„Cei care au fost văzuți dansând erau considerați a fi nebuni de către cei care nu puteau auzi muzica”, susține Friedrich Nietzsche. În acest caz muzica poate fi considerată a fi motivația unei persoane de a-și fructifica visul.
Ana Maria Găbureanu asta a făcut. A muncit, a plâns, a căzut, s-a ridicat și a muncit din nou și din nou, mai mult și mai mult. La doar 22 de ani a reușit să își deschidă propria Școală de Dans în Germania și intenționează să o deschidă și pe a doua.
„Eram foarte rușinoasă, nu voiam ca ceilalți să mă vadă dansând”
Povestea Anei începe, de fapt, la 5 ani, în Sighișoara. Era un copil cu o dorință arzătoare de a dansa, însă care era cumva rușinată să își exprime visul în public și care nu era luată în seamă de adulți. Cu toate acestea, Ana Maria nu a încetat să danseze.
„De mică știam că vreau să dansez, să devin dansatoare profesionistă. Dansam în cameră, mai precis de la 6 ani, dansam pur și simplu în casă și mă ascundeam de toți ceilalți. Eram doar eu și dansul. Eram foarte rușinoasă, nu voiam ca ceilalți să mă vadă dansând. După am crescut și pe la 10, 11 ani am intrat într-o trupă de dans în Sighișoara, pentru că eu sunt din Sighișoara din România”, a povestit pentru Știri.Botoșani.Ro Ana Maria Găbureanu.
La vârsta de 14 ani povestea ei avea să ia o altă cale. Împreună cu părinții ei, Ana Maria a plecat în Germania pentru o viață mai bună. A continuat și acolo să danseze, chiar s-a înscris și într-o trupă de dans, însă nu s-a regăsit în acel colectiv.
Un an mai târziu, după împlinirea vârstei de 15 ani, Ana Maria s-a hotărât să învețe singură să danseze. Provocarea cea mai mare pentru cineva este să fie propriul profesor.
„Am venit în Germania și am început să dansez la o școală, doar că nu prea m-a atras, iar de la 15 ani am început să învăț singură acasă să dansez. Am început cu youtube-ul. Mi-am făcut și eu un canal de YouTube, am început să postez videoclipuri, am învățat de pe tutoriale de pe youtube să dansez. Am și un idol datorită căruia eu sunt astăzi unde sunt și pe care am reușit anul ăsta (nota red. 2024) să îl întâlnesc în persoană. Un alt vis devenit realitate”, a declarat Ana Maria Găbureanu.
„Aceste amintiri nu le voi uita niciodată”
Bunicii Anei Maria locuiesc în Podriga, județul Botoșani. Așa că părinții ei o aduceau în fiecare vară la Botoșani pentru a-și petrece timpul.
Ana Maria spune că la Botoșani și-a făcut cele mai frumoase amintiri și își prețuiește bunicii enorm de mult. Din păcate, bunicul său nu mai este în viață, însă bunica sa încă trăiește și are o legătură aparte cu ea.
„De fiecare dată când veneam la Podriga mă bucuram foarte mult. Știam că pot să stau pe afară, cu bunicii mei, să fac diverse lucruri. Tot ce pot să spun este că petreceam foarte mult timp cu bunicii mei, pentru că ne vedeam doar verile, iar când ajungeam acolo ne așteptau cu mâncare, cu de toate. Eram eu cu verișorii mei, ne făceau toate poftele. Pentru mine timpul petrecut cu ei a însemnat foarte, foarte mult. Din păcate, bunicul meu nu mai este de șapte ani, dar bunica mea este încă acolo. Acum ne vedem un pic mai rar pentru că distanța este foarte mare, dar nici timpul nu îmi permite să mai vin așa de des”, a mai spus Ana Maria.
Amintirile pe care copiii și le creează în mediul rural, în odaia bunicilor și pe imașul din sat sunt cele mai de preț și pe care aceștia nu le vor da uitării niciodată.
„Mereu timpul acolo mi-a plăcut. Aveam prieteni, toată seara eram pe imaș cu copiii, aceste amintiri nu le voi uita niciodată, chiar a fost un timp foarte, foarte frumos. Am multe veri petrecute acolo. Sunt bunicii din partea mamei”, a adăugat tânăra.
„Veneam acasă să mă schimb, după ieșeam iar afară să filmez”
Tot de la vârsta de 15 ani Ana Maria a descoperit și „puterea” internetului. Pentru a se putea corecta singură și pentru a învăța cât mai repede, dar și din dorința de a-și construi propria comunitate pasionată de dans, Ana învăța cât mai multe coregrafii și le filma ca să se poată perfecționa.
„Învățam în fiecare zi câte două, trei coregrafii indiferent că era frig sau cald, indiferent că erau 40 sau minus 10 grade. Ieșeam afară și îmi filmam coregrafiile, veneam acasă le editam și după le postam pe rețelele de socializare. Veneam acasă să mă schimb, după ieșeam iar afară să filmez, pentru că unde stăteam înainte nu aveam așa mult spațiu ca să pot dansa. Cam așa a început procesul”, a spus Ana Maria Găbureanu.
Nemulțumirile și frustrările nu au încetat să apară ca la orice om cu voință și care își dorește să devină tot mai bun și să își atingă țelurile.
„Nu știam să dansez, nu erau curate mișcările, nu eram mulțumită. Vedeam mereu pe internet alți oameni și ziceam că ce fain dansează, iar eu nu puteam să dansez ca ei. Până am înțeles că ăsta este un proces de durată mi-a luat ceva. Dezvoltarea durează mult (...)”, a completat Ana.
Nu lipsesc din portofoliu nici concursurile și nici premiile: „De exemplu, anul trecut (nota red. 2023) am fost la un concurs internațional pe Europa unde am ieșit pe primul loc, la Praga. A fost un concurs pe etape și este unul dintre cele mai wow concursuri la care am participat.”
Noi pași în cariera de dansator
Pentru a-și putea duce cariera la următorul nivel Ana a fost nevoită să se înscrie și la o Academie de Dans, ca ulterior să le poată preda ea copiilor sau tinerilor. Deși mergea la școală, Ana mai și lucra în același timp.
„Din 2019 am început și Academia de Dans aici în regiunea unde locuiesc. A durat trei ani, iar eu am făcut cursurile pentru pedagog, dansator pe scenă și coregraf ca să pot preda ulterior. Între timp am mai avut diverse show-uri cu Academia la care am fost înscrisă, concursuri, am filmat pentru diverse reclame. În timpul ăsta eu lucram ca vânzătoare la un magazin, deoarece Academia era la sfârșit de săptămână și îmi permitea timpul. Voiam să fac și altceva în timpul ăsta, pentru că nu voiam să stau acasă, nu sunt genul de om care să stea pe loc”, a susținut Ana Maria.
După ce a finalizat studiile Academiei de Dans a decis să își dea demisia și să întreprindă ceea ce și-a dorit mereu: școala de dans. Zis și făcut. După ce a renunțat la locul de muncă a început să predea la diferite școli și între timp făcea demersurile necesare deschiderii propriei sale unități.
Ana preda la patru școli și în același timp mai lucra la diverse proiecte sau filmări. Cu toate acestea, anul 2024 a fost pentru Ana Maria unul nu doar cu foarte multă muncă, ci și cu foarte multe greutăți și încercări ale vieții. Tânăra și-a pierdut tatăl.
„A fost un an jumătate foarte încărcat, care s-a terminat recent, în iunie. Anul ăsta a început destul de trist pentru mine, a fost o perioadă grea pentru că mi-am pierdut tatăl. A fost o perioadă în care mergeam de la școală la spital și tot așa. La începutul acestui an am primit o propunere de a deschide o școală de dans și cumva de aici lucrurile s-au schimbat. În iulie mi-am deschis școala de dans în Germania, este destul de mare și merge foarte bine. Este un vis devenit realitate și este o provocare, pentru că am ieșit foarte mult din zona de confort”, a completat Ana Maria Găbureanu.
Școala de Dans oferă lecții la peste 200 de participanți cu diferite vârste, de la copii mici până la adulți. Mai mult decât atât, se pot organiza și zile de naștere.
„Școala în momentul de față are puțin peste 200 de participanți, pentru că nu avem doar copii mici, ci și adolescenți, tineri și adulți chiar. Avem cursuri de copii de la 3 ani până la adulți, grupuri în funcție de vârstă (...) ținem și zile de naștere. Dacă un părinte vine și ne solicită serviciile, atunci noi organizăm și ne dăm toată silința să îi oferim o zi de naștere de neuitat. Asigurăm totul, cadouri, lumini, decorațiuni. Avem și cursuri pentru cei care doresc să învețe dansuri în doi pentru nuntă, disco etc., avem ore private pentru cei care doresc să învețe mai mult”, spune tânăra româncă.
Români reuniți în străinătate
Străinătatea reunește românii indiferent de circumstanțe. În orașul unde Ana și-a deschis școala sunt foarte mulți români și chiar mulți copii care urmează cursurile de dans la școala deschisă de ea.
„Da, am și copii români care iau parte la cursuri de dans. Orașul unde am eu școala este la 30 de minute de orașul unde locuiesc și sunt foarte mulți români aici. Nu este un oraș mare, dar sunt foarte mulți români”, completează Ana.
Un alt vis devenit realitate
În 2024 Ana și-a mai văzut un vis devenit realitate. L-a întâlnit pe idolul său în dans, Matt Steffanina, un cunoscut și apreciat dansator și coregraf.
„Anul ăsta mi s-a mai împlinit un vis, acela de a-l întâlni pe idolul meu Match Stephanina. A venit în Germania, dar într-o localitate la opt ore distanță de locul unde stau eu”, a completat spunând Ana Maria.
Indiferent de distanța care trebuia parcursă Ana a mers să danseze alături de idolul copilăriei sale: „Am zis că orice ar fi merg. Am mers acolo, am dansat și el chiar m-a recunoscut, deși are o comunitate foarte mare de peste 12 milioane de abonați pe youtube. A durat foarte mult până să mă descopere, până să îmi vadă videoclipurile, dar încet, încet i-au apărut. L-am întâlnit în Kohln, am avut și prima colaborare cu el. Dacă stau să mă gândesc la toate lucrurile care s-au întâmplat parcă nu-mi vine să cred.”
(Foto: Ana Maria alături de mama ei)
Tânăra cu rădăcini botoșănene arată că susținerea familiei a contat foarte mult în evoluția ei în cariera de dansator. Părinții, prietenii, apropiații i-au oferit susținere mereu și mai ales mama sa alături de care a rămas după moartea tatălui.
„Sunt recunoscătoare familiei mele care mă susține și mă ajută. Am o legătură foarte strânsă cu bunica pea de la Podriga cu care vorbesc aproape în fiecare zi despre toate cele. Eu de mică am spus că vreau să fiu dansatoare, tuturor le-am spus asta și la început lumea era sceptică. Din dans să trăiești este o mare provocare, mai ales acum când toate s-au scumpit. Am un sprijin enorm din partea mamei mele și căreia îi mulțumesc enorm”, a conchis Ana Maria Găbureanu.