Echinocțiul de primăvară 2025. Data la care ziua este egală cu noaptea!

Echinocțiul de primăvară marchează sfârșitul iernii în emisfera nordică și, potrivit calendarul gregorian, coincide cu prima zi de primăvară astronomică. În 2025, echinocțiul de primăvară începe joi, 20 martie, ora 11:01, ora României.

Începând de la 20 martie durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până când va avea loc momentul solstițiului de vară, la 21 iunie 2025.

Echinocțiul de primăvară 2025

 

În luna martie, odată cu echinocțiul de primăvară, durata zilei este aproximativ egală cu cea a nopții în orice loc de pe Pământ.

Mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite epoci ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spațiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia.

Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (calea care marchează, de fapt, planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27′.

La momentul echinocțiului de primăvara, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Atunci când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal (punct folosit pentru definirea coordonatelor astronomice ecuatoriale), el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen care determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Trecem la ora de vară pe 29 martie

În prima lună de primăvară din calendar, în România se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înapoi cu o oră în noaptea de sâmbătă, 29 martie.

În urma schimbării, ora 3:00 devine 4:00. Ce este un echinocțiu Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus”, tradus prin „egal” şi „nox”/„noctis”  tradus prin „noapte”.

Termenul de echinocțiu sau echinox face referire la fenomenul astronomic, din fiecare toamnă și primăvară, când ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Odată cu echinocțiul din 20 martie începe primăvara astronomică în emisfera nordică și toamna astronomică în emisfera sudică.

În timpul echinocțiului, Soarele strălucește direct pe ecuatorul Pământului, rezultând cantități aproape egale de lumină și întuneric.

Când va avea loc echinocțiul de primăvară în următorii ani

2026: 20 martie, ora: 16:46;

2027: 20 martie, ora 22:25;

2028: 20 martie, ora 04:17.

Sursa: Digi24 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

BNR face un sondaj despre „avuția românilor”. Câte gospodării din țară vor fi „interogate” și ce vor fi întrebați oamenii!

Friday, 11 July 2025

Elaborarea statisticilor privind distribuția avuției gospodăriilor populației de către BNR a fost recomandată de OCDE în cadrul procesului de evaluare a României pentru admiterea &ic...

„Tehnologii învechite, calitate slabă”: Armata română renunță la Kalașnikov și anunță un program de înzestrare cu arme de tip NATO!

Friday, 11 July 2025

Ministerul Apărării Naționale (MApN) intenționează să achiziționeze 200.000 de pistoale, arme de asalt, puști cu lunetă și mitraliere moderne, compatibile NATO, pentru înzestrarea mili...

Ilie Bolojan anunță schimbări: “Magistrații se pensionează prea rapid, trebuie să creștem vârsta”!

Friday, 11 July 2025

Premierul Ilie Bolojan a susținut vineri, la finalul unei săptămâni marcate de asumarea răspunderii în Parlament pe primul pachet de măsuri fiscale, o conferință de presă în ...