La început a fost muzica. Pianul, portativul, orele nesfârșite de studiu. Apoi s-au aprins luminile mari și a trăit mirajul scenei și tot ce înseamnă farmecul copilăriei. A cântat în zeci de spectacole, fiind printre puținii artiști care au în palmares chiar și Festivalul ”Mamaia copiilor”!
Tot atunci, în copilărie, și-a făcut loc în viața ei… ciocolata. Mai întâi ca o atracție a gustului, apoi ca pasiune… creatoare. O pasiune atât de puternică încât a reușit să lase în urmă scena. Doar pianul a rămas în casă, ca o bucurie vremelnică, un refugiu în tumultul vieții.
A făcut din pasiune o artă. A simțit că acolo, în ciocolată, poate recrea permanenta copilărie, poate păstra duioșia mamei, emoția primelor cântece, acordurile elegante ale pianului.
Fostă elevă a Liceului de Artă din Botoșani, Bianca Andreea Catană este astăzi ciocolatier. O profesie complexă, care presupune nu doar o știință culinară asupra a tot ce înseamnă boabele de cacao, cât mai ales perfecționarea în arta de a lucra cu ciocolata. A învățat asta în laboratoare din Belgia, Franța, Turcia sau Italia. A experimentat, a căutat, a inventat continuu. Și-a înființat propriul laborator. Apoi primul magazin. Acasă, la Botoșani.
”Am călătorit mult pentru a colabora cu cât mai mulți experți în domeniu!”
-De la luminile scenei la ciocolată. Înainte de a fi un antreprenor de succes, în copilărie ați fost o ”mică vedetă”. Și amintim aici zecile de spectacole, concursuri, inclusiv participarea la Festivalul ”Mamaia copiilor”! Cum reverberează aceste amintiri în ceea ce este astăzi Bianca Andreea Catană?
-Probabil de la ciocolată aveam toată energia atunci! A fost o perioadă foarte frumoasă, aș spune cea mai frumoasă, pentru că era copilăria. Am amintiri multe și plăcute din acea perioadă. Am creat foarte multe prietenii pe care le păstrez și astăzi, după atât de mulți ani. A fost ceea ce m-a dezvoltat și m-a ajutat să devin persoana care sunt astăzi: o persoană deschisă, comunicativă, veselă, îndrăgostită de frumos, de artă.
Ciocolata tot pe atunci a apărut, doar că doar o consumam. Îmi plăcea foarte mult ciocolata, adoram acele combinații de dulce. Mai târziu, în liceu, am început să experimentez tot ce ține de ciocolată, nu doar să o încerc.
-Muzica, scena, filmul înseamnă în primul rând artă, creativitate. Unde se regăsește ciocolata în această ecuație? Ce înseamnă să fii creativ în această profesie?
-A încerca tot mai multe combinații, a vedea ce se potrivește mai bine cu diferitele sortimente de ciocolată pe care le avem. A te juca cu texturi, cu diferite forme, cu creații… Tot pe partea artistică am rămas!
-Un artist se formează în Conservator. Un creator de ciocolată…
-…în laborator!
-Dar nu în oricare laborator! Au existat stagii de pregătire foarte serioasă la Viena, în Austria, Italia, Belgia, Turcia.
-Am călătorit mult pentru a colabora cu cât mai mulți experți în domeniu și pentru a-mi forma bazele pentru ca mai apoi să îmi pot dezvolta latura creativă. Aveam nevoie de informația tehnică pentru a putea să mă joc cu diferite texturi, cu gusturile.
-Conceptul creat se bazează pe cele cinci simțuri. Este o strategie de marketing foarte bine studiată. Reclamele se bazează pe instinct, pe simțuri. Cum se explică asta într-un curs de marketing?
-Nu este greu, este o strategie care îndeplinește cele cinci simțuri. Eu doar am încercat să le fac vizibile consumatorului, să le conștientizeze și să le recunoască atunci când consumă un produs de ciocolată veritabilă.
-Cum percepe clientul intenția producătorului?
-Unii percep conștient, alții se reîntorc, chiar dacă nu își dau seama în mod concret. Dar a pornit în special de la cele cinci tipuri de ciocolată pe care le folosim: ciocolata neagră, ciocolata cu lapte, gold, ruby și ciocolata albă.
”Mi s-a spus mereu: e un vis, va trece, este o copilărie!”
-Pentru noi ciocolata înseamnă lapte și cacao. Ce aduce un creator în această poveste?
-Sunt mici schimbări care pot accentua gustul boabei de cacao se poate juca cu ciocolata ruby, care este ușor acrișoară. Sau cu diferite sortimente de fructe, cum ar fi fructul pasiunii sau căpșunile, și atunci îi scoate în evidență nuanțele respective. Sau ciocolata gold, care are ușor gust de caramel sărat în diferite texturi. Îi putem accentua acest gust sau îl putem echilibra cu gustul boabelor de cafea.
