Vedeta zilei a fost surprinsă ”undeva în Botoșani, aproape de oraș” (Foto)

O apariție mai rară, și pentru că este vânat atât de păsările răpitoare de zi și de noapte, cât și de maniferele carnivore.

Vedeta zilei a fost surprinsă ”undeva în Botoșani, aproape de oraș” (Foto)

 Popândăul european (Spermophilus citellus)  Foto: Silviu Foca Photography Art

Silviu Foca ne-a obișnuit cu fotografiile surprinse în natură, de o frumusețe impresionantă. De data aceasta, artistul fotograf s-a întâlnit cu un… popândău.

 

”Astăzi mi-am vizitat iarăși prietenii și am petrecut ceva timp împreună ascultând ciripitul păsărilor, bâzâitul albinelor și vuietul vântului”, a scris Silviu Foca, precizând că imaginile au fost surprinse ”undeva în județul Botoșani, nu departe de oraș”.



Popândăul european (Spermophilus citellus) hibernează în lunile septembrie-martie, când își astupă cu pământ intrările în galerii, iar pereții interiori îi căptușește cu iarbă și frunze. Când temperaturile sunt mai scăzute, intră în hibernare din luna august.

Are corpul lung de 19-22 cm, coada de 5,5-7,5 cm, greutatea între 230-340 g. Botul scurt, cu vibrize lungi, urechile scurte și buza superioară crestată adânc. Membrele posterioare au 5 degete cu unghii lungi care ajuta la săpat și membrele anterioare doar cu cate 4 degete prevăzute cu unghii. Ochii sunt mari, distanțați între ei, permițându-i să vadă întinderile din jur, fară a scoate capul din galerie.

Popândăul trăiește în colonii, însă fiecare individ are o galerie proprie. Deși este un animal sociabil, cea mai mare parte a timpului o petrece în galeriile sale, destul de complicate, unele fiind folosite permanent, altele ocazional.

Perioada de reproducere începe la câteva zile de la ieșirea din hibernare. În aceasta perioadă masculii au un comportament agresiv unii față de alții. Femelele nasc 2 până la 9 pui, după o perioadă de gestație de 25-28 de zile. Alăptatul durează 6 săptămâni, iar puii ating maturitatea sexuală la un an de la naștere, după perioada de hibernare.

Popândăul reprezintă hrana păsărilor răpitoare de zi şi de noapte, ocazional şi în hrana berzelor, şi este căutat de toate mamiferele carnivore.

Popândăul sapă două tipuri de galerii subterane, unul pe care îl sapă tot timpul anului, în el se ascund în anotimpul cald și unul săpat pentru sezonul rece, de iarnă, unde hibernează, nasc și cresc puii. Tunelul lor este compartimentat, el are o ieșire principală și mai multe ieșiri laterale.

Masculii apără teritoriul lor față de alți masculi, femelele nu țin cont de teritoriu, ele nu sunt gonite. Prin acest mod de viață masculii au un fel de harem, în această formă de colonie, între membri, nu se formează legături sociale strânse.

Durata vieții masculilor este mai scurtă, ei trăiesc, din cauza luptelor pentru apărarea teritoriului, numai 6 ani, pe când femelele trăiesc și până la 11 ani.





Foto: Silviu Foca Photography Art

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Educației vrea responsabili cu educația rutieră în școli și inspectorate!

astăzi, 20:15
46

Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 27850 din 26.04.2024. Documentul este semnat de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.O altă solicitare a Ministerului Ed...

Jandarmii din Botoșani promovează pe 1 mai oferta educatională în domeniul militar pe Pietonalul Unirii

astăzi, 19:33
71

Tinerii interesați au ocazia să obțină informații referitoare la oferta de școlarizare pentru Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, care în sesiunea de adm...

Reprezentanți ai sistemului penitenciar ucrainean, în schimb de experiență la colegii din Botoșani (Foto)

astăzi, 19:14
73

Și din acest deziderat, instituția evoluază atât în ceea ce privește furnizarea de condiții custodiale aliniate normelor internaționale, cât și în ceea ce privește dezv...