Un argument pentru a deține un animal exotic este acela că vorbim despre vietăți destul de mici, care nu necesită habitate masive pentru exerciții și dezvoltare. De asemenea, ele par să fie și destul de liniștite. Însă, spun specialiștii, faptul că un astfel de animal ocupă puțin spațiu nu înseamnă neapărat că este ușor de îngrijit. Dimpotrivă: multe animale exotice au nevoi complexe de îngrijire și de mediu.
Pentru copii în special, prezența unor animale exotice în spațiul domestic le poate stimula curiozitatea și dorința de a învăța despre biologia, comportamentul și habitatul acestora. Însă responsabilitatea creșterii acestora necesită un angajament serios în privința îngrijirii, a alimentației corecte și a menținerii unui mediu sănătos.
Mai mult, pasiunea pentru animale exotice poate crea oportunități de interacțiune cu alți pasionați, prin participarea la expoziții, întâlniri sau grupuri de discuții. Însă este esențial ca proprietarii să fie bine informați despre nevoile specifice ale acestor animale și să le ofere îngrijirea adecvată.
Ce animale de companie găsim în casele botoșănenilor!
Cel mai bun barometru al animalelor – exotice sau nu – deținute de botoșăneni îl reprezintă site-urile de vânzări. Găsim aici de la cele obișnuite (căței, pisici, păsări de tot felul) până la cele rare (iguane, șerpi, scorpioni).
Iguanele prietenoase
Potrivit prezentării oferite de proprietarul din Botoșani, iguanele sunt șopârle mari, cu o lungime variind între 1,2 și 2 metri, inclusiv coada, cu o creastă dorsală care rulează de-a lungul spinării.
Iguanele au o varietate de solzi care acoperă diferite zone ale corpului lor. Iguanele sunt cunoscute drept șopârle erbivore, hrănindu-se exclusiv cu vegetație și frunze, conform unor surse verificate. Această alegere dietetică a impus o serie de adaptări la nivelul craniului și corpului acestor reptile pentru a putea procesa și digera eficient materia vegetală.
Botoșăneanul deține doi masculi (unul orange la prețul de 1100 lei) și unul albastru (care se vinde la prețul de 1600 de lei).
Pui de veverițe
Un cetățean din Botoșani își vinde puii de veveriță. Dar acceptă și ”schimburi cu altă culoare, acesta fiind și motivul pentru care le vând: culoarea”.
Veverițele sunt cuminți, ne spune proprietarul, sunt foarte frumoase și jucăușe și ușor de întreținut! Ca facilitate, oferă și transport contra cost pe o rază de 200km de la Dersca. Prețul nu este unul de neglijat: 1800 lei perechea sau 1000 lei femela.
Șobolanii Dumbo!
Caracterul șobolanilor domestici din rasa Dumbo este mai calm și restrâns decât cel al celorlalți. Nu sunt atât de activi. Foarte sociabil, iubitori de libertate și amuzanți.
Experții recomandă luarea puilor de șobolani nu din magazinele de animale de companie, ci de la crescători, doar copii mici, apoi animalele de companie cresc ca animale afectuoase și de încredere.
Scorpioni
Un alt botoșănean, care deține trei scorpioni, spune că a crește astfel de vietăți exotice poate deveni o aventură, cu condiția să le cunoști foarte bine obiceiurile și modul de îngrijire.
Heterometrus este un gen de scorpioni din familia Scorpionidae. El este un extraordinar vânător de nevertebrate terestre. Din cauză că nu posedă o cantitate foarte mare de venin, acest artropod își folosește, de obicei, cleștii groși pentru a-și imobiliza victima, a-i rupe corpul și a-l fărâmița înainte de a-l mânca.
Prețul unui scorpion este de 170 de lei, ne mai spune botoșăneanul.
Șarpele Boa constrictor
Din ”ofertă” nu lipsește nici șarpele Boa constrictor. Iar prețul este și el pe măsură: 650 de lei! Pentru cunoscători: Hypo DH 100% vpi Leopard 2024.
Potrivit specialiștilor, Șarpele Boa constrictor este o specie de șarpe neveninos, membru al familiei Boidae. Acești șerpi sunt cunoscuți pentru comportamentul lor de a strânge prada și sunt răspândiți în America Centrală și de Sud, precum și în anumite insule din Caraibe.
Puii de șinșile
De culoare gri deschis/închis, prețul este de 450 de lei, însă pentru alte culori: black velvet/diamond/crem/violet/alb - prețul este mai mare sau chiar dublu, în funcție de exemplar, transmite proprietarul, care dă asigurări că noul stăpân primește informații legate de creșterea și întreținerea lor.
Pentru cei interesați, oferă și cușcă, rumeguș, nisip pentru baie, mâncare. Însă atenționează: au nevoie de o cușcă mare, de mâncare specială pentru șinșile fără dulciuri/ legume/ fructe/ coloranți. Trăiește până la 15-20 ani dacă este întreținut corespunzător și, foarte important, nu suportă căldura! Se simt bine în pereche, deci se recomandă pereche de masculi sau pereche de femele.
Perușii cu flori pe aripi
Peruși standard - talie mare și hagoromo (perușul japonez cu flori pe aripi și vârtecuș pe cap, foarte rari), din linii consacrate, sunt de asemenea disponibili la Botoșani.
Păsări de colecție și expoziție, perechi formate, tineret și pui. Inelați și tratați conform vârstei, mai spune proprietarul, care adaugă că prețul este în functțe de pasăre și categorie. Prețul este de 150 de lei.
Broasca țestoasă prietenoasă
Cu 250 de lei vă puteți achiziționa o broscuță țestoasă, dar nu de orice fel.
O broască țestoasă de uscat este o specie de țestoasă mică și terestră originară din pajiștile uscate și de stepă din Asia Centrală. Aceste reptile minunate sunt animale de companie populare datorită dimensiunilor lor mici, a personalității prietenoase și a cerințelor relativ simple de îngrijire.
Bichon maltez, un puiuț de jucărie
Este drăgălaș, are doar două luni și provine din părinți cu pedigree, cu carnet de sănătate.
Primul vaccin făcut şi două deparazitări interne şi externe făcute, spune proprietarul, care caută pentru cățeluș o nouă familie iubitoare de animale de companie să îi ofere dragostea de care are nevoie. La prețul de 550 de lei.