Zeci de asistenți medicali și-au celebrat meseria printr-un simpozion (video)

Zeci de asistenți medicali și-au celebrat meseria printr-un simpozion (video)

Ziua internațională a asistenților medicali a fost marcată, joi, printr-un simpozion la care au participat zeci de angajați ai unităților sanitare din județul Botoșani, sindicaliști și reprezentanți ai autorităților publice.

Tema din 2022 a acestei zile, stabilită de Consiliul Internațional al Asistenților Medicali, este „Nurses: A Voice to Lead - Invest in Nursing and respect rights to secure global health”, făcând un apel pentru investiția în asistența medicală și respectarea drepturilor de securitate a sănătății globale.

Simpozionul asistenților din Botoșani s-a desfășurat în incinta unui hotel de pe Bulevardul Eminescu.

„Organizația Județeană a Ordinului Asistenților Medicali marchează acest eveniment internațional, prin organizarea acestui simpozion, asistenții medicali, o voce care să conducă procesul de îngrijire în condiții de siguranță a pacienților. Colegii au pregătit lucrări în acest sens, pe care le prezintă audienței, cu teme variate: medicina de urgență, telemedicina, problema infecțiilor asociate asistenței medicale, managementul îngrijirii pacientului psihiatric și alte teme generoase”, a spus asistentul Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”.

La eveniment au luat parte inclusiv președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, și primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

„Pentru mine, pentru toți botoșănenii, lucrurile sunt extrem de clare: vocația dumneavoastră este de aceea de a contribui din plin la realizările unui act medical de calitate. Asistenții sunt parte a echipei medicale, cu rol cheie în toate unitățile sanitare de pe raza județului și din țară, iar acest lucru s-a văzut pe deplin în timpul pandemiei de COVID-19, când ați fost cu toții în prima linie. Pentru asta, permiteți-mi ca, în numele meu personal, al echipei manageriale, al tuturor botoșănenilor, să vă mulțumesc pentru profesionalismul de care ați dat dovadă, pentru devotamentul dumneavoastră”, a spus Doina Federovici.

Oficialul a subliniat apoi că proiectele aflate pe masa Consiliului Județean vizează investiții majore în sistemul sanitar botoșănean, estimând că, peste aproximativ un an și jumătate, personalul medical și pacienții se vor bucura de condiții radical îmbunătățite, la nivelul fiecărei secții din cadrul Spitalului Județean, amintind de sloganul electoral „la stat, ca la privat”.

„A fost Ziua internațională și anul trecut, și acum doi ani, dar aveam alte preocupări și erați în combinezoane mulți dintre dumneavoastră. Vă datorăm merite pentru ceea ce s-a întâmplat în societate, iar sistemul medical a fost foarte important, toată lumea și-a îndreptat atenția, pentru că ne-a fost greu. (...) Chiar dacă baza materială, care este cea mai importantă pentru dumneavoastră, și știu asta pentru că uneori e mai importantă decât remunerația pe care o primiți, nu s-a ridicat de fiecare dată la nivelul așteptărilor, dar vă garantez că avem cele mai bune intenții și facem demersuri în acest sens. (...) Vă mulțumim pentru ceea ce faceți și vă încurajez să spuneți apăsat care sunt nevoile dumneavoastră, pentru că poziția noastră este prima interacțiune cu pacientul, iar dacă sistemul medical nu are imaginea pe care ar trebui să o aibă, poate ar trebui să facem lucruri în acest sens. În comparație cu alte state, consider că avem un sistem medical foarte bun, așa cum este el așezat în România, cu contribuția și cu accesul nediscriminatoriu la servicii medicale care în alte state se face cu bani grei”, a fost mesajul primarului Cosmin Andrei.

Un discurs desprins de tonul general al alocuțiunilor a fost susținut de către vicepreședintele Federației „Solidaritatea Sanitară”, Daniel Bulboacă. El a amintit de decesele înregistrate în rândul personalului medical infectat cu virusul COVID-19 și de deficiențele cu care angajații sistemului sanitar s-au confruntat în perioada de debut al pandemiei.

„Ultimii doi ani, triști pentru marea majoritate, marcați de pandemia de COVID-19, au evidențiat încă o dată spiritul vostru de sacrificiu. La începutul pandemiei, ați avut toate motivele să refuzați lupta cu mâinile aproape goale, dar nu ați renunțat. Chiar dacă guvernanții nu v-au recunoscut pe deplin meritele, ați fost la datorie în linia întâi, ați dat dovadă de curaj și înaltă ținută medicală”, a spus Daniel Bulboacă, apreciind că asistenții medicali sunt „îngeri” ai oamenilor.

Ziua internațională a asistenților medicali este marcată anual pe 12 mai, dată ce reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis prima școală pentru asistentele medicale, pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra, în 1860.

 

 




 

 

Spune-ne opinia ta