Zeci de botoșăneni au participat, astăzi, 6 ianuarie, la slujba de Bobotează oficiată la Biserica „Sfânta Parascheva” de pe Pietonalul „Unirii” din municipiul Botoșani. Aceștia au fost mai norocoși anul acesta, deoarece nu au mai avut parte de gerul Bobotezei, precum era în anii trecuți. Vremea a fost destul de blândă, însă vântul a suflat cu putere.
Preoții au predicat și au oficiat Sfânta Liturghie și Vecernia praznicului, apoi au citit rugăciunile dedicate acestei sărbători, săvârșind în final rânduiala Marii Sfințiri a apei și binecuvântând enoriașii cu agheasmă.
Fiecare credincios a venit cu busuioc într-un bol pentru a lua de la Biserică apa sfințită.
Tradiții de Bobotează
Tot astăzi, potrivit obiceiurilor vechi, se sfințesc apele care sunt considerate a fi binecuvântate. La sate, în prima săptămână după sărbătoare, creștinii nu obișnuiesc să spele cu apa din râuri, pe care o consideră sfințită.
Între riturile de cinstire a sfințirii apei, datina cea mai importantă este Sfințirea cea Mare a Apei (Agheasma Mare), săvârșită de preoți în biserică, lângă o fântână sau o apă curgătoare.
Apa sfinţită - Agheasma Mare - se gustă dimineaţa, apoi se ia anafura, timp de opt zile, până pe 14 ianuarie, când e sărbătorită Odovania praznicului Botezului Domnului, şi se încheie prăznuirea liturgică, a explicat directorul de comunicare al Arhiepicopiei Iașilor.