-E multă pasiune în povestea asta. Am plecat de la dezvoltarea în plan artistic și am ajuns la dragostea pentru ciocolată. Ce se întâmplă în viața unui copil, a unui adolescent, astfel încât pasiunea să devină profesie? Care este rolul părinților în viața unui copil care, iată, dispune de un potențial creativ?
-Eu am avut norocul că părinții mei au fost foarte deschiși, au avut mare încredere în mine. În mulți ani din viața mea mi s-a spus: e un vis, va trece, este o copilărie! Dar nu a trecut. Datorită încrederii pe care mi-au dat-o părinții am ajuns să pot realiza ceea ce fac astăzi.
-Este importantă și determinarea copilului?
-Este importantă determinarea! Eram un copil determinat, eram foarte vocal cu ceea ce îmi plăcea și ceea ce nu îmi plăcea. Am vrut să cânt și am fost încurajată. Am vrut să dansez și am fost încurajată. Mereu am fost susținută de părinți. Nu împinsă de la spate, dar m-au încurajat, au fost acolo să îmi arate că pot face tot ceea ce îmi propun și tot ceea ce visez.
”Aspectul artistic mă influențează și astăzi în luarea deciziilor!”
-Dacă nu era ciocolata ce ar fi fost în viața Biancăi Andreea Catană?
-O întrebare bună. Nu m-am gândit. Pentru că atât de sigură am fost pe ceea ce fac, că pot duce acest vis la realitate… Probabil muzică, dar mi-a plăcut mult și dansul. Cu partea artistică am luat o pauză. După clasa a VIII-a, când am terminat Liceul de Artă, m-am rupt de partea scenică. Am rămas desigur cu pianul, am exersat în continuare, am învățat melodii noi. Cu partea vocală am cântat mai mult pentru mine.
-Se mai regăsește astăzi muzica în această afacere ”dulce”?
-Mai mult prin oamenii pe care i-am cunoscut în acea perioadă a vieții. Am creat relații, am întreținut prietenii, ne-am încurajat reciproc. Și sunt sigură că aspectul artistic mă influențează și astăzi în luarea deciziilor. Poate că nu sunt decizii neapărat conștiente, dar îmi este mai ușor să vizualizez unele creații, unele combinații.
”Botoșaniul mi s-a părut mereu un oraș frumos, un oraș deschis, cu mult potențial!”
-Oamenii care investesc foarte mult într-un vis cred că acel vis, odată realizat, are nevoie de un oraș mare, ori din afara țării ori capitala țării. Cum ați ales Botoșaniul după ce ați lucrat în laboratoare din Austria, Italia sau Belgia?
-Mereu am avut încredere în acest oraș. Botoșaniul mi s-a părut mereu un oraș frumos, un oraș deschis, cu mult potențial, pentru că oamenii de aici sunt îndrăgostiți de frumos și de artă. Și am vrut să dăruiesc ceva înapoi orașului care m-a crescut și m-a încurajat să fac toate aceste lucruri frumoase. Iar oamenii chiar sunt deschiși și încântați să vadă și altceva în oraș. Am avut un feedback foarte pozitiv și sunt foarte fericită de cât de încântați au fost oamenii care au vrut să descopere lucruri noi.
-Dacă acum ar intra pe ușa magazinului Bianca de demult, din ultimii ani de liceu, ce i-ar spune Bianca de astăzi?
-Să am încredere în mine. Tot ceea ce îmi propun este posibil cu foarte multă muncă și susținere. Eram o persoană foarte încrezătoare și în liceu și am avut încredere că acest vis se va realiza.
-Nu a fost totul ușor. Ați avut și piedici, și momente în care cedezi. Cum se poate trece peste obstacole?
-Cred că toți oamenii au momente de acest tip în viață. Este important să ne dăm seama că nu este sfârșitul lumii, că oamenii din jur sunt înțelegători, că au răbdare și că este uman să greșim. Important este să învățăm și să mergem în continuare, să știm cum să trecem prin astfel de momente.
-Care sunt provocările într-o lume a ciocolatei? A fost un drum lung de pregătire, de creație. Există un laborator, un magazin foarte elegant. Ce mai poate veni după toate acestea? Ce se mai poate crea, ce se mai poate inventa pentru ca o astfel de afacere să nu atingă granițele blazării?
-Ciocolata oferă foarte multe posibilități, combinații de a te juca, de a veni cu multe produse noi. Din punct de vedere creativ nu simt o presiune. Simt presiune din partea timpului. Nu apuc să fac tot, să pun în aplicare tot ce visez. E doar începutul. Venim cu multe produse diferite, o să ne extindem și în țară cu acest concept. Pe partea de ciocolată este doar începutul!
-Care sunt cele mai frumoase experiențe pe care le oferă ciocolata?
-Satisfacție. Îmi oferă o liniște… Avem parte de o combinație bună de ingrediente. Iar ciocolata asta oferă. Un moment de visare, de eliberare. De fericire!
*Foto, Video: Știri Botoșani / Florin Timofte