Tradițiile românilor: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și Sânzienele

Tradițiile românilor: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și Sânzienele

În fiecare an, pe data de 24 iunie, de nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, în tradiția populară se sărbătoresc Sânzienele, fiind cunoscute în mitologia românească drept zânele rele din clasa ielelor, sinonime cu Drăgaicele.

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul are un temei biblic, pentru că evenimentul amintit este consemnat de Sfântul Evanghelist Luca cu amănunte în Evanghelia sa. Nașterea aceasta a avut loc cu șase luni înainte de cea a lui lisus Hristos. Sărbătoarea apare atestată documentar în secolele IV-V, când se fixează definitiv și data sărbătorii Crăciunului.

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, la 24 iunie, se pare că a fost instituită după unii cercetători, spre a înlocui sărbătorile păgâne, cu caracter agricol sau naturist, din epoca solstițiului de vară (22-23 iunie).

Sânziene își au originea într-un cult solar

Deși sunt asociate sărbătorii creștine a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și a Aducerii Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, Sanzienele își au originea într-un străvechi cult solar, scrie crestinortodox.ro.

Ce visează fetele în noaptea de Sânziene

În credința populară, Sânzienele erau considerate a fi niște femei frumoase, divinități nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă și dansează, fac să rodească ogoarele, înmulțesc animalele și păsările, lecuiesc bolile șisuferințele oamenilor. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene și lepun sub pernă pentru a-și visa ursitul.

Coronița de Sânziene

În dimineața de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete deSânziene pe care le împleteau în coronițe și le aruncau pe acoperișul caselor. Se consideră căomul va trăi mult în cazul în care coronița rămânea pe casă sau, dimpotrivă că va murirepede, atunci când coronița alunecă spre marginea acoperișului sau cădea de pe acoperiș. Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii și este considerat cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac. În trecut, cu ocazia acestei sărbători se organizau bâlciuri și iarmaroace, un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei.

De asemenea, pe data de 24 iunie este sărbătorită Ziua internațională a Iei începând din anul 2013, la iniţiativa comunităţii online 'La Blouse Roumaine'.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
176

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
177

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
257

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...