Ziua Imnului Național la Botoșani: „Solemnitatea acestui moment nu ne poate lăsa indiferenți” (foto, video)

Luni dimineață, în centrul orașului, botoșănenii, printre care s-au numărat mulți copii, au asistat la manifestările prilejuite de Ziua Imnului Național.

Ziua Imnului Național la Botoșani: „Solemnitatea acestui moment nu ne poate lăsa indiferenți” (foto, video)

   Foto: Știri.Botoșani.Ro/Florin Timofte

Ziua Imnului Național al României este celebrată anual pe 29 iulie, fiind instituită prin Legea nr. 99/1998. Versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848.

Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică.

La Botoșani Imnul Național a fost sărbătorit în Piața Tricolorului, acolo unde oficialitățile și politicienii s-au strâns pentru a marca acest moment. Evenimentul a început în jurul orei 10:00, iar traficul în zonă a fost restricționat cu câteva zeci de minute înainte de a începe manifestările, dar și pe parcursul lor.

Alături de comandantul garnizoanei, pentru a saluta Drapelul de luptă, s-a deplasat Doina Federovici, președintele în funcție al Consiliului Județean (CJ) din Botoșani.

La evenimentele anterioare onorul Gărzii de Onoare era dat de Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, care de această dată nici nu a participat la eveniment.

Față de anii trecuți autoritățile nu au ieșit cu nimic nou sau deosebit în organizarea acestei ceremonii.

Preotul militar a binecuvântat și a rostit rugăciuni pentru poporul român, iar col.(rz) Doru Pogoreanu a prezentat semnificația Zilei Drapelului Național al României.

Personal l-am (n.r. Imnul Național al României) intonat zilnic, alături de Batalionul 335 Artilerie atât timp cât am fost comandant. Solemnitatea acestui moment nu ne poate lăsa indiferenți. Este Imnul României, este imnul de stat, unul dintre simbolurile naționale așa cum este prevăzut în Constituția României la articolul 12, punctul 3, Imnul de Stat al României este „Deșteaptă-te, române”. Etimologic, imnul provine din limba greacă și are sensul de cântec de laudă. Mii de ani aceste cântece de laudă au fost adresate divinității (...) Acest caracter sacru al imnului s-a transferat și Imnului Național. Imnul Național apare mult mai târziu, începând cu Revoluția Franceză când se impune treptat conceptul de stat-națiune. De la compoziții închinate capetelor încoronate se trece la propriile simboluri ale statului care sunt imnul, stema și drapelul. Imnurile naționale au o poveste a lor fiecare extrem de interesantă...”, a declarat col. (rz) Doru Pogoreanu.

La finalul evenimentului a avut loc defilarea detașamentului de onoare, moment așteptat și urmărit cu admirație de copiii însoțiți de bunici să




















 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Angajații din cultura botoșăneană au protestat de Ziua Culturii Naționale: „Nu am primit nicio reacție” / „Deocamdată așteptăm”

Thursday, 16 January 2025

Salariații din instituțiile de cultură din județul Botoșani, implicit cei din cadrul Muzeului Județean, au ales să protesteze de Ziua Culturii Naționale. În timp ce în municipiul r...

Vot în CL: Laureatul Premiului Național de Poezie „Opera Omnia” din acest an, Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani! (Foto, Video)

Wednesday, 15 January 2025

Ședința extraordinară s-a desfășurat în Sala „Mihai Eminescu” din incinta Primăriei Municipiului Botoșani și au participat consilierii locali, dar și câțiva poeți no...

Un traducător, un critic literar și un ministru, laureații Galei Culturii Naționale de la Botoșani! (Foto, Video)

Tuesday, 14 January 2025

Pe 15 ianuarie sărbătorim nu doar cultura, ci îl sărbătorim și pe poetul botoșănean, Mihai Eminescu. Cu această ocazie au loc diverse activități care se întind pe parcursul mai m...