Tradițiile românilor: 21 iunie, Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia

Tradițiile românilor: 21 iunie, Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia

Creștinii ortodocși prăznuiesc luni, 21 iunie 2021, pe Sfântul Mucenic Iulian, născut într-o familie de nobili. Tot în această zi este lăsatul secului pentru Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Sfântul Mucenic Iulian a trăit în Tarsul Ciliciei în vremea lui Dioclețian. Când a primit moartea mucenicească avea vârsta de 18 ani.

Persecutorii l-au torturat timp de un an încercând să-l facă să se lepede de credință în Hristos. Aceștia au arestat-o pe mama lui Iulian, silind-o să-și convingă fiul să se lepede de Hristos, dar ea l-a sfătuit să meargă la moarte cu mulțumire, cu nădejde și cu bucurie. Sfântul Mucenic Iulian a fost legat într-un sac, plin cu șerpi veninoși, pe care l-au aruncat în mare.

Sfintele moaște ale Sfântului Mucenic Iulian au fost aduse de valuri la mal, iar credincioșii le-au găsit și le-au îngropat cu cinste la Alexandria, în anul 290. Moaștele au fost mutate după un timp în Antiohia.

În predică sa la Sfântul Mucenic Iulian, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: "Din gură mucenicului ieșea glasul lui cel sfânt, iar împreună cu glasul și o lumina care lumina mai puternic decât razele soarelui [...] Luați un om bolnav, indiferent cât de groaznic, un posedat de diavol sau care și-a pierdut mințile, și aduceți-l la raclă în care se odihnesc rămășițele sfinte ale acestui sfânt, și veți vedea cum demonul sare și fuge de la om, că și ars de foc."

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
280

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
479

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
144

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...