Echipa de handbal masculin a Universității din Suceava, condusă de un tânăr din Botoșani, campioană europeană după ce a câștigat Jocurile Europene Universitare (fotogalerie)

Echipa de handbal masculin a Universității din Suceava, condusă de un tânăr din Botoșani, campioană europeană după ce a câștigat Jocurile Europene Universitare (fotogalerie)

Echipa de handbal masculin a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a câștigat, sâmbătă seară, Jocurile Europene Universitare găzduite de orașul polonez Lodz.

În meciul decisiv pentru titlu, campioana studențească a României a dispus cu scorul de 36 - 31 (19-17) de reprezentanta Spaniei, Universitatea Granada. A fost un joc foarte intens, la capătul căruia determinarea handbaliștilor suceveni a făcut diferența.

Echipa suceveană, condusă de botoșăneanul Adrian Tîrzioru, a reprezentat cu succes culorilor țării noastre, câștigând toate cele șase partide disputate în cadrul competiției, împotriva unor adversari din Israel, Cehia, Spania, Germania și Portugalia.

Echipa Universității „Ștefan cel Mare” nu este la prima ispravă de acest gen, izbutind să repete performanța din 2022 la ediția din 2017 a Jocurilor Europene Universitare, de la Malaga (Spania) și să cucerească medaliile de bronz un an mai târziu, la Coimbra (Portugalia).

La începutul acestei săptămâni, campionii europeni universitari au avut parte de o primire fastuoasă în cadrul căreia au prezentat trofeul și medaliile câștigate în Polonia, alături de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, rectorul Valentin Popa, decanul Facultății de Educație Fizică și Sport, Petru Ghervan și directorul Clubului Sportiv Universitar, Sorin Rață.

Edilul Sucevei i-a felicitat pe handbaliști pentru performanța obținută în Polonia și i-a asigurat că municipalitatea va suplimenta bugetul echipei locale de handbal, care însumează pentru anul în curs suma de 2,5 milioane de lei.

„Vreau să vă felicit. Ați adus o bună imagine atât Universității, cât și municipiului Suceava. Handbalul este sportul fanion al orașului și al județului. Ca atare, vrem să suplimentăm finanțarea echipei locale de handbal. Nu fără număr. Cât va fi necesar pentru performanță. Ne mândrim cu voi și vreau să vă asigur că nu veți avea probleme de ordin financiar” a spus primarul Sucevei, care speră ca, peste doi-trei ani, odată cu finalizarea Sălii Polivalente din municipiu, CSU să joace din nou o finală de cupă europeană: “Pe viitor, ne dorim și mai mult. Mai exact să reedităm acea finală de cupă europeană din 2009, iar ce s-a întâmplat sâmbătă, la Lodz, îmi întărește idea că vom putea atinge din nou acea performanță”, a precizat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

 În alocuțiunea sa, rectorul Valentin Popa a anunțat că va cere Consiliului de Administrație al USV premierea campionilor europeni universitari printr-un sistem de burse speciale, pentru înaltă performanță.

„Felicitări! Ne-ați făcut pe toți mândri. Îmi doresc să vă revăd în finală și anul viitor. Voi propune ca, în acest an, bursa specială „Ştefan cel Mare” să fie acordată echipei care a obținut titlul european. Ne gândim la suma de 20.000 de euro. Nu e o sumă extraordinară, dar e un simbol, ca să înțelegeți că vă apreciem”, a transmis Valentin Popa, care a trasat și un obiectiv pentru CSU din Suceava în viitorul sezon al Ligii Naționale, și anume o clasare între primele 7 locuri.

 „Faptul că, numai în finală, a fost enunțat  36 de ori numele Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava în comentariul de limba engleză al partidei, este o mândrie. Sperăm să fim la fel de bine cotați la nivel european și la edițiile viitoare”, a precizat Petru Ghervan.

Reacția jucătorilor a venit din partea căpitanului Adrian Tîrzioru, desemnat MVP-ul turneului din Polonia.  

„Vrem să mulțumim tuturor pentru susținere, pentru mesajele de încurajare pe care le-am primit de-a lungul turneului. Le-am simțit de acolo, din Polonia și ne-au dat încredere”, a mărturisit Tîrzioru.

Universitatea „Ştefan cel Mare” a fost reprezentată în Polonia de jucătorii Darius Makaria, Ionuț Andreescu, Adrian Tîrzioru, Claudiu Lazurcă, Leonard Ştefan, George Mihalcea, Iulian Roșu, Pavel Loic, Cosmin Lupu, Alexandru Bologa, Adrian Urdă, Alex Dascălu, antrenorii Bogdan Şoldănescu și Iulian Andrei și kinetoterapeutul Octav Andreica.


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Prefectul Sorin Cornilă cere directorilor de instituții cu atribuții în domeniul sănătății să facă front comun: „Calitatea serviciilor medicale lasă de dorit” (video)

Joi, 28 Septembrie 2023
240

Este vorba despre directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) și directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS), despre care prefectul spune că reprezintă un factor decizional în aceast...

Deficit de medici de familie în județul Botoșani. Jumătate din cei existenți au mai mult de 65 de ani (video)

Joi, 28 Septembrie 2023
221

În cadrul ședinței de Colegiu Prefectural, Alina Mustiață, directorul Casei de Asigurări de Sănătate din Botoșani, a prezentat situația medicilor de familie în județ. Aceasta a m...

Măsuri de securitate înăsprite la Maternitate pentru protecția personalului medical (video)

Joi, 28 Septembrie 2023
460

În urma evenimentelor petrecute la Maternitatea din Botoșani, în ultima perioadă, conducerea Spitalului Județean „Mavromati” a hotărât înăsprirea măsurilor de...