Zeci de specii de păsări migratoare pe Lacul de acumulare Stânca Costești. Au fost surprinse imagini uluitoare

Zeci de specii de păsări migratoare pe Lacul de acumulare Stânca Costești. Au fost surprinse imagini uluitoare

Lacul de acumulare Stânca Costești, din județul Botoșani, este inclus în lista locațiilor unde se realizează Recensământul Internațional al Păsărilor de Apă. Lacul se află pe cursul mijlociu al râului Prut, de-a lungul unei importante căi de migrație, care face legătura dintre Europa Nordică și bazinul Mării Negre, scriu reprezentanții Asociației Arii Naturale Protejate din Botoșani.

Aria naturală protejată ROSPA0058 Lacul Stânca Costești, în suprafață de 2192,8 ha, se află pe teritoriul administrativ al comunelor Manoleasa, Ripiceni, respectiv orașului Ștefănești și reprezintă un important cartier de iernare al păsărilor din bazinul românesc al râului Prut.

Potrivit sursei menționate anterior, pe Lacul Stânca Costești au fost observate, în cadrul recensământului, peste 15.000 de exemplare de păsări din 25 de specii, 95% dintre acestea fiind reprezentate de rațe.

Din cele 59 de specii menționate în Formularul Standard Natura 2000 al sitului, 17 au fost identificate în teren în cadrul vizitei de monitorizare. Cum ar fi rața mare, rața mică, rața cu cap castaniu, rața moțată, rața cu cap negru, rața sunătoare, lebăda de vară, lebăda de iarnă, lișița, ferestraș mic, ferestraș mare, corcodel mare, egreta mare, cormoran mare, pescăruș pontic, șorecar comun și erete de vânat.

În plus, au mai fost identificate opt specii de păsări, din care trei specii sunt amenințate la nivel european. Acestea sunt rața sulițar, rața fluierătoare și cinteza de iarnă.

Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile (vânt puternic, valuri înalte și pod de gheață în zonele cu un nivel scăzut al apei), păsările erau condensate pe lacul de compensare și pe grindurile din coada lacului, pe teritoriul comunei Ripiceni.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Intervenție chirurgicală ortopedică în premieră la Spitalul Județean din Suceava

Vineri, 20 Mai 2022
436

O echipă de medici ai secției de Ortopedie a efectuat, joi, o intervenție de reconstrucție acetabulară a hemibazinului stâng folosind alogrefe osoase structurale și morcelate, provenite de...

Reacția unui tânăr medic ajuns la Botoșani: „Surprinzător pentru mine. Pacienții vin deja în stadiul complicațiilor cronice” (video)

Vineri, 20 Mai 2022
1361

Simona Sava este unul dintre tinerii medici specialiști, care au ocupat un post prin concurs la Spitalul Județean „Mavromati”, din Botoșani. Aceasta profesează la Botoșani d...

Iulian Rotariu se menține pe primele locuri la ultramaratonul The Track Namibia

Vineri, 20 Mai 2022
186

Iulian Rotariu se menține pe locul 2 și după a doua cursă din cele nouă ale ultramaratonului The Track Namibia. A terminat cei 70 de kilometri în 7 ore și 33 de minute, cu nouă minute mai...