Duminică, 3 aprilie, este sărbătorită, la nivelul întregii țări, ziua NATO, când drapelul românesc a fost arborat pentru prima dată la sediul NATO din Bruxelles, împlinindu-se astfel 18 ani de aderare la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.
Deși vremea nu a fost cea mai plăcută, această importantă zi a fost marcată la Botoșani cu oficialități și oameni politici, defilarea detașamentului de onoare, intonarea Imnului Național al României, înălțarea drapelului și rostirea alocuțiunilor de către oficialități.
Au fost prezenți prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, președinta Consiliului Județean (CJ), Doina Federovici, primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani, senatori și deputați botoșăneni, șeful Garnizoanei din Botoșani, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, al Inspectoratului de Poliție și Inspectoratului de Jandarmi.
„Anul acesta, ziua NATO are o însemnătate mai mare ca oricând pentru români deoarece, astăzi, nu departe de orașul nostru are loc conflictul armat între Rusia și Ucraina, securitatea din viața noastră de zi cu zi devenind un element tot mai important. Anul acesta, românii au conștientizat, poate mai bine ca oricând că nu sunt singuri, că facem parte dintr-o unitate bine structurată și că forțele armate inamice nu vor trece granițele României. Astăzi, conflictul armat din spatele granițelor ne întărește ca popor, românii sunt puternici și au dovedit întotdeauna acest lucru”, a declarat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.
„În prima duminică din luna aprilie este sărbătorită cea mai de succes alianță din istoria omenirii - Organizația Tratatului Atlanticului de Nord sau cum popular este cunoscută NATO. De 18 ani, România este și ea parte a acestei alianțe ce asigură securitatea a peste un miliard de cetățeni. Pe 29 martie 2004, președintele României Ion Iliescu promulga legea prin care România a aderat la NATO, iar patru zile mai târziu, pe 2 aprilie, drapelul României era arborat la Cartierul General al Alianței. Deci, această perioadă a anului, pentru România, este strâns legată de NATO. Astăzi, când traversăm vremuri atât de tulburi, când războiul s-a mutat atât de aproape de granița noastră, înțelegem, poate mai bine ca oricând, importanța demersului susținut din timpul guvernării Năstase prin care România a devenit un pilon de bază al securităţii din regiunea Mării Negre şi a flancului Estic al Alianței. Importanța noastră ca țară în arhitectura NATO rezidă și din faptul că secretarul general-adjunct, numărul doi în organizație, este un român, Mircea Geoană. Alianța Nord-Atlantică este fundamentală pentru România, iar angajamentul nostru la succesul său este unul puternic. Alături de apartenenţa la Uniunea Europeană şi de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, NATO asigură cea mai solidă protecţie de care România a beneficiat în întreaga sa istorie, în faţa oricăror ameninţări la adresa securităţii sale naţionale. Deci, România se bucură, în acest moment, de cele mai puternice garanţii de securitate din întreaga istorie, pentru că punctul fundamental al NATO a fost şi rămâne Articolul 5: „un atac armat împotriva unui aliat în Europa sau în America de Nord va fi considerat un atac împotriva tuturor”. De Ziua NATO, ne exprimăm susţinerea faţă de permanenta adaptare a organizaţiei şi membrilor săi la provocările cauzate de evoluţiile geo-politice”, a declarat Doina Federovici, președinta Consiliului Județean (CJ) din Botoșani.
„Ziua NATO a fost sărbătorită astăzi, prin grija Instituția Prefectului - Județul Botoșani, a domnului prefect, Sorin Cornilă și a Garnizoanei Botoșani, având o importanță mai mare decât de obicei, datorată siguranței naționale oferite de aderarea țării noastre la această structură internațională, în contextul războiului din statul vecin. Armata română merită tot respectul și încrederea noastră! La mulți ani, cu pace, României și românilor noștri, din țară și de pretutindeni”, a spus Ada Macovei, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) din Botoșani.