Una dintre cele mai vechi biserici de lemn din România, aflată la Botoșani, salvată de „Ambulanța pentru monumete”! (foto)

În ziua de 18 ianuarie 1827, bisericuța de lemn din livadă a fost resfințită, trecând la acea dată printr-o serie de reparații majore.

Timp de o lună, în perioada 30 iunie-30 iulie 2024, s-a realizat intervenția de schimbare a învelitorii de șindrilă a bisericii de lemn „Sfântul Dimitrie” din parohia Ionășeni, protopopiatul Botoșani.

Această intervenție a fost realizată de Asociația „Actum”, în baza parteneriatului încheiat între această asociație și Parohia Ionășeni.

Timp de patru săptămâni, s-au desfășurat lucrări intense la care au participat trei serii de voluntari, în total peste 60 de studenți de la diferite facultăți, șapte meșteri specialiști în șindrilă, oameni săritori din comunitatea locală, și nenumărate gospodine care și-au dat concursul pentru a asigura mesele zilnice.

După curățare, schela acoperișului a fost întărită și astereala a fost schimbată. De asemenea, au fost montate cele două cruci de lemn de pe acoperiș.

Lucrările de punere în siguranță au fost susținute de comunitatea locală și de mai mulți sponsori, fiind supravegheate de specialiști în domeniul conservării și a restaurării monumentelor istorice.

Biserica de lemn din localitatea Ionășeni, comuna Trușești, județul Botoșani, este una dintre cele mai vechi biserici de lemn din țară. Fiind închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, biserica a fost construită în anul 1234, de către un înaintaș al lui Dragoș Vodă”, se arată pe site-ul Primăriei Trușești, potrivit Doxologia.

Asociațiile „Actum” și „Monumentum” se bucură pentru oportunitatea de a contribui încă o dată la salvarea patrimoniului.





 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani: Negocierea colectivă este obligatorie!

Thursday, 19 September 2024

În cazul în care intr-o unitate nu există contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă persoană îndreptățită  să participe la negocierea colectivă, conform pr...

AJPIS Botoșani: Bani în Trezorerie pentru plata indemnizațiilor și a alocațiilor!

Thursday, 19 September 2024

Suma totală platită este de 6.300.570  de lei. Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc: - Alocația lunară de plasament - Alocația lunară de plasament pentru copilul cu hand...

Alexandra Huțu, PSD: „Rezultatele premierului Ciolacu, recunoscute la nivel european prin funcțiile obținute de România în Comisia și Parlamentul UE”

Thursday, 19 September 2024

„Domeniul pe care îl va administra este unul dintre cele mai importante la nivel european - Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie - cu un buget de 23...