Povestea cașcavalului tradițional de Păltiniș. „Banii mei obținuți la nuntă s-au dus acolo”

Povestea cașcavalului tradițional de Păltiniș. „Banii mei obținuți la nuntă s-au dus acolo”

Doi antreprenori botoșăneni au curajul să producă în nordul uitat al Moldovei, la marginea comunei Păltiniș, cașcaval tradițional din lapte de vacă.

Povestea lor a început cu colectatul laptelui din casă în casă, gajul pe casa părinților și s-a încheiat cu distribuirea produselor lor pe rafturile magazinelor în diferite orașe din țară. Astăzi vă prezentăm General Suhardo, business-ul soților Bejinariu, care funcționează de cca 25 de ani.

Șansa a venit printr-o finanțare neașteptată

Familia Bejinariu spune că povestea cașcavalului Suhardo a început în anul 1993 la Suharău, unde Neculai Bejinariu a avut „un început de fabrică“ care nu a mai intrat în producție pentru că banii asociatului său au fost „îngropați“ la Caritas.

La începutul anilor ’90, în timp ce lucra la „Calcarul“ Pojorâta, dărăbăneanul își ia concediu pentru a merge voluntar la o societate din Câmpulung Moldovenesc, unde învață cum se face cașcavalul. O nouă asociere nefericită se produce, dar se termină rău.

„A fost o frustrare pentru că banii mei obținuți la nuntă s-au dus acolo“, spune Dorina Bejinariu pentru Lumea Satului.

În 1994 șansa a fost de partea Dorinei Bejinariu, când a întâlnit-o în autobuzul de Dorohoi pe președinta Cooperativei de Credit Păltiniș. Aceasta a propus atunci familiei Bejinariu să folosească un spațiu în Păltiniș și, mai mult decât atât, le-a acordat cea mai mare finanțare de până atunci pentru care giraseră mai multe cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 1 din Darabani, unde Dorina era cadru didactic.

„În luna februarie s-au început lucrările la fabrica de lapte, prin turnarea plăcii clădirii. Parcă Dumnezeu a vrut. Era un soare puternic, de ieșeau aburi din tencuială“, mărturisește Doina.

Zilnic se procesează 12 tone de lapte

A urmat gajul pe casa părintească a lui Neculai Bejinariu. Au rezultat două credite de 3, respectiv 4 milioane de lei și în 26 martie 1994 tinerii antreprenori au prelucrat primii 35 de litri de lapte colectați de prin comuna Păltiniș.

În aprilie s-a ajuns la 200 de litri de lapte pe zi, iar o lună mai târziu, la 800 litri. În prezent se obțin 20 de tone pe zi. Prima rețetă nu le-a ieșit, cașcavalul nu se lega și au trebuit să apeleze la un angajat de la concurență. La început au transportat brânza cu o Dacie papuc cu prelată, își amintește Neculai Bejinariu.

În prezent, familia Bejinariu realizează produse tradiționale, adaugă Neculai Bejinariu.

„Facem câteva produse mai deosebite, afumături, împletituri, este o nișă pe piață, nu fac prea mulți producători astfel de produse. Făbricuța este mică, momentan lucrăm în jur 12 tone lapte/zi, dar putem lucra și 20 de tone lapte/zi. Avem dotarea minimă, dar o să încercăm să ne extindem, utilajele sunt vechi, sunt bune, ne facem treaba; le-am luat printr-un program Sapard în 2006. Noi din 2006 ne-am dublat capacitatea“.

Distribuția se realizează pe șase trasee

Familia Bejinariu achiziționează lapte din jumătatea nordică a județului Botoșani.

„La un centrul de colectare vin fermieri mici. Este un pic mai greu deoarece trebuie făcute o serie de analize. Intenționăm să luăm o cisternă de capacitate mai mare, să reușim să aducem lapte de la fermele mari. Ne-a fost și frică deoarece momentan prețul la fermele mari este mult mai mare decât la producătorii mici. În cazul în care faci un contract trebuie să-l respecți și nu te poți juca cu ei. Plătim la zi. Este mai dificil cu un contract mare. Distribuția o facem în toată partea de Nord-Est, de la Iași la Constanța, București, Ploiești, Târgoviște, Brașov; am mers și spre Timișoara, Oradea și Bistrița. Avem 6 trasee care pleacă lunea și marțea și se întorc joia și vinerea“, a încheiat Neculai Bejinariu, de la General Suhardo.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cine plătește dacă te inundă vecinul: legea spune clar!

astăzi, 15:00
60

Atunci când te confrunți cu o inundație în apartament cauzată de unul dintre vecini, este important să acționezi rapid și eficient pentru a minimiza pagubele și pentru a stabili cin...

Primii fermieri despăgubiți în acest an din cauza secetei și a grindinei. ”Am fost la un fermier din județul Botoșani…”

astăzi, 14:25
62

Echipele din cadrul Clubului Fermierilor Români (CFRO) Broker de Asigurare au un program încărcat în aceste zile în care se fac constatări în câmp acolo unde ferm...

Expoziția „Sacrul în artă” la Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești!

astăzi, 13:29
26

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a un...