Voluntarii și asistenții sociali au experimentat viața din altă perspectivă cu ocazia Zilei Persoanelor cu Dizabilități (fotogalerie)

Voluntarii și asistenții sociali au experimentat viața din altă perspectivă cu ocazia Zilei Persoanelor cu Dizabilități (fotogalerie)

Anul acesta premiul Nobel pentru fizică s-a acordat unor cercetători care deschid noi perspective asupra lumii. Ei ne spun că atunci când două corpuri, două ființe interacționează suficient între ele, se produce un schimb de energie, o transformare în ambele sensuri, iar ele devin inseparabile din punct de vedere cuantic.

O astfel de legătură s-a creat, luni, 5 decembrie 2022, între asistenții sociali - membri ai Sucursalei Teritoriale din Botoșani a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România și participanții cu abilități speciale din cadrul atelierelor organizate de 3 asociații care activează în domeniul serviciilor oferite persoanelor cu dizabilități. Este vorba despre Asociația Părinților Copiilor cu Autism – Botoșani, Asociația Nevăzătorilor din România, Filiala Botoșani și Asociația Națională a Surzilor din România, Filiala Botoșani.

În cadrul atelierelor, într-un adevărat maraton desfășurat de-a lungul întregii zile, asistenții sociali s-au pus „în pielea" fie a terapeutului, fie a persoanei cu dizabilități, pentru a experimenta lumea, măcar pentru câteva ore, din altă perspectivă. Au comunicat cu copiii cu autism și cu terapeuții lor, au mers prin oraș legați la ochi, ghidați de bastonul alb, au comunicat și interacționat fără sunete, prin limbajul semnelor și al emoțiilor.

Această interacțiune a fost dovada faptului că numai participarea activă, directă, empatică, prezentă, transpunerea în situațiile particulare de viață ale celorlalți, ne fac să înțelegem mai bine provocările și barierele de care se lovesc persoanele cu abilități diferite, instrumentele, mentale sau fizice, de care au nevoie pentru a înțelege și a se putea adapta lumii înconjurătoare.

„A fost o altfel de experiență pentru mine, neîntâlnită și netrăită vreodată (până acum). Am cunoscut oameni MAGICI; spun magici deoarece dăruința cu care doamnele pe care le- am întâlnit astăzi la Asociația Părinților Copiilor cu Autism ne-au vorbit, puterea, speranța  și devotamentul lor m-au însuflețit, m-au uluit. Am văzut și am simțit iubire, pentru ca fără iubire (spun eu) nimic din ceea ce facem nu este de durată”, a spus Ioana Alexandru, asistent social în cadrul UPU, Spitalul județean Mavromati.

„Ce am simțit eu azi, la sediul Asociației Surzilor din Botoșani? Am să scriu foarte simplu: un munte de emoții, empatie, curiozitate și am sesizat o extraordinară bucurie de a ne primi în casa lor. Noi, grupul de asistenți sociali am intrat destul de emoționați și dornici să aflăm cum o duc acești oameni speciali, semeni de ai noștri din comunitate, dar am fost bucuroși să aflăm de la ei și cum se comunică prin semne, cum se "traduc" prin limbajul semnelor numele noastre . Vă mulțumim frumos pentru ospitalitate”, a adăugat și Lăcrămioara Radu, asistent social în cadrul DGASPC Botoșani.

„Astăzi am întâlnit oameni deosebiți și puternici. Dorința mea a fost sa înțeleagă că le suntem alături (ceea ce sper că au înțeles) iar ei ne-au dat o lecție de viață, ne-au învățat ce înseamnă răbdarea, dragostea, nădejdea și credința. Multă sănătate și putere oameni minunați!”, spune Loredana Nicolau, asistent social în cadrul DGASPC Botoșani.

„Asociația Națională a Surzilor din România: contact vizual permanent, emoții care nu pot fi ascunse, oameni calzi,  primitori și cu un zâmbet molipsitor. Astăzi am învățat să-mi spun numele și să mulțumesc folosind limbajul mimico gestual, să fiu recunoscătoare pentru lecțiile primite. Aprecieri pentru găzduire și bunătăți!”, este părerea Ralucăi Sorlescu, asistent social în cadrul UPU, Spitalul județean Mavromati.

„Activitatea desfășurată astăzi, un adevărat maraton al emoțiilor, în care asistenții sociali din CNASR Botoșani s-au implicat atât de minunat, a fost un real succes! Astăzi am fost fizic... emoțional... dar și cu profesionalism, alături de copii cu autism, de persoane nevăzătoare precum și de persoane surde. Am simțit, am trăit, am experimentat și am învățat cu toții lucruri absolut remarcabile! Mulțumim din suflet tuturor asistenților sociali care au participat la activitățile de astăzi ce și-au propus să celebreze într-un mod mai diferit, anul acesta, persoanele cu dizabilități, cu ocazia Zilei de 3 Decembrie!”, Daniel Hliban – asistent social în cadrul Asociației Naționale a Surzilor din România, Filiala Botoșani.


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Noul director de îngrijiri de la „Mavromati”: „Este un post dificil și l-am preluat în niște condiții dificile” (video)

astăzi, 15:21
1128

Asistent Geanina Temciuc ocupă funcția de director de îngrijiri în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani de aproximativ două săptămâni.Cadrul med...

Cursuri de „bune maniere” pentru angajații Spitalului Județean „Mavromati”, după cazul „Alexandra Ivanov” (foto, video)

astăzi, 14:24
449

În august 2023, Alexandra Ivanov se stingea pe patul Maternității din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani. La mai bine de jumătate de an de la tragedie, actualul...

Secția din Botoșani unde ajung pacienți tăiați cu drujba, dar și cu cele mai grave boli. „Să nu își facă griji dacă sunt sau nu asigurați” (foto, video)

astăzi, 13:27
540

Sute de botoșăneni ajung anual la spital cu infecții sau chiar cancer la nivelul feței, gurii sau a gâtului. Tot aici ajung și cetățenii care fie s-au tăiat cu drujba, fie au fost mușca...