Tradițiile românilor: Ziua Sfinților 40 de Mucenici. Astăzi se beau 44 de pahare de vin

Pe data de 9 martie, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe cei 40 de Mucenici, soldați romani uciși în Sevastia în vremea împăratului Licinius. Iată care sunt cele mai urmate tradiții de Mucenici și ce obiceiuri au românii în această zi de sărbătoare.

Pe 9 martie, în credința populară, odată cu ziua Mucenicilor, se spune că se deschid porțile Raiului și mormintele, iar gospodinele obișnuiesc să pregătească bucate alese, de unde nu lipsesc colacii numiți Mucenici, Brădoși, Macinici, Moșii de Mărțișor sau Sfințișori, denumiri diferite în funcție de zonele țării. Iată care sunt cele mai cunoscute tradiții de Mucenici.

Obiceiuri și tradiții de Mucenici

Gospodinele pregătesc colaci copți în forma cifrei 8. Colacii se fac din aluat de cozonac și se ung cu miere și nucă. În anumite zone ale țării, în Dobrogea și Muntenia, colacii sunt făcuți tot în forma cifrei 8, dar de mici dimensiuni și nu sunt copți, ci fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă. Mucenicii sunt consumați abia după ce au fost duși la biserică și binecuvântați.

În ziua de Mucenici se fac praznice și se împart alimente, în memoria persoanelor decedate, iar pe lângă clasicii Mucenici, se obișnuiește să se împartă și fasole, nuci, poame și alune.

Tot în ziua de Mucenici, tradiția populară spune că trebuie să se consume 40 sau 44 de pahare cu vin. În tradiția populară, bărbații beau 44 de pahare cu vin. De unde provine diferența? După tradiția creștina, Sfinții martiri au fost 40, după cea geto-dacică, au fost 44, atâtea fiind și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. De aceea, în mute zone din România, există până astăzi credința, că acești Sfinți au fost 44.

În această zi sunt aprinse focuri în curți, grădini, în fața caselor sau pe câmp. Copiii obișnuiesc să sară peste acele focuri pentru a fi feriți de boli. Femeile iau din cenușa focurilor și o presară de jur împrejurul gospodăriei, pentru a o proteja de șerpi.

De Mucenici se purifică animalele din gospodărie prin stropirea lor cu apă sfințită.

Tot de 9 martie, de Mucenici, se retează stupii. Mai exact, se scot stupii afară, se curăță fagurile și se recoltează mierea. Aceasta se folosește la mucenici, dar și la diferite leacuri băbești. În anumite zone ale țării, după ce au fost curățați, stupii se ung cu țuică, pentru ca roiul de albine să se înmulțească.

Tot o tradiție populară spune că, pentru a avea spor la bani, bărbații mănâncă semințe, pe care le măsoară cu o lingură. La un pahar de vin se consumă și o lingură de semințe. Se pot consuma semințe de floarea-soarelui sau de dovleac.

De Mucenici este bine să se împartă și 40 de nuci frumoase, în coajă, tinerilor căsătoriți, pentru ca aceștia să aibă parte de o căsnicie frumoasă și trainică.

O altă tradiție de Mucenici spune că trebuie să pornești simbolic plugul. Este sărbătoarea consacrată a agricultorilor, iar scoaterea plugului afară simbolizează deschiderea ciclului sărbătorilor de primăvară și a muncilor câmpului, specifice anotimpului călduros. O veche tradiție spune că tot ce este semănat în această zi o să rodească de 40 de ori mai mult.

Ziua celor 40 de Mucenici este și un prilej de a afla prognoza meteo. Se spune că dacă plouă în această zi, atunci și în ziua de Paște va ploua. Dacă tună, atunci va fi o vară prielnică tuturor culturilor. Dacă noaptea dinaintea zilei de Mucenici va îngheța, atunci se spune că va fi o toamnă lungă. Mucenici pentru sărbătoarea celor 40 de Sfinți Mucenici.

Ce nu este bine să faci în ziua de Sfinții 40 de Mucenici

Pentru buna sporire, de Mucenici, nu se dau bani cu împrumut. Ziua de Mucenici trebuie sărbătorită pentru a avea parte de sănătate și prosperitate. Cine nu respectă sărbătoarea, se spune că va fi bolnav pentru 40 de zile, numărul mucenicilor sărbătoriți.

În ziua de Sfinții 40 de Mucenici nu trebuie să faci treburi în casă. Nu se spală haine și nici nu se face curățenie. Nu este bine să te cerți cu nimeni, deoarece se spune că certurile din această perioadă pot fi responsabile de toate necazurile de peste an.

Începând de pe data de 9 martie, se încheie perioada cunoscută și ca Zilele Babelor și se începe Săptămâna Moșilor.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început încrierile la Concursul Regional de creație literară și plastică „Dumnezeu, Biserica și eu"

Wednesday, 22 January 2025

„Acest concurs este o parte din sufletul meu! Vă invit pe toți să vă alăturați sufletului meu! Să adunăm copiii în numele credinței, să-i învățăm să se roage, să re...

Lansare de carte: Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă din Botoșani!

Wednesday, 22 January 2025

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumin...

Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)

Wednesday, 22 January 2025

Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...