Tradiţii de ziua Sfinților 40 de Mucenici. Ce trebuie să faci pe 9 martie pentru noroc și sănătate!

În fiecare an, pe 9 martie, creștinii ortodocși din toată țara sărbătoresc Sfinţii 40 de Mucenici. În această zi, aceştia au grijă să respecte o serie de tradiții și obiceiuri pentru a avea prosperitate și noroc tot anul.

Astăzi, creștinii ortodocși din întreaga țară merg la biserică pentru a participa la slujbele dedicate sărbătorii Sfinților 40 de Mucenici. Conform tradiției, gospodinele au pregătit din timp mucenicii, fie după rețete moștenite din familie, fie cumpărați din magazine, pentru a fi sfințiți în lăcașurile de cult.

Aceştia arată diferit în funcţie de fiecare regiune a ţării. În Moldova se fac din aluat, iar în Muntenia, gospodinele pregătesc acei mucenici mai mici care sunt umflaţi în apă şi peste care se adaugă miere, nucă sau alte mirodenii.

 

După sfințire, mucenicii sunt împărțiți de pomană, un gest despre care se crede că aduce noroc și sănătate atât celor care oferă, cât și celor care primesc. Ulterior, membrii familiei consumă și ei mucenicii, cu aceeași credință că vor avea un an plin de sănătate și belșug.

Tradiții populare și credințe legate de sărbătoare

Sunt şi multe alte tradiţii din popor legate de această zi.

Se spune că trebuie să deschidem ferestrele pentru a ne intra norocul în casă. De asemenea, în zonele rurale se merge la câmp şi se frământă pământul pentru ca ogoarele să fie cât mai roditoare în tot acest nou an agricol, scrie observatornews.ro.

Totodată, se crede că ziua de 9 martie marchează sfârșitul sezonului rece și începutul unei perioade mai calde.

O altă tradiție cunoscută este cea a celor 40 sau 44 de pahare de vin, simbolizând sângele vărsat de Sfinții Mucenici. Cei care nu pot consuma o cantitate atât de mare sunt îndemnați măcar să guste puțin vin, pentru a avea putere și sănătate pe tot parcursul anului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Garda de Mediu Botoșani desfășoară acțiuni de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă!

astăzi, 11:08

În vederea diminuării pagubelor produse de inundații generate de revărsări ale cursurilor de apă sau scurgeri de pe versanți, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor organizează î...

Muzeul Nordului, comoara culturală din Darabani, intră în reabilitare cu fonduri de 4 milioane de euro!

astăzi, 10:15

Amplasat într-un conac istoric de două secole, care a aparținut marelui hatman Theodor Balș, acest muzeu adăpostește zeci de expoziții unicat, inclusiv un autograf al legendarului Elvis Pr...

Seminarul Eminescu de la Ipotești, la ediția a XII-a!

astăzi, 10:00

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, în perioada 23-24 mai 2025, ...