Ziua Armatei la Botoșani: Discursuri, jerbe de flori și defilarea militarilor! (Foto, Video)

Într-o zi cu soare chiar de la primele ore ale dimineții, dar cu o ceață căzută peste oraș, au fost sărbătoriți militarii români de către botoșăneni.

Ziua Armatei la Botoșani: Discursuri, jerbe de flori și defilarea militarilor! (Foto, Video)

   Foto: Știri.Botoșani.Ro/Florin Timofte

Anual, pe 25 octombrie, este sărbătorită Armata României. La Botoșani au fost organizate manifestări în două locații: la Monumentul „Gl. Gheorghe Avrămescu” din Piața „Gl. Gheorghe Avrămescu” și la Monumentul Eroilor Botoșăneni din cel de-al Doilea Război Mondial de pe strada Cuza Vodă.

Deși la debutul evenimentului de pe strada Cuza Vodă publicul nu a fost în număr mare, ulterior tot mai mulți botoșăneni aflați în trecere s-au oprit să se uite la manifestări. Bătrâni, părinți cu copii sau rude de-ale militarilor au asistat la ceremonie.

O bătrână care venea de la cumpărături s-a oprit să fotografieze și să admire defilarea detașamentului de onoare, care este momentul cel mai așteptat de toți botoșănenii.

Am făcut și eu un video, merg acasă să îi arăt soțului”, a spus botoșăneanca.

De asemenea, nelipsite au fost oficialitățile și oamenii politici aflați în prima zi de campanie electorală.

Nu au lipsit nici discursurile oficialităților.

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, în discursul pe care l-a avut a făcut un îndemn către generația tânără să opteze pentru meseria militară. Totodată, prefectul a adus în discuție și importanța instituției Armatei în România.

Sărbătorim astăzi Ziua Armatei Române și sărbătorim pe cei care au misiunea nobilă de a apăra valorile statului român. Dintotdeauna Armata a fost o instituție pe care românii au prețuit-o și pe care s-au putut baza. Prestigiul și credibilitatea Armatei Române s-au construit în timp cu dedicare și profesionalism. Când spunem Armată spunem eroi. De aceea, ziua de 25 octombrie este și o zi de cinstire a memoriei eroilor noștri care și-au sacrificat viața pentru patrie, pentru idealurile naționale și pentru apărarea pământului românesc. Aduc un omagiu memoriei eroilor căzuți la datorie și tuturor veteranilor de război care au slujit cu devotament și onoare națiunea română. Armata României demnă de trecutul și eroii săi, rămâne un reper solid și se bucură de încrederea românilor, de aceea încurajez tinerii să aleagă o carieră militară. Adresez urrări de sănătate militarilor botoșăneni și personalului civil. Vă felicit cu prilejul Zilei Armatei Române. La mulți ani, Armatei României!”, a declarat Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani.

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, care a salutat drapelul de luptă în debut, a vorbit despre însemnătatea istorică a acestei zile de 25 octombrie.

„«Pe aici nu se trece» nu este doar o deviză născută pe câmpul de luptă al Mărășeștilor, ci și crezul militarilor români. Odată cu cariera militară se supun conștienți sacrificiului suprem pentru dragostea de țară, neam și grai, pentru identitatea și unitatea noastră, veghind permanent asupra securității granițelor și instruiți să intervină în orice clipă. Pe lângă însemnătatea istorică, Ziua Armatei României reprezintă un moment în care privim cu admirație spre militarii noștri și îi aplăudăm. Ne amintim cu venerație de veteranii de război și privim cu mândrie spre militarii aflați în teatrele de operație. Aducem un pios omagiu celor care s-au jertfit pentru patrie (...) Când vorbim de armata română vorbim de patriotism, profesionalism, dedicație, curaj și excelență”, a declarat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.

Doina Federovici, președintele în funcție al Consiliului Județean Botoșani, a făcut precizări despre războiul disputat între Rusia și Ucraina și efectele pe care le produce asupra țării noastre, dar și cât de mult înseamnă Armata într-un stat.

Ziua de 25 octombrie este o zi în care nu doar onorăm trecutul, ci și reafirmăm angajamentul nostru față de valorile pe care le apără cu atâta dăruire militarii noștri. Astăzi ne aducem aminte, din nou, de bravii noștri militari care au pus patria mai presus de propria viață. Ei merită respectul și recunoștința noastră, iar omagiul pe care îl aducem supraviețuitorilor Celui de-al Doilea război Mondial este o dovadă a respectului nostru pentru valorile pe care le-au apărat cu atâta devotament. Dragostea lor față de neam este o sursă de inspirație pentru tânăra generație, un exemplu de dăruire și onoare pentru fiecare dintre noi. În aceste vremuri când războiul persistă la granița noastră înțelegem mai bine ca oricând rolul armatei: este un bastion de stabilitate și securitate. Asemenea bravilor veterani ai celui de-al doilea război mondial, militarii de astăzi contribuie la scrierea istoriei. De aceea trebuie să cinstim trecutul și prezentul, dar să privim și cu multă încredere spre viitor”, a adăugat și Doina Federovici, președintele în funcție al Consiliului Județean Botoșani.

 La final a fost lăsat comandantul Garnizoanei Botoșani, locotenent-colonel Ovidiu Damian: „Armata româniei este o instituție fundamentală a statului, care a constituit un reper pentru păstrarea valorilor și cultivarea virtuților poporului român. Astăzi aducem un omagiu tuturor eroilor căzuți în lupta pentru apărarea pământului românesc, fiind un bun prilej al rememorării eroismului și victoriei de pe 25 octombrie 1944 în cel de-al doilea război mondial. Atunci, militarii români au rearborat în glorie drapelul național pe ultimele teritorii eliberate din zona localităților Carei și Satu Mare.”

După discursuri a avut loc momentul depunerii coroanelor, iar la final defilarea detașamentului de onoare.




















 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Ucrainenii iau cu asalt județul Botoșani după război, cel mai mare vârf înregistrat în 2024!

Friday, 25 October 2024

Șeful Biroului pentru Imigrări din județul Botoșani a anunțat că peste 500 de cetățeni străini au solicitat de la începutul acestui an și până în prezent să li se elibere...

Noul Laborator de Microbiologie din Botoșani a fost inaugurat! (Foto, Video)

Friday, 25 October 2024

Laboratorul de Microbiologie de la Secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani a fost inaugurat, vineri, 25 octombrie. Valoarea totală a proi...

Premierul Marcel Ciolacu în vizită la Botoșani la întâlnirea cu mediul de afaceri: „Presupun că nu vreți un speech din partea mea” (Foto, Video)

Thursday, 24 October 2024

Prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, la Hotel Rapsodia, cu antreprenorii din județul Botoșani. Premierul României, candidat din partea PSD la funcția de președinte, le-...