Ziua Națională, marcată în Botoșani cu ceremonialuri militare, masă populară și evenimente culturale – Programul manifestărilor

Ziua Națională, marcată în Botoșani cu ceremonialuri militare, masă populară și evenimente culturale – Programul manifestărilor

Ziua Națională a României este marcată în Botoșani printr-o serie de manifestări oficiale de tradiție, ceremonialuri militare și religioase, masă populară și evenimente cultural-artistice care reconstituie atmosfera istorică premergătoare Unirii de pe 1 decembrie 1918, când Transilvania a fuzionat cu Principatele Române.

Ceremonia oficială se va desfășura în Centrul Istoric al municipiului Botoșani, la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, începând cu ora 10:00. Activitățile festive vor debuta cu trecerea în revistă a detașamentului de onoare, salutul drapelelor de luptă de către prefectul județului și comandantul Garnizoanei Militare, pe fondul „Marșului de întâmpinare” și intonarea imnului. Va avea loc o ceremonie religioasă, urmată de discursurile oficialilor și depuneri de coroane. Vor participa circa 90 de militari din cadrul Unităților 10251 și 01189, al Inspectoratului Județean de Jandarmi și al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență.

Primăria a pregătit tradiționalul meniu pentru botoșănenii care vor participa la manifestările din Piața 1 Decembrie. Vor fi pregătite 700 de porții de fasole cu cârnați, vin și suc, care vor fi servite începând cu ora 11:00.

Orchestra „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă” va susține spectacolul „Hai Români la Hora Mare”, care se va desfășura la Cinematograful „Unirea”, începând cu ora 17:30.

În cadrul spectacolului vor evolua soliștii vocali și instrumentiști ai orchestrei: Elena Mândrescu, Petronela Rusu, Alina Huțu, Constantin Petrescu, Loredana Călin, Mitică Ștefan, Oleg Sacaliuc, Alexandru Todirel Marin, Ionuţ Scripcariu, Alexandru Hriţcu, alături de Grupul Vocal Bărbătesc „Ciobănașul” al Centrului Cultural Bucecea și Andreea Gheorghiță. Conducerea muzicală va fi asigurată de maestrul dirijor Ion Oloieru. Intrarea la spectacol este liberă, iar accesul în sala de spectacol se va face până în ora 17:15.

 

Spune-ne opinia ta