Un meteorit de dimensiuni reduse a căzut în județul Botoșani

Echipamentele cu transmitere automată a evenimentelor cosmice, amplasate în cadrul Stațiunii din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Cercetări Fizico – Geografice și pentru Monitorizarea Calității Mediului Mădârjac, au surprins, joi dimineață, un micrometeorit care a căzut, după calculele specialiștilor, în județul Botoșani, scrie ziarul Evenimentul.

Din anul 2019, acordul de colaborare cu Institutul Astronomic Român a introdus Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prin intermediul Stațiunii de Cercetare Mădârjac și a Facultății de Matematică, în rețeaua națională de monitorizare a meteoriților, Rețeaua M.O.R.O.I. – Meteorites Orbits Reconstruction by Optical Imaging.

 

În momentul de față, în cadrul stațiunii funcționează un echipament modern de monitorizare a cerului (meteoriților) cu înregistrare și transmitere automată a evenimentelor cosmice înregistrate în partea centrală a Podișului Moldovei.

Potrivit ziarulevenimentul.ro, în jurul orei 01:17, pentru prima dată de la instalare, echipamentele au surprins un micrometeorit pe cerul Moldovei, fapt care demonstrează că sistemul este activ.

„Corpul înregistrat nu a fost de dimensiuni mari - nu mai mult de 50 de grame, însă foarte probabil să fi fost observat de cetățeni, având o orientare către Valea Siretului. A fost observat de camerele de monitorizare ale Stațiunii UAIC de la Mădârjac, dar și de camerele de supraveghere a evenimentelor plasate în Suceava și Bârlad”, a precizat pentru ziarul Evenimentul, conf. univ. dr. Ionuț Minea, managerul Stațiunii de Cercetări Fizico-Geografice și Pentru Monitorizarea Calității Mediului Mădârjac.

Acesta a menționat faptul că, deși a ajuns la sol cu viteza unui glonț, micrometeoritul nu putea cauza daune foarte mari. Micrometeoritul a străbătut cerul Moldovei și a căzut, undeva, în județul Botoșani.

„În două, trei zile vom afla unde este, foarte probabil să fi căzut în județul Botoșani, însă arealul va fi cunoscut după ce specialiștii vor calcula traiectoria”, a precizat conf. univ. dr. Ionuț Minea.

Nu cu mult timp în urmă, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a câștigat un proiect (RECENT AIR) în valoare de aproximativ 19 milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor de cercetare științifică și practică studențească.

Din această sumă, aproximativ 5,5 milioane de lei vor fi investiți în cadrul Stațiunii UAIC de la Mădârjac pentru crearea unui Laborator interdisciplinar de cercetare în geo-chimia arealelor rurale.

Stațiunea de Cercetări Fizico-Geografice și de Monitorizare a Calității Mediului – Mădârjac a fost înființată de UAIC în perioada 2007 – 2010, ca bază de pregătire universitară avansată (masterat și doctorat) și de cercetare științifică în domeniul Științelor Vieții și ale Pământului și reprezintă o verigă importantă a sistemului academic ieșean.

Sursa foto: Ziarul Evenimentul 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Debut timid al Târgului Agro-Zoo de la Popăuți, bucurii și delicii pentru toți botoșănenii! (Galerie Foto)

Saturday, 10 May 2025

Sâmbătă dimineață a început Târgul Regional de Zootehnie, Utilaje Agricole și Produse Tradiționale de la Popăuți. Evenimentul se bucură de ediția cu numărul XVII. Deși...

Trainer adus de la Iași pentru a-i învăța pe angajații UPU-SMURD din Botoșani cum să comunice eficient! „Am văzut emoție, uneori chiar și lacrimi” (Foto, Video)

Friday, 9 May 2025

Cursul de comunicare a avut loc la inițiativa Cameliei Caliniuc, asistenta șefă a UPU-SMURD. Corneliu Prepeliță, managerul unității medicale, a precizat că a fost total de acord cu această...

3.000 de elevi așteptați la Târgul Liceelor, eveniment organizat în două locații din Botoșani! „Fiți smart, fiți curajoși!” (Foto, Video)

Thursday, 8 May 2025

Târgul Liceelor și-a deschis, joi, porțile pentru elevii de clasa a VIII-a care sunt în căutarea unei unități de învățământ care se pliază cel mai bine pe interesele ...