Târgul produselor agroalimentare tradiționale, deschis oficial în prezența ministrului Muncii (video)

Târgul produselor agroalimentare tradiționale, deschis oficial în prezența ministrului Muncii (video)

Târgul dedicat Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Tradiționale a fost deschis oficial, duminică, în parcarea „BIG” de lângă Piața Centrală a municipiului Botoșani, în prezența ministrului Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi. Sute de oameni au aglomerat zona pentru a consulta oferta producătorilor locali.

Evenimentul a fost organizat de Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ), Instituția Prefectului, Consiliul Județean și Primăria municipiului Botoșani, sub sloganul „Produs Românesc - Bun pentru tine, bine pentru fiecare”.

Oficialitățile au marcat deschiderea celei de a șasea ediții cu mesaje de felicitare și susținere a „truditorilor pământului”.

„O să împrumut o vorbă de la nea` Petrică Daea și o să spun așa: mulțumim în primul rând truditorilor pământului, mulțumim celor care muncesc și care ne pun pe masă astfel de produse. Vreau să vă transmit de asemenea salutul domnului prim-ministru Nicolae Ciucă și al președintelui Camerei Deputaților Marcel Ciolacu. Mă înclin în fața celor care muncesc, care ne pun pe masă produse tradiționale românești. Nu vreau să îndemn la un boicot, vreau doar să îndemn la a cumpăra produse tradiționale românești și a sprijini truditorii pământului”, le-a transmis ministrul Marius Budăi producătorilor participanți la târg.

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, a subliniat nevoia instituirii unui cadru stabil de desfacere pe piață a produselor locale.

„Vă mărturisesc că sunt încântat de ceea ce am văzut în această zi a produselor tradiționale românești. În același timp, îi asigur pe producători că suntem conștienți de nevoia unui cadru în care să se poată pune oferta produselor autohtone în fața consumatorilor, un cadru stabil. Sunt în discuții cu domnul director (n.r.: Cristian Delibaș, directorul DAJ Botoșani) pe această temă de ceva vreme și vrem să venim în sprijinul producătorilor autohtoni pentru a-și vinde cât mai repede și într-un cadru cât mai bun aceste produse, aceste roade ale pământului cum spunea domnul ministru. Vă asigur de sprijinul Instituției Prefectului și al Guvernului României al cărui reprezentant sunt aici, în fața dumneavoastră. Vă doresc spor în activitate și să aveți roade bogate”, a afirmat prefectul Sorin Cornilă.

În completare, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, i-a îndemnat pe botoșăneni să cumpere produsele agroalimentare recoltate și obținute în județ.

„Spor la cumpărături astăzi, și nu doar astăzi, ci în fiecare zi. Domnule director, vă felicit pentru această minunată zi de toamnă în care ați ales să la arătați încă o dată botoșănenilor noștri ce înseamnă să îți culegi munca de peste an și cât de frumos arată produsele noastre din întreg județul Botoșani. Noi suntem în fața dumneavoastră pentru a vă arăta respectul, pentru a vă spune încă o dată să vă bucurați de roadele muncii dumneavoastră, să fiți sănătoși. (...) Avem cele mai bune și cele mai frumoase produse, așadar haideți să cumpărăm astăzi și să ne bucurăm de rodul muncii noastre de peste an. Mă înclin în fața dumneavoastră distinși producători locali”, a spus Doina Federovici.

 

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a apreciat că astfel de evenimente facilitează accesul la produse autohtone indiferent de numărul supermarketurilor care se construiesc în oraș.

„Deși a fost un an greu pentru agricultori, iată că suntem astăzi aici la ediția tradițională, a șasea, a Târgului de produse tradiționale românești. Atât timp cât vom avea acest târg și atât timp cât sunt producători aici, vom avea produse acces la produse de calitate, indiferent de câte supermarketuri vor fi în municipiul Botoșani”, a afirmat Andrei.

Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din cadrul Senatului, Lucian Trufin, unul dintre inițiatorii Legii 168/2017 privind instituirea Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești, a subliniat că sărbătoarea îi vizează în mod direct pe producători și că județul Botoșani este printre cele mai prolifice.

„Vă salut, dragi făuritori de hrană, ca să continui în a-l parafraza pe domnul ministru Petre Daea. Sunt bucuros că fac parte din inițiatorii Legii Ziua Produsului Agroalimentar Românesc. În 2017, împreună cu colegii parlamentarii, am inițiat și votat această lege având un singur scop: acela de a promova produsului românesc. Și iată, când vorbim de Botoșani, vorbim în primul rând de un județ agrar, care se mândrește cu produse agroalimentare sănătoase, de calitate. Mai mult de atât, trebuie să spunem că județul Botoșani are singurul produs certificat european pe o schemă de calitate, și aici vorbim de Cașcavalul de Săveni. Județul Botoșani are sute de produse certificate pe produs tradițional, are foarte mulți producători agricoli. Suntem aici tocmai pentru a vă felicita, pentru a ne bucura de produsele dumneavoastră”, a spus Lucian Trufin.

Parlamentarul a vorbit apoi despre o serie de investiții demarate în acest an pentru combaterea grindinei și a secetei în județul Botoșani.

„Avem multe să vă spunem. Mare parte din activitatea mea vă este dedicată și am două vești bune: județul Botoșani, din 2024 va fi acoperit în proporție de 80% va fi protejat în fața grindinei, vom avea 12 puncte de lansare împotriva grindinei și 2, județul Botoșani va avea trei noi amenajări de irigații prin măsurile pe care le-am luat, le iau Guvernul și Parlamentul României. Vom crește zona irigată de la 10.000 de hectare la aproape 20.000 de hectare. Anul ăsta a fost un an greu și e nevoie de măsuri care să combată seceta”, a adăugat senatorul.

Reprezentanții autorităților publice au primit „buchete” de usturoi din Copălău, oferite de directorul DAJ Botoșani, Cristian Delibaș.

Târgul agroalimentar a fost animat prin momente artistice susținute de Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă” și elevii Școlii Populare de Arte din Botoșani.










 

 

Spune-ne opinia ta