, dupa ce a facut din echipa, chiar nu-mi mai permit. I-am zis "Cristi, sunt in silenzio stampa cu tine cateva etape pana cand te prind odata la colt sa te boxez". Acum nu am ce sa-i spun. Tot ce a facut a iesit bine. A facut cu bani putini. Nu l-am vazut pe Tanasa sa joace prost. Dar in ultimele minute de la Chiajna, cand noi eram in box...
 

Interviu realizat de Ionuț Tăbultoc




 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Post vacant într-o parohie din Botoșani, se caută preot pentru 230 de familii!

astăzi, 12:42
98

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a actualizat, pe 3 mai 2024, lista cu parohiile vacante pentru care pot opta pentru transfer doar preoții din cadrul Eparhiei Iașilor care întrunesc condiții...

Focul pus cu intenție a distrus tone de furaje, pompierii au reușit să salveze casa și animalele!

astăzi, 10:52
204

Pompierii botoșăneni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local....

Cuvintele inspiraționale ale unui profesor din Botoșani către elevul său olimpic: ”În clipele când îți scriu aceste rânduri…” (Foto)

astăzi, 09:35
655

Or Botoșanii dispun de o bogăție uriașă. Începând cu cele mai importante colegii și terminând cu ultimul cătun al județului, găsim profesori dedicați, dispuși să ofere ma...