Tradițiile românilor. Pe 30 august, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Alexandru, protectorul omenirii

Tradițiile românilor. Pe 30 august, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Alexandru, protectorul omenirii

În fiecare an, pe 30 august, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Alexandru, cel supranumit ”protectorul omenirii”. Sfântul Alexandru este unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii și un apărător neînfricat al credinței creștine.

Sfântul Alexandru a trăit la începutul secolului al IV-lea, pe vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare și a fost ucenic al Arhiepiscopul Mitrofan al Bizanțului. Ierarhul a dus o viață modestă, fără știința cărților însă, datorită virtuților sale a fost considerat îndeajuns de demn încât să îl slujească pe Sfântul Mitrofan, iar apoi să ajungă el însuși Patriarh.

Sfântul Alexandru este unul dintre marii cuvioși, cinstiți pentru viața și minunile pe care le-a săvârșit. Din pricina vârstei înaintate Patriarhul din acea vreme al Constantinopolului, Sfântul Mitrofan, l-a rugat pe Alexandru sa participe în locul său la primul Conciliu de la Niceea. Aici Sf. Alexandru a aparat religia și credința impotriva ereziei lui Arie, care susținea ca Fiul nu este veșnic, ci a fost creat de Tatăl.

După ce s-a încheiat Sinodul, un înger i-a apărut Patriarhului spunându-i ca cel care va lua scaunul bisericesc va fi Alexandru slujitorul sau. Ajungând Patriarh al Constantinopolului, Sfântul Alexandru, care avea deja aproape 70 de ani a continuat sa apere Credința Ortodoxa în fata intrigilor lui Arie și a acoliților săi.

Sfântul Alexandru a trecut la cele veșnice în anul 337, la vârsta de 98 de ani.

Predispoziții ale persoanelor cu numele Alexandru/Alexandra:

Sociabile, independente, optimiste, joviale, despre persoanele cu numele Alexandru se spune ca sunt îndrăgostite de libertate. Sunt firi energice, distinse, seducătoare, înzestrate chiar cu o anumita carisma. Mereu cu zâmbetul pe buze, Alexandru se face repede remarcat și îndrăgit. Ii place sa comunice și apreciază în mod deosebit activitățile în echipa. Tandru, sensibil și generos, Alexandru încearcă sa fie mereu pe placul celor din jur.

Despre Alexandra se crede ca este puternica, ambițioasa și curajoasa. Partenerul ei de viată trebuie sa fie la înălțime! Știe sa fructifice șansele care i se oferă și poate face cariera în domenii precum finanțe, justiție, audiovizual, jurnalism sau sportul.

Se spune că în această zi nu e bine să te cerți cu nimeni pentru că o vei ține într-o sfadă până la finalul anului. Este o zi perfectă pentru a cădea la pace cu persoanele cu care ai avut ceva de împărțit. În anumite locuri din țară, bătrânii prepară bucate speciale, mai ales dulci. Femeile cu numele Alexandra, Alexia sau Sanda e bine ca în această zi să nu muncească, să nu spele hainele cu mâna sau curățenie prin casă. Este o zi de rugăciune și celebrare.

Biserica îi îndeamnă pe credincioși, cu această ocazie, să fie mai apropiați de cei cu care soarta nu a fost tare darnică. Suntem încurajați să fim mai buni, mai iertători și mai receptivi la problemele celor din jurul nostru. Tot pe 30 august este recomandat să spui rugăciunea către Sfântul Alexandru, despre care se spune că e făcătoare de minuni.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

DNSC avertizează: Neatenția și entuziasmul sărbătorilor vă pot lăsa pradă infractorilor cibernetici! Cum vă puteți proteja!

astăzi, 16:29
22

”Este esenţial să rămâneţi la curent cu cele mai recente ameninţări, deoarece sărbătorile vin împreună cu riscuri de fraudă online. Infractorii cibernetici folosesc frecven...

Bărbați condamnați pentru infracțiuni în Suceava, arestați și încarcerați în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:22
33

Un bărbat domiciliat în localitatea Hănțești, condamnat la pedeapsa de 1 an 6 luni închisoare, a fost identificat de către patrula Secției 8 Poliție Rurală Adâncata pe raza c...

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
165

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...