Ziua Imnului Național la Botoșani: „Solemnitatea acestui moment nu ne poate lăsa indiferenți” (foto, video)

Luni dimineață, în centrul orașului, botoșănenii, printre care s-au numărat mulți copii, au asistat la manifestările prilejuite de Ziua Imnului Național.

Ziua Imnului Național la Botoșani: „Solemnitatea acestui moment nu ne poate lăsa indiferenți” (foto, video)

   Foto: Știri.Botoșani.Ro/Florin Timofte

Ziua Imnului Național al României este celebrată anual pe 29 iulie, fiind instituită prin Legea nr. 99/1998. Versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848.

Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică.

La Botoșani Imnul Național a fost sărbătorit în Piața Tricolorului, acolo unde oficialitățile și politicienii s-au strâns pentru a marca acest moment. Evenimentul a început în jurul orei 10:00, iar traficul în zonă a fost restricționat cu câteva zeci de minute înainte de a începe manifestările, dar și pe parcursul lor.

Alături de comandantul garnizoanei, pentru a saluta Drapelul de luptă, s-a deplasat Doina Federovici, președintele în funcție al Consiliului Județean (CJ) din Botoșani.

La evenimentele anterioare onorul Gărzii de Onoare era dat de Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, care de această dată nici nu a participat la eveniment.

Față de anii trecuți autoritățile nu au ieșit cu nimic nou sau deosebit în organizarea acestei ceremonii.

Preotul militar a binecuvântat și a rostit rugăciuni pentru poporul român, iar col.(rz) Doru Pogoreanu a prezentat semnificația Zilei Drapelului Național al României.

Personal l-am (n.r. Imnul Național al României) intonat zilnic, alături de Batalionul 335 Artilerie atât timp cât am fost comandant. Solemnitatea acestui moment nu ne poate lăsa indiferenți. Este Imnul României, este imnul de stat, unul dintre simbolurile naționale așa cum este prevăzut în Constituția României la articolul 12, punctul 3, Imnul de Stat al României este „Deșteaptă-te, române”. Etimologic, imnul provine din limba greacă și are sensul de cântec de laudă. Mii de ani aceste cântece de laudă au fost adresate divinității (...) Acest caracter sacru al imnului s-a transferat și Imnului Național. Imnul Național apare mult mai târziu, începând cu Revoluția Franceză când se impune treptat conceptul de stat-națiune. De la compoziții închinate capetelor încoronate se trece la propriile simboluri ale statului care sunt imnul, stema și drapelul. Imnurile naționale au o poveste a lor fiecare extrem de interesantă...”, a declarat col. (rz) Doru Pogoreanu.

La finalul evenimentului a avut loc defilarea detașamentului de onoare, moment așteptat și urmărit cu admirație de copiii însoțiți de bunici să




















 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Copii abandonați în Maternitatea din Botoșani, medicii spun că numărul a crescut în 2024! (video)

Wednesday, 18 September 2024

Cinci copii au fost abandonați de la începutul anului 2024 și până în prezent în Maternitatea din Botoșani. Cadrele medicale spun că numărul este mai mare în compar...

Cele mai grave malformații cu care se pot naște copiii. Medic din Botoșani: „Începe o luptă contracronometru” (video)

Wednesday, 18 September 2024

Medicul Carmen Zaboloteanu, șefa Secției de Neonatologie din cadrul Maternității din Botoșani, spune că cele mai grave malformații cu care s-au născut copiii în Botoșani în primel...

Cum a fost salvat Ianis din Botoșani de medicii din două țări, operație cu preotul aproape! (foto, video)

Wednesday, 18 September 2024

De pe Secția de Neonatologie a Maternității din Botoșani auzim cele mai dureroase povești și curg cele mai multe lacrimi adesea. Pe de altă parte, de aici auzim și cele mai impresionante pove...