Vinuri din soiuri nobile italienești, pe dealuri moldovenești. Povestea unui nou brand vinicol

Vinuri din soiuri nobile italienești, pe dealuri moldovenești. Povestea unui nou brand vinicol

Într-un cătun din județul Botoșani s-a născut cel mai nordic și cel mai nou brand viticol, artizanal, din România. Este vorba despre o cramă și o vie, gândite după model italian, de un sătean îndrăgostit de struguri, scrie ziarul adevărul.ro.

În comuna Frumușica, situată chiar la granița dintre județele Botoșani și Iași, se află una dintre cele mai nordice și mai vechi zone viticole din România. Face parte din arealul Cotnariului, de care o despart aproximativ 29 de kilometri, un loc unde se cultivă viță-de-vie de peste 2.000 de ani.

Potrivit sursei citate, în această țară a vinului din nordul extrem al României, un sătean, din cătunul Storești, a reușit să facă ceea ce puțini și-ar putea imagina în acest colț de Românie. Cu banii strânși, după ani de muncă în Italia, a reușit să creeze, la el acasă, cel mai nou și unul dintre cele mai inedite branduri vinicole din România.

Propriu-zis a reușit să aducă o parte din tradiția viticolă a Italiei de Nord, doar cu soiuri nobile, aproape exclusiviste, și să le planteze pe dealurile din nordul Moldovei. 

De pe dealurile Frumuşicăi, acum opt ani, Sebastian Jitariu, un sătean pe atunci în vârstă de aproximativ 30 de ani, a plecat în Italia să își caute norocul, ca majoritatea tinerilor de la țară. A nimerit la o pensiune agroturistică din Merano, a doua localitate ca importanță din Tirolul de Sud, o regiune viticolă renumită în Europa. Deși la rândul său provenea dintr-o regiune cu o tradiție milenară a creșterii viței-de-vie, Sebastian spune că abia acolo, în Merano, a descoperit de fapt pasiunea pentru vinificație.

În plus, și-a dat seama că tot ce știa despre vin și cultura viței-de-vie era infim în comparație cu metodele rafinate și moderne de creștere a soiurilor nobile din Italia de nord.

„Ideea asta s-a născut acum opt ani, când lucram în Italia, la o pensiune agroturistică. Cei de acolo aveau cinci hectare cu pomi fructiferi, meri mai precis, și trei hectare de vie. Ușor, ușor am învățat să lucrez via, să o plantez, să o curăț și, în același timp, am învățat să vinific. Am ajuns să îndrăgesc această meserie, a devenit efectiv o pasiune. Metodele învățate acolo sunt diferite de ceea ce știam noi aici, în mod tradițional. Este o adevărată artă, cu tehnici și noțiuni de care nici nu auzisem până să ajung acolo“, a spus Sebastian Jitariu, pentru adevărul.ro.

După opt ani de muncă la viile din Tirolul de Sud, săteanul din Storești a vrut să-și facă propria afacere în acest domeniu și să investească în satul natal. A plecat prima dată la Iași, a lucrat tot în domeniul vinificației, timp de aproximativ un an, iar de doi ani s-a întors în comuna Frumușica și a pus pe picioare o plantație de viță-de-vie așa cum a văzut în Tirolul de Sud.

Sebastian Jitariu mărturisește că până și butașii sunt aduși tot din Italia, de la o renumită pepinieră din Tirolul de Sud.

„Eu am împrumutat această metodă din Italia, din zona Merano, unde am muncit. Am vrut să fac exact ceea ce iubesc și mi-am dat seama că atunci când faci ceva cu pasiune, faci și bine, așa că m-am apucat să aplic tot ce-am învățat. Tot materialul este procurat din Italia, fiindcă cunoșteam acea pepinieră, una dintre cele mai bune, cu o calitate superioară. Am început cu o suprafață mică, iar apoi ne-am extins. Via este plantată și mai apoi condusă după metode învățate în Italia. Avem acest mod de conducere în care ciorchinii sunt în partea de jos, iar masa vegetală rămâne în partea de sus. Dar pentru asta trebuie un an de muncă“, spune Jitariu.

Propriu-zis, acest tip de conducere adus pe dealurile din Frumușica se numește Guyot și este un mod profesional de amenajare a viei.

„În fiecare an, producția se reînnoiește, rămâne proaspătă și voi avea mereu corzi viguroase și sănătoase“, adaugă viticultorul de la Frumușica. 

În momentul de față, via lui Sebastian Jitariu se întinde pe o suprafață de un hectar. Acesta mărturisește că a reușit la Frumușica să îmbine soiurile locale, dar și tradiția zonală în materie de viticultură, cu metodele profesionale, tehnicile noi, dar și soiurile din Italia.

„A ieșit ceva frumos, zic eu. În general, oamenii sunt impresionați când intră în vie“, spune Sebastian Jitariu.

După ce a plantat via, au venit și primele roade, iar antreprenorul a trecut din acest an la următoarea etapă. Și-a făcut propriul brand vinicol. I-a pus numele Jitar și spune că este un vin sută la sută bio, după model italian.

„Este un producător autorizat, cu un brand deja înființat. Este un proiect nou și interesant într-o zonă vini-viticolă recunoscută, din arealul Cotnari“, spune și Cristian Delibaş, directorul Direcției Agricole.

Vinul de la Storești este artizanal și realizat după metode italienești, fără producție în masă și tehnologie de producție în masă.

„Noi facem vin artizanal, biologic, în curs de certificare. Avem fetească albă, fetească neagră, sauvignon și pinot gri. Toate sunt preparate după rețete italienești învățate acolo, în sudul Tirolului. Mergem pe principii curate, curățăm strugurii, îi îngrijim tot anul, iar culesul se face selectiv. Eliminăm orice bobiță care ar putea afecta calitatea vinului“, spune Sebastian Jitariu.

Via a fost înființată și este îngrijită de Sebastian Jitariu și soția sa, împreună reușind să creeze acest brand.

„Anul acesta ne-am lansat pe piață, dar încercăm mereu să dezvoltăm această afacere, această pasiune“, spune botoșăneanul.

Visul său este acela de a-și transforma podgoria într-o afacere agroturistică, un loc destinat iubitorilor de vin de calitate. În plus, vrea să mărească suprafața de viță-de-vie cultivată. El speră ca în 10 ani, proiectul său viticol să ajungă la apogeu.

Comuna Frumușica, pe lângă ideea inedită în zonă, este renumită pentru vinurile sale din arealul Cotnari. Relieful deluros, dar și solul specific sunt ideale pentru plantațiile de viță-de-vie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
228

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
373

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
125

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...