Tânărul din Botoșani ales consilier local în Norvegia. ”Oamenii sunt primitori, calmi, zâmbitori”

Are 21 de ani și este cel mai tânăr dintre cei 27 de consilieri locali care formează deliberativul. El spune că s-a făcut cunoscut datorită implicării în activitățile comunității.

Tânărul din Botoșani ales consilier local în Norvegia. ”Oamenii sunt primitori, calmi, zâmbitori”

   Foto: Facebook / Eusebiu Amanalachioai

Originar din Botoșani, Eusebiu Amanalachioai are 21 de ani și este student în anul I la The University of Western din Norvegia.

Tânărul a fost ales consilier local la Primăria din comuna Kvam Herad. El a candidat pe listele Partidului Muncitoresc, partid aflat la guvernare în Norvegia. Eusebiu a început să se implice în viața socială și politică din clasa a IX a și s-a făcut cunoscut datorită implicării în activitățile din comună.

Mandatul de ales local este de patru ani. Eusebiu este cel mai tânăr dintre cei 27 de consilieri locali care formează deliberativul. Alegerile au avut loc pe 11 septembrie 2023. Eusebiu a participat deja la două reuniuni ale Consilului Local și este mândru că a reușit să acceadă la această vârstă în politică.

Norvegian în gândire, dar cu nume românesc

”Eu mă gândesc că sunt norvegian și mulți cu care discut nu realizează că sunt din România. M-am integrat foarte bine, mai ales că am venit aici pe când eram în clasa a II-a. Abia când le spun numele atunci se realizează că port nume românesc. Am venit în Norvegia alături de mama mea în mai 2011, pe atunci aveam 9 ani. A fost cumva greu pentru că nu mai aveam prietenii mei din Romania, mă confruntam cu o nouă limbă pe care nu o cunoșteam deloc. Am inceput să învăț limba norvegiană și am, fost bucuros că mătușa mea care era deja aici din 2008, și-a luat liber de la muncă ca să fie zi de zi cu mine la școală. De ce? Ca să imi fie mai ușor. Să îmi traducă din norvegiană în română. Și am învățat relativ repede, până în august, septembrie, am început să mă fac înțeles. Mi-am făcut prieteni foarte repede, aproape din prima zi am fost la joacă cu copiii, nu m-am simțit niciodată marginalizat. S-au scurs ani buni și toți îmi spun că nu sunt din România, ci din Norvegia. Doar când le spun numele atunci își dau seama că nu sunt norvegian”, a dezvăluit pentru stiridinbucovina.ro tânărul consilier local originar din Botoșani.

Presa din Norvegia a scris de nenumărate ori despre Eusebiu.

”E o țară foarte frumoasă. Natura este fantastică, munți, apă și cu tot ce îți dorești. Norvegia este țara unde, atunci când ai nevoie de ajutor, îl primești. Oamenii sunt primitori, calmi, zâmbitori. Dacă vrei ca cineva să te ajute nu trebuie să îl plătești, te ajută pur și simplu. Mi-aș dori să fiu economist. Aici mă văd ca profesie. Îmi place să fac și să citesc despre și statistici bancare”, mai spune Eusebiu.

Eusebiu nu a uitat nici țara unde s-a născut. Ultima dată a fost în România în 2018. Atmosfera este total diferita față de Norvegia. 

”Poți să stai mai mult de vorbă cu oamenii  și sunt mult mai sociabili oriunde s-ar afla. Traficul rutier este mult mai intens, agomerație mult mai mare față de zona unde stau. E mai multă liniște aici, în Norvegia.  Aerul este mai curat, te simți mai sănătos, nu e poluarea care este în România. Sunt două diferențe majore între cele două țări. Pană acum am fost doar în vacanță. Eu vreau să stau în Norvegia, dar dacă aș obține un job în România care să fie interesant și bine plătit pentru mine, mă gândesc… atunci poate da, altfel nu. Trebuie să mă gândesc foarte bine la o asemenea decizie, dar aici mi-am făcut un nume, imi este mult mai ușor să accesez decât să ajung în România să o iau de la zero”, a conchis Eusebiu Amanalachioai.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Studenți și profesori din România, Republica Moldova și Italia, invitați la Seminarul ”Eminescu” de la Ipotești

astăzi, 11:17
22

La seminar vor participa studenți și profesori de la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Vasile Alecsandr...

Drama unui polițist din Iași: Zece ore în operație după ce o șoferiță începătoare i-a strivit picioarele!

astăzi, 10:58
248

Bărbatul era pe trotuar când a fost lovit şi apoi prins ca într-o menghină între două maşini.Șoferiţa circula cu viteză în localitatea Belceşti, la 50 de kilometri...

Lucian Trufin, PSD: ”Hubul agroalimentar va aduce produse proaspete, calitative și accesibile pe masa botoșănenilor”

astăzi, 10:45
32

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Lucian Trufin, spune că proiectul său de a realiza un hub alimentar în Botoșani va sprijini producția agroal